Verkko-Kieleke suomen kielen opiskelijoiden ainejärjestölehti0509129976
kieleke@lists.utu.fi

Verkko-Kieleke
Vastuullinen uusi vai muodinmukainen uusi?

Googlasin sanan ”uutuus”, jotta saisin inspiraatiota pääkirjoitukseen. Hakukone ojensi pitkän listan vaatekauppojen uutuusmallistoja. Vuoden vaihtuessa kevään uutuudet tupsahtelevat myymälöiden valikoimiin. Kuluttajia houkutellaan ostamaan vaatteiden uusia muotivärejä ja sesongin tuoreita trendejä. Pikamuoti kutsuu myymälöiden asiakkaita luokseen monien suosittujen vaatekauppojen hyllyiltä.

On tuttua tietoa, että tekstiiliala talloo valtavan hiilijalanjäljen, ja että sillä on paljon haittavaikutuksia ympäristölle. Suomen tekstiili- ja muotiyhdistyksen mukaan kuitenkin vain kolmannes suomalaisista ottaa huomioon vastuullisuuden ja ilmaston vaateostoksissaan.

Jokainen pystyy osaltaan vähentämään vaatteista ja tekstiileistä aiheutuvia päästöjä ja ympäristövaikutuksia ostamalla päällepantavaa vain tarpeeseen. Myös se, että valitsee vaatteita, jotka ovat kestäviä, vähentää tekstiiliteollisuuden hiilidioksidipäästöjä merkittävästi. Kirpputoreja ei sovi unohtaa havitellessa uusia asuja. Toisen vanha voi olla itselle uusi.

Haastan kaikki Kielekkeen lukijat (ja myös itseni) kuluttamaan tekstiileitä vastuullisesti ja ympäristön huomioon ottaen. Osatkaamme sanoa pikamuodille ja nopealle kulutukselle ei.

Tunnelma on mitä huikein, kun toimituksemme ensimmäinen Kieleke on viimein valmis. Lehden tuotantoprosessi oli mielestäni mutkaton. Kiitos tästä huikeille toimittajakollegoille. Lehti ei olisi valmistunut ilman toimituksen ulkopuolisia kirjoittajia. Täten osoitan kiitokseni myös kaikille taitaville apukäsille.

2020. vuosikymmenen ensimmäisen Kielekkeen teema on uutuus. Teema tuntui luontevalta valinnalta vuosikymmenen ja toimituksen vaihduttua. Vuoden ensimmäisessä Kielekkeessä Mariia esittelee Kielekkeen toimituksen ja Kanta ry:n hallituksen.

Hilda kertoo tekstissään vierailustaan toisen ainejärjestön sitseillä. Justiina taas pohtii, onko uusi versio elokuvasta aina parempi kuin vanha. UMK20-finalistit arvostelee artikkelissaan Kanerva. Kielekkeen päätoimittaja, Minnamari, puolestaan mietiskelee valmistumisensa jälkeistä identiteettiään. Minnamari kertoo myös Turun ylioppilaskunnan uudesta edustajistosta edustajiston puheenjohtajanNelli Mäkitalon, avustuksella. Lisäksi toimitus on päässyt maistelemaan uutuusherkkuja, jotka K-Market Maisterin Niina-kauppias lahjoitti.

Sopo-palstalla liikuntasopo, Joonas, haastaa Kielekkeen lukijoita liikkumaan, ja puheenjohtajan palstalla Kanta ry:n uusi puheenjohtaja, Ilkka, tuumailee tulevaa vuotta.  Jenni-kopo kertoo kopo-palstalla Kielekkeen lukijoille oppiaineemme muutoksista,. ja henkilökunnan palstalla Ilmari Ivaska puhuu varmasti monelle tutusta huijarisyndroomasta. Myös Kielekkeen upouusi tekstaripalsta ilmestyy ensimmäisen kerran.

Tekstaripalstalle voi lähettää jälleen viestejä, jotka julkaistaan seuraavassa Kielekkeen numerossa. Uusi toimitus ottaa myös mielellään palautetta ja toiveita vastaan. Toivotan mukavia lukuhetkiä uunituoreen Kielekkeen parissa.

Sara Ijäs
Kirjoittaja on yksi Kielekkeen päätoimittajista.
 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yhteystiedot

Toimitus:
kieleke.toimitus@gmail.com
kieleke@lists.utu.fi

 • Päätoimittajat:
 • Elina Peltonen | elainp@utu.fi
 • Anniina Lautkankare | aslaut@utu.fi
 • Toimittajat:
  Joanna Penttala | joanna.j.penttala@utu.fi
  Vilma Ranta | verant@utu.fi
  Mariette Oksanen | masoks@utu.fi
 • Mea Lampinen | mea.s.lampinen@utu.fi
Kielekkeen tekstaripalsta

Lähetä viestisi palstalle alla olevan linkin kautta.

https://forms.gle/fMGKYQPfHdk11xWV8