Verkko-Kieleke suomen kielen opiskelijoiden ainejärjestölehti0509129976
kieleke@lists.utu.fi

Verkko-Kieleke
Vinkkejä rakkaille kanssafukseille

Minun ehdotettiin kirjoittavan vuoden fuksin ja Kannan hallituksen fuksivastaavan ominaisuudessa tervehdys, joka sisältäisi neuvoja ja ohjeita fukseille. Ensin pohdin pitkään, mitä neuvoja tai ohjeita muka osaisin antaa. Sen jälkeen päädyin miettimään, mitä neuvoja olen itse elämäni aikana saanut.

1. Olkaa ihmisiksi

Tärkein takaraivooni juurtunut neuvo on peräisin äidiltäni. Juurtunut neuvo on siksi, että äitini on toistanut ja toistaa sen yhä joka kerta, kun minä tai veljeni lähdemme jonnekin. Neuvo kuuluu: ”Ole ihmisiksi”. Neuvo on yksinkertaisuudessaan pätevä. Minulle neuvo kuvastaa niin kaikkia uusia, vanhoja kuin elämäni aikana soveltamiani arvoja ja asenteita, joita kannan mukanani ja joiden mukaan toimin.

2. Maistelkaa ympäristöänne

Näin loppukeväästä, kun maa jälleen vihertää ja auringonpaiste saa ihmiset hymyilemään kaduilla, piristyvät myös aistimme. Aurajoen vartta kävellessä näkee ihmisiä piknikillä, kuulee lintujen laulua, nauttii valosta ja värien kirjosta, tuntee keveän kesätuulen kasvoillaan ja haistaa luonnon tuoksut ympärillään. Samoja aisteja voi käyttää hyvin hyödykseen myös fuksivuonna. Nähkää, kuulkaa, haistelkaa ja maistelkaa ympäristöänne. Ensimmäiset kaksi sopivat erityisesti opetuksen seuraamiseen liittyviksi ohjeiksi. Jälkimmäistä kahta ohjetta ei välttämättä tarvitse ottaa kirjaimellisesti, mutta kokeilumerkityksessä.

3. Osallistukaa Kannan toimintaan

Opinnot vaativat aluksi hahmottamista ja opiskelutoverit ovat vielä vieraita. Silloin kannustan avoimen aktiivisesti tutustumaan ihmisiin, osallistumaan ainejärjestön ja muiden tahojen järjestämiin tapahtumiin ja toimintaan sekä kokeilemaan ja löytämään kiinnostavia opiskeluaineita. Alun kaaoksen jälkeen kaikki kyllä selkeytyy. Vaihtoehtoja on ympärillänne pilvin pimein, sen kun vain valitsette niistä itsellenne sopivia ja luotte oman reittinne!

4. Hyväksykää ja ymmärtäkää

Olin viime kuussa seuraamassa publiikkia, jossa juhlapuheessa valmistuville mainittiin, ettei heille kannata antaa minkäänlaisia neuvoja, sillä ihmiset tarvitsevat lopulta vain ymmärrystä ja hyväksyntää. Tässä vaiheessa koko kirjoitukseltani katosi pohja, mutta nuo sanat sopivat hyvin sekä opiskeluihin että elämään yleisesti. Minulle fuksivuoden parasta antia ovat olleet solmitut ystävyyssuhteet. Fuksivuoden alussa uusina, pelokkaina opiskelijoina me kaikki toivomme vain sopivamme joukkoon. Siksipä tärkeimmät, lainatut neuvoni: Hyväksytään ja tullaan hyväksytyiksi. Ymmärretään ja tullaan ymmärretyiksi.

Ihanaa kesää! Nauttikaa kaikilla aisteillanne!

Saila Latukka
Kirjoittaja on Kannan fuksivastaava.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yhteystiedot

Toimitus:
kieleke.toimitus@gmail.com
kieleke@lists.utu.fi

 • Päätoimittajat:
 • Elina Peltonen | elainp@utu.fi
 • Anniina Lautkankare | aslaut@utu.fi
 • Toimittajat:
  Joanna Penttala | joanna.j.penttala@utu.fi
  Vilma Ranta | verant@utu.fi
  Mariette Oksanen | masoks@utu.fi
 • Mea Lampinen | mea.s.lampinen@utu.fi
Kielekkeen tekstaripalsta

Lähetä viestisi palstalle alla olevan linkin kautta.

https://forms.gle/fMGKYQPfHdk11xWV8