Tämä on erittäin hyödyllinen linkki. Itse satuin löytämään sen vahingossa syksyllä 2024, kun surffailin Intranetin aalloilla ja koitin keksiä, mistä ihmeestä revin kanditutkintooni lisää noppia. Ensimmäiset kaksi opiskeluvuotta meni vähän niin ja näin – tein kyllä paljon kaikkea, mutta se ”paljon kaikkea” oli lähinnä kaikkea muuta kuin kursseilla istumista eikä niitä noppiakaan kertynyt juuri mistään. Olin auttamattomasti pulassa. Sitten tajusin sen: hallitustoiminnasta saa noppia!
Tämä tarina alkaa varsinaisesti omasta fuksivuodestani. Fuksipassimerkintöjen keräämisestä oli tullut minulle uusi harrastus fuksisyksyn aikana. Aloitin opintoni kesken koronapandemian, ja kaikki pienimmätkin tapahtumalta näyttävät kissanristiäiset olivat piristysruiske tasaisen harmaaseen arkeeni. Minut saatiin houkuteltua Kannan syyskokoukseen fuksipassimerkinnällä ja ilmaisella kahvilla. En tiennyt syyskokouksista, saati mistään yhdistystoimintaan liittyvistä jutuista yhtään mitään, mutta ihmeen nopeasti sitä oppi kaikenlaisia juttuja ensimmäisen vuoden aikana.
Koska en myöskään osaa sanoa ”ei”, päädyin puolivahingossa myös Humanitas ry:n hallitukseen. Ystäväni oli vinkannut minusta yhdelle Humanitaan hallituslaiselle, joka soitti minulle ja kysyi kiinnostustani. Sanoin ”no kyl maar” ja siitä se sitten lähti. Ravasin ensimmäisen vuoden kahdessa hallituksessa. Vuoteen mahtui muun muassa:
- ensimmäiset järjestämäni sitsit ja bileet ikinä
- kirjanpitoa, talousarviota ja tilinpäätöstä
- noin triljoona kirjoitettua pöytäkirjaa
- viestintää, viestintää ja vielä kerran viestintää
- riemunkiljahduksia ja kiroamista
Älä kuitenkaan pelästy, yhdistystoiminta on paljon muutakin kuin noita minun tekemiäni asioita. Kaikki kuitenkin pohjautuu vapaaehtoisuuteen ja siihen, että asioita tehdään yhdessä. Niin, ja pidetään yhdessä hauskaa!
Vuosien aikana on tullut seikkailtua mitä erilaisemmissa järjestöissä ja erilaisissa pesteissä. Näinä vuosina olen oppinut luottamaan itseeni ja omaan tietotaitooni. Itseluottamus on vaikea asia nykyisenlaisessa maailmassa. Aina pitäisi osata tehdä kaikkea ja vaikka jo osaisi kaikkea, pitäisi nekin tehdä vielä nykyistä paremmin. On ollut ilo oppia, että virheiden tekeminen kuuluu asiaan eikä täydellisyyttä kannata tavoitella liian ahnaasti. Eräs viestinnän lehtori totesi hyvin, että “riittävän hyvä riittää”. Se toimii niin koulutöissä kuin järjestötoiminnassakin.
Itseluottamuksen lisäksi olen saanut käytännön työkokemusta. Olen juuri aloittamassa korkeakouluharjoittelua viestinnän parissa, ja järjestöissä tekemästäni viestintätyöstä on erittäin paljon hyötyä, kun tiedän jo valmiiksi, mitä tuleman pitää. Olen myös saanut paljon uusia ystäviä ja tuttuja järjestöhommien kautta. Ystävistä ja tutuista on hyötyä myös tulevaisuudessa; joku heistä voi olla tuleva työkaverisi, pomosi tai vaikka paras ystäväsi.
Opintopisteitä voit saada täyttämällä ohessa olevan sähköisen lomakkeen. Itse kirjoitin lyhyehkön Word-tiedoston, johon listasin kaikki hallitustoimet ja järjestöt, joissa olen opiskeluaikanani ollut mukana. Voisin sanoa, että opintopisteiden hakeminen oli tuon pienen vaivan arvoista. Korvasin useamman kurssin suorittamisen aktiivisella järjestömyyräilyllä. Voin siis suositella!
Sini Launiainen
Kirjoittaja on neljättä vuotta opiskeleva järjestömyyrä, joka eksyy aina johonkin hallitukseen. Vaikka Kieleke-lehden päätoimittajat sanoisivat, että elä nyt enää mene. Hups.