Uusia avauksia kurssitarjontaan

Tervehdys evolutiivisen kielentutkimuksen apulaisprofessorilta. Akateemisen elämänkaareni ympyrä sulkeutui tammikuussa, kun sain tämän pestin: Tulin nimittäin noin 800 vuotta sitten eli 1993 suomen kielen opiskelijaksi, mutta tohtoroidun noin 500 vuotta sitten biologiasta. Ympyrän sisälle jäi niin viron ja tilastotieteen pienet sivuaineet kuin maantieteen ja suomen laajat sivuaineetkin. Ihan uusi naama en kyllä laitoksella ole, sillä olen ollut täällä jo viitisen vuotta tutkijana (ks. www.bedlan.net ja sites.utu.fi/urko). 

Tämä professuuri rakennettiin osana Suomen Akatemian Profi7-rahoitusta yhdessä arkeogenetiikan ja evolutiivisen terveyden apulaisprofessorien tehtävien kanssa. Meidän toimenkuvanamme on rakentaa profilaatiota nimeltä Ihmisen monimuotoisuus eli Human Diversity (www.humandiversity.fi). Käytännössä yliopisto haluaa, että rakennamme muista Suomen yliopistoista poikkeavaa tutkimusta ja opetusta. Voinkin paljastaa, että 7.5. Human Diversity konsortio pitää seminaarin Current Trends in Human Diversity. Tule kuuntelemaan ja keräämään seminaarisarjapisteitä!

Tällä kirjeellä mainostan suunnitteilla olevia uusia kursseja, ja istutan ajatuksen siemeniä kandi-, gradu- ja väitöskirjatöistä. Mainostus on tarpeen, sillä kurssini ilmiintyvät kurssitarjontaan kesken meneillään olevan opinto-ohjelman. Syksyllä 2025 ykkösperiodissa alkaa Evolutiivisen kielentutkimuksen tilastomenetelmiä, joka tulee vuorottelemaan apulaisprofessori Ivaskan Tilastotiedettä kielentutkijoille -kurssin kanssa. Syksyn kurssi järjestetään Zoomissa, luentoina ja intensiivikäpistelynä tietokoneiden kanssa. Kolmosperiodissa vuoden 2026 alussa korkataan Evolutiivisen kielentutkimuksen perusteet, joka pidetään vuorovuosin Historiallisen kielentutkimuksen kanssa. Nelosperiodissa pidän arkeogenetiikan apulaisprofessori Elina Salmelan kanssa kurssin Ihmisen menneisyys Suomessa ja uralilaisten kielten puhuma-alueella, jossa käydään läpi uralilaisten kielten ja itämerensuomalaiskielten menneisyyttä ja tutkimusta. Seuraava lukuvuosi alkaa Evolutiivisen kielentutkimuksen jatkokurssilla ykkösperiodissa. 2027 keväällä nelosperiodissa pidän lukupiirinä kurssin, jossa käydään läpi poikkitieteistä ihmisen monimuotoisuutta ja/tai sen kehittymistä puivaa kirjallisuutta. Yhdessä arkeologien kanssa meidän pitäisi lukea ainakin Valter Langin Homo fennicus! Näillä näkymin tämä kahden vuoden jaksotus jatkuu seuraavina vuosina. Kurssit tullaan tarjoamaan KIAS-opintoina. 

Luentojen ja tutkimukseni aiheet käsittelevät kielen ja kielidiversiteetin kehittymistä ottaen huomioon paitsi kielen sisäisen muutoksen, myös kielen muutosta ajavat ulkoiset paineet. Kurssit tehdään sopiviksi niin kaikille kielten opiskelijoille. Kurssien avulla ymmärrys kielen monimuotoisuudesta kasvaa, ja tarjoan aiheen tutkimukseen välineitä ja tutkimusideoita. Toivomme kaikille uusille kursseille monitieteistä osallistujakuntaa, jotta voimme tarkastella ihmisen monimuotoisuuden kehitystä niin kielen, arkeologian kuin genetiikankin kannalta. 

Tutkimustyöni on ryhmätyötä, jossa ihmiset opettavat toisiaan – ja tällaisia kandi- ja gradutöitä olisi tarjolla opiskelijoillekin. Filosofianani on, että gradutyön aihe ja opeteltavat menetelmät voivat olla astinlauta työpaikkaan tai väitöskirjaan, joten mietitään yhdessä huolella, mihin aikasi kannattaa laittaa ja kenen kanssa kannattaisi tehdä yhteistyötä. Mietitään aiheita, joille saadaan yhdessä haettua rahoitusta!  

Käyttöliittymiä BEDLAN-työryhmän aineistoihin: www.urhia.fi, uralic.clld.org

Aineistoja ja niiden osoitteita löytyy UraLaari-artikkelista:  https://journals.uio.no/dhnbpub/article/view/12266

Outi Vesakoski
Kirjoittaja on evolutiivisen kielitieteen apulaisprofessori.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *