Verkko-Kieleke suomen kielen opiskelijoiden ainejärjestölehti0509129976
kieleke@lists.utu.fi

Verkko-Kieleke
Suomella mahdollisuus viisumenestykseen

Odotan tämän vuoden Euroviisuja erityisen innolla. Suomella on jälleen mahdollisuus taistella kärkisijoista, mikä ei ole Euroviisuissa tapahtunut aikaisemmin kuin pari kertaa. Ihmeellistä tässä on se, että viimeksi tällainen tilanne oli vain kaksi vuotta sitten. Silloin Blind Channel nousi kärkikahinoihin tosin hieman vaivihkaa, vaikka hype bändin ympärillä olikin isoa. Tämän vuoden Suomen edustajasta on jauhettu jo UMK-artistien julkaisusta asti ja Käärijä voitti jopa vähän isommalla marginaalilla toiseksi tulleen, mitä Blind Channel.

Suomi on ollut vedonlyöntitilastoissa kolmen kärjessä melkeinpä koko ajan, tätä kirjoittaessani sijalla kaksi. Ruotsi tietenkin on vedonlyöntitilastoissa ylivoimainen voittaja, mutta Loreenin hahmo elää ja voi hyvin viisuyhteisössä edelleen, vaikka hänen voitostaan onkin jo 11 vuotta. Hän on fanien keskuudessa niin tunnettu, että tämä yksistään nostaa hänet kärkeen. Käärijä sen sijaan on sympaattinen ja hauska hahmo, joka ei oikeastaan osaa puhua englantia, enkä oikeastaan tiedä voiko hänestä hahmona olla pitämättä.

Tänä vuonna Euroviisujen sääntöjä on muutettu, joten semifinaalissa äänestävät vain yleisö. Suomelle aina niin epäedullinen tuomaristo tulee mukaan vasta finaalissa ja jos lähes varmana pidetty menestys johonkin kaatuu, niin juuri tähän. Finaalipaikkaa pidetään kaikkialla somessa jo lähes varmana, ja täytyy kyllä myöntää, että olisin itsekin melko yllättynyt, jos finaalipaikka jäisi jostain syystä haaveeksi.

Toivon Käärijän menestystä myös täysin siitä syystä, että sen jälkeen kukaan ei voisi sanoa, että suomen kielellä ei voi pärjätä. Trendi kuitenkin on ollut enemmän se, että lauletaan omalla äidinkielellä. Vuosien 2021 ja 2022 finaaleissa molemmissa top5-maista neljässä kappaleessa laulettiin omalla äidinkielellä. Iso-Britannian kappale oli viime vuonna englanniksi, joten heidätkin tietysti tähän lasketaan mukaan. Huono biisi on huono biisi, ihan sama millä kielellä sen laulaisi, eikä Suomen aiempi kehno menestys ole varmasti siitä jäänyt kiinni. ”Cha cha cha” on jo voittanut fanit puolelleen ympäri Eurooppaa ja on jo noussut ilmiöksi. Kumma kyllä, ei kukaan ole suomen kielestä valittanut paitsi suomalaiset itse.

Eli siis ei muuta kuin toivotaan parasta ja pelätään pahinta. Suomi voisi jatkossakin jatkaa hyväksi todettua linjaa ja olla käytännössä etukäteen varmojen finalistien joukossa ja nousta viisujen kestomenestyjämaiden joukkoon mm. Ruotsin rinnalle. Anteeksi siis rinnalle ja ohi. Tästä on tulossa hyvä viisukevät, niin kuin aina, koska Euroviisut ovat yksi jokaisen vuoden kohokohdista, ja onneksi on vielä hyvin aikaa keksiä kisakatsomoon vihreää rekvisiittaa ja hommata asiaankuuluvat piña colada -ainekset. Itse ainakin aion.

Erika Löytynoja

Kirjoittaja on kolmannen vuoden suomen kielen opiskelija ja intohimoinen viisufani.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yhteystiedot

Toimitus:
kieleke.toimitus@gmail.com
kieleke@lists.utu.fi

 • Päätoimittajat:
 • Elina Peltonen | elainp@utu.fi
 • Anniina Lautkankare | aslaut@utu.fi
 • Toimittajat:
  Joanna Penttala | joanna.j.penttala@utu.fi
  Vilma Ranta | verant@utu.fi
  Mariette Oksanen | masoks@utu.fi
 • Mea Lampinen | mea.s.lampinen@utu.fi
Kielekkeen tekstaripalsta

Lähetä viestisi palstalle alla olevan linkin kautta.

https://forms.gle/fMGKYQPfHdk11xWV8