Verkko-Kieleke suomen kielen opiskelijoiden ainejärjestölehti0509129976
kieleke@lists.utu.fi

Alkuvuoden kopokuulumisia

Vuosi on vaihtunut ja kevätlukukausi rullaakin jo täydessä vauhdissa. Useimpiin Turun yliopiston oppiainejärjestöjen hallituksiin on juuri valittu uudet jäsenet, joille on järjestetty näin hallituskauden aluksi pesteihin perehdyttäviä koulutuksia. Itsekin olen päässyt tutustumaan syvemmin koulutuspolitiikan ja edunvalvonnan kiinnostavaan maailmaan, josta minulla oli melko suppea käsitys vielä syksyllä. Takana on myös vuoden ensimmäinen koponeuvosto, josta lisää kuulumisia tuonnempana.

Yksi alkuvuoden keskeisimmistä teemoista lienee uusi opetussuunnitelma, jonka julkistaminen lähestyy päivä päivältä. Edeltäjäni on ollut viime vuonna tiiviisti mukana vaikuttamassa suomen kielen ja suomalais-ugrilaisen kielentutkimuksen opetussuunnitelmatyössä, mikä on kyllä tarjonnut minulle varsin pehmeän laskun pestiin.

19622868_111051959521498_7071800928608714752_n(1)

Tammikuussa pidettiin laajennettu oppiainekokous, jossa esiteltiin luonnokset uusista opetussuunnitelmista sekä maisterivaiheen uudistetuista tutkinto-ohjelmista, joita tullaan tarjoamaan aiempaa enemmän valmiina paketteina. Tarkoituksena on lisättä opintojen joustavuutta, mikä on mielestäni todella hyvä juttu. Perus- ja aineopintoihin sen sijaan ei näillä näkymin ole tulossa suuria muutoksia, sillä niille ei ole nähty tarvetta esimerkiksi opiskelijoiden antamien kurssipalautteiden myötä. Resurssit luentokurssien ja kirjatenttien välillä herättivät keskustelu. Lisäksi henkilökunta kertoi, että näillä näkymin gradun opintopistemäärä laskee 40 opintopisteestä 30:een.

Helmikuun koponeuvostossa käytiin läpi eri ainejärjestöjen opetussuunnitelmatyön tilannetta sekä puhuttiin esimerkiksi vaikuttamisen tärkeydestä ja keinoista koulutuspoliittisen vastaavan näkökulmasta. Erityisesti kurssipalautteiden ja niiden pohjalta toteutettujen konkreettisten muutosten merkitystä korostettiin. TYYn kopokuulumisista mainittakoon, että kuten suomen kielen ja suomalais-ugrilaisen kielentutkimuksen uudessa opetussuunnitelmassa, myös yleisemmällä tasolla ollaan keskittymässä opintojen joustavuuden lisäämiseen. Tämän lisäksi digitalisaation hyödyntäminen nähdään olennaisena osana kehittyvää yliopistoa, minkä myötä ollaankin ottamassa käyttöön uusia opintoihin liittyviä tietojärjestelmiä. Mielenkiintoista päästä seuraamaan, mitä tuleman pitää.

Jaksamista kaikille kevään opiskelu-urakkaan!

 

Petra Helminen
Kirjoittaja on ensimmäisen vuoden suomen kielen opiskelija ja Kannan hallituksen koulutuspoliittinen vastaava.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yhteystiedot

Toimitus:
kieleke.toimitus@gmail.com
kieleke@lists.utu.fi

 • Päätoimittajat:
 • Elina Peltonen | elainp@utu.fi
 • Anniina Lautkankare | aslaut@utu.fi
 • Toimittajat:
  Joanna Penttala | joanna.j.penttala@utu.fi
  Vilma Ranta | verant@utu.fi
  Mariette Oksanen | masoks@utu.fi
 • Mea Lampinen | mea.s.lampinen@utu.fi
Kielekkeen tekstaripalsta

Lähetä viestisi palstalle alla olevan linkin kautta.

https://forms.gle/fMGKYQPfHdk11xWV8