Verkko-Kieleke suomen kielen opiskelijoiden ainejärjestölehti0509129976
kieleke@lists.utu.fi

Kantalaisten tukijoukko

Pitkän joululoman jälkeen opiskelijoidemme mieliin palautuivat jälleen morfeemit, klusiilit ja muut fennistin jokapäiväisen elämän valonpilkahdukset. Itselläni vuosi 2018 tarkoittaa näiden lisäksi syksyllä alkaneen hallitustaipaleeni jatkoa: nykyään tavoitteenani on Kannan liikunta-, sopo- ja yhdenvertaisuusvastaavana pitää kantalaisten liikunnan riemua yllä, jotta Tiedon portailla ja muilla kampuksen lukuisilla rappusilla kipuaminen eivät saisi kenestäkään fyysistä tai henkistä niskalenkkiä. Tämän ohessa valvon jäsenistömme etuja kulttuurisopon kanssa.

Pestini antaa minulle tuttujen ja tavanomaisten opintojen vastapainoksi harrastuksen, joka mahdollistaa liikunta- ja yhdenvertaisuusasioiden ajamisen lisäksi lukuisten kokousten viettämisen hallituskumppanieni kanssa Kannan toimiston sohvalla istuskellen ja päätöksenteon ohessa mukavia rupatellen. Pyrin siis osana mainiota porukkaa tuomaan ainejärjestömme jäsenten arkeen uutta sisältöä, mikä täydentää samalla omaa arkeani. Talven ja kevään aikana kantalaisten muutenkin vilkkaana sykkivä elämä tuleekin koostumaan suurenmoisesta määrästä toimintaa ja menoa.

Tätä kirjoittaessani sääolosuhteet näyttävät heikohkoilta siihen nähden, että muutaman päivän kuluttua järjestettäisiin Kannan luistelutapahtuma Kuuvuoren kentällä. Pienet takaiskut eivät kuitenkaan innokasta jäsenistöämme lannista, vaan uusiin aktiviteetteihin viiletetään aina yhtä suurella tarmolla: tapahtumavastaavamme pitävät huolen, että bileissä bailataan huolella ja ikimuistoisten iltojen määrä vain kasvaa. Lasit kilahtelevat yhteen ja laulu raikaa sitseillä ympäri Turkua harva se viikko.

sopopäivystys1

Ehdimmepä kokoontua yhteen hieman rauhallisemmissakin tunnelmissa esimerkiksi ompelemaan merkkejä fennistien yhtäältä uutuuttaan hohtaviin ja toisaalta elämää nähneisiin haalareihin sekä pelailemaan lautapelejä. Vääpelimme takaa toimistomme kahvinkeittimen suodattavan vielä monta litraa höyryävää ja tuoksuvaa, kofeiinia täynnä olevaa palanpainiketta auttamaan kantalaisia pysymään virkeinä, jotta aivomme jaksaisivat syventyä muun muassa nominaalimuotoihin ja kielemme varhaisiin kehitysvaiheisiin. Tuoreen sumpin lisäksi Kannan säännölliset päivystykset tarjoavat kanssaopiskelijoista koostuvaa mukavaa juttuseuraa ja mahdollisuuksia enemmän tai vähemmän syvällisiin keskusteluihin keskelle ajoittain hektistäkin opiskelupäivää.

Vapaa-ajan rientojen lisäksi löydämme toisemme tietenkin myös luentosalienpenkeiltä eri puolilla kampusta monta kertaa päivässä. Vaikka keskinäiselle jutustelulle ei luennoitsijan selostuksen alta useinkaan heru mahdollisuuksia, on suomen syntaksin hienouksiin monin verroin mielekkäämpää syventyä, kun vieressä istuu yhtä kiinnostunut ja motivoitunut fennistitoveri. Tietenkin myös aiheeseensa syvästi vihkiytynyt luennoitsija luo yhteenkuuluvuutta henkilökunnan ja kantalaisten välille. Jos kuitenkin jonkin kurssin toimintatapa tuntuu hämmentävältä tai vääränlaiselta, on Kannan koulutuspoliittisen vastaavan eli kopon puoleen helppo kääntyä. Hän on tiiviissä yhteydessä oppiaineemme henkilökuntaan, jotta asia saataisiin korjatuksi.

Kun taas tulee olo, että ymmärryksen ja omaksumisen kärryt ovat keikkuneet niin rajusti, että pieni fennisti on pudonnut niiden kyydistä ja jäänyt kauas taakse, avunhuutoon vastaa Kannan opintopiiri erinomaisen taitavine apuopettajineen ja takaa, että kenelläkään ei tentissä mene sormi suuhun tai valu kyynel poskelle. Yhdessä opiskelu vertaisten kanssa onkin mitä mainioin väylä saavuttaa itselle asetettu tavoite.

Vaikka elämmekin yhtä elämämme parhaista jaksoista, saattaa jokin huoli tai murhe silti ilmaantua painamaan mieltä. Jos kantalaiseen iskee suunnaton stressi, vaikea väsymys tai järjetön jännitys, sosiaalipoliittiset vastaavat eli sopot ottavat tilanteesta kopin ja alkavat välittömästi toimia ongelmien lievittämiseksi ja poistamiseksi.

Hallituslaisista jokainen kantaa kortensa kekoon, jotta fennistin arki olisi mahdollisimman helppoa ja kaikin puolin miellyttävää. Tiedotusvastaavamme ansiosta saamme viikoittain sähköpostiimme useamman tiedotteen sen seitsemän sortin kemuista ja riennoista. Taloudenhoitajamme huolehtii, että Kannan kukkarossa ja tilillä on mammonaa, jolla järjestömme toiminta pidetään vahvassa sykkeessä. Sihteerimme puolestaan sekä kirjoittaa pöytäkirjoja, joiden avulla muut hallituslaiset muistavat hoitaa sovitut tehtävänsä, että pitää kirjaa Kannan kannatustuotteista ja toki muutenkin auttaa parhaansa mukaan. Kaikkea edellä kirjoittamaani tietenkin paimentaa oma etevä puheenjohtajamme eräänlaisena äitihahmona ja edustaa koko suurta fennistilaumaamme upeasti eri tilaisuuksissa. Voin siis koko hallituksen puolesta ylpeänä todeta ainejärjestöllämme olevan takanaan vahva ja yhteen hiileen puhaltava ryhmä motivoituneita toimijoita, jotka tekevät meidän jokaisen arjesta jotain erityistä, jota tulemme muistelemaan kaihoisasti vielä siinäkin vaiheessa, kun harmaantuneina kulutamme keinutuolin istuinta.

Mikko Kiippa
Kirjoittaja on ensimmäisen vuoden suomen kielen opiskelija sekä Kannan liikunta- ja sosiaalipoliittinen vastaava.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yhteystiedot

Toimitus:
kieleke.toimitus@gmail.com
kieleke@lists.utu.fi

 • Päätoimittajat:
 • Elina Peltonen | elainp@utu.fi
 • Anniina Lautkankare | aslaut@utu.fi
 • Toimittajat:
  Joanna Penttala | joanna.j.penttala@utu.fi
  Vilma Ranta | verant@utu.fi
  Mariette Oksanen | masoks@utu.fi
 • Mea Lampinen | mea.s.lampinen@utu.fi
Kielekkeen tekstaripalsta

Lähetä viestisi palstalle alla olevan linkin kautta.

https://forms.gle/fMGKYQPfHdk11xWV8