Verkko-Kieleke suomen kielen opiskelijoiden ainejärjestölehti0509129976
kieleke@lists.utu.fi

Tarinoita Turusta

Turussa historia avautuu erityisellä tavalla. Olisihan se missä tahansa muualla vähintään poikkeavaa, että peruskorjauksen yhteydessä koulun liikuntasalin alta paljastuu muinaisia asuintaloja. Turun asuinalueet säilövät uumenissaan monia tarinoita. Nyt kerron niistä mielestäni parhaimmat.

Ruissalo tunnetaan Ruisrock-festareista, kauniista merimaisemista ja luontopoluista saaren metsikössä. Enemmän kuin festareilla on kävijöitä, on Ruissalossa eliöitä. Vanhat ja ylväät tammet asuttavat ja tarjoavat ravintoa tuhansille eliölajeille aina rusakosta erittäin harvinaiseen erakkokuoriaiseen. Lintubongarit viihtyvät Ruissalossa. Bongattavaa löytyy, sillä tammien suojassa lentelee lähes sata lintulajia.

Ruissalon historiakin perustuu eläimiin. Juhana Herttua vihki vanhan viljelysmaan hovin käyttöön metsästyspuistoksi. Puistossa vaelteli herttuan istuttama saksanhirvilauma, jossa oli suurimmillaan 24 hirveä. Saareen rakennettiin myös kuninkaankartano, jonka peltojen antimet täyttivät Turun linnan asukkien vatsat.

Kupittaa on yksi Turun nopeinten kehittyviä alueita. Alueella sekä satoja vuosia palvelleet että bränikät talot möllöttävät katukuvassa sulassa sovussa. Kupittaanpuisto ja lukuisat urheilupaikat tarjoavat tekemistä niin paikkakuntalaisille kuin vierailijoille. Vaikka nykyään lasten riemunkiljahdukset täyttävät Kupittaan, ei sen historia ole ollut riemukas. Kupittaan Kerttulinmäki on nimittäin toiminut teloituspaikkana kuolemanrangaistusten ollessa Suomessa yleisiä. Hirtetyt jätettiin roikkumaan varoituksena Hämeen härkätietä matkaaville lain rikkomisesta kaupungissa.

Port Arthurin eli tuttavallisemmin Portsan kerrotaan saaneensa nimensä erikoisen tapahtumasarjan kautta. Kun uutta puutaloaluetta rakennettiin Turkuun, oli samaan aikaan Japani juuri valloittanut Port Arthur -nimisen kaupungin Venäjällä. Lasten kysellessä muurarilta, mitä hän tekee, oli tämä murjaissut rakentavansa uutta Port Arthuria. Nimitys on sittemmin vakiintunut.

Aiemmin Portsa oli tunnettu työläisten asuinalueena, mutta nykyään sitä pidetään trendikkään hipsterimäisenä alueena. Turun yliopiston kulttuurien tutkimuksen tutkinto-ohjelman opiskelijat ovat selvittäneet, että on olemassa niin kutsuttu portsalainen identiteetti, johon kuuluvat vahvasti yhteisöllisyys ja yhdenvertaisuus.

Turussa historia on niin tavallinen osa arkea, että emme aina pysähdy ajattelemaan, kuinka ainutlaatuista ja inspiroivaa onkaan asua Suomen vanhimmassa kaupungissa.

Sara Ijäs

Lähteet:

Turku.fi. Ruissalon luonto ja historia. (https://www.turku.fi/ruissalo/luonto-ja-historia/ruissalon-historiaa)

Aamuset 19.9.2015. Kerttulinmäki oli Turun kukkuloista verisin. (https://web.archive.org/web/20180420140140/http://www.aamuset.fi/teemat/1613513910/Kerttulinmaki+oli+Turun+kukkuloista+verisin)

Petra Saarnisto 28.2.2018. Kotimaisten kielten keskus. Port Arthurissa kalassa, kuokkimassa tai tappelemassa. (https://www.kotus.fi/nyt/kotus-blogi/satunnaisesti_kirjoittava_kotuslainen/port_arthurissa_kalassa_kuokkimassa_tai_tappelemassa.27211.blog)

Ida Lindfors, Milena Mikkola, Wilma Flankkila, Petra Mäki ja Iida Pulkkinen 22.11.2022. Hiiskuttua. Yhteisöllinen ja monitasoinen Portsa. (https://sites.utu.fi/hiiskuttua/yhteisollinen-ja-monitasoinen-portsa/)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yhteystiedot

Toimitus:
kieleke.toimitus@gmail.com
kieleke@lists.utu.fi

 • Päätoimittajat:
 • Elina Peltonen | elainp@utu.fi
 • Anniina Lautkankare | aslaut@utu.fi
 • Toimittajat:
  Joanna Penttala | joanna.j.penttala@utu.fi
  Vilma Ranta | verant@utu.fi
  Mariette Oksanen | masoks@utu.fi
 • Mea Lampinen | mea.s.lampinen@utu.fi
Kielekkeen tekstaripalsta

Lähetä viestisi palstalle alla olevan linkin kautta.

https://forms.gle/fMGKYQPfHdk11xWV8