Verkko-Kieleke suomen kielen opiskelijoiden ainejärjestölehti0509129976
kieleke@lists.utu.fi

Verkko-Kieleke
Kielekkeen toinen joulutervehdys

Kielekkeen toisessa joulutervehdyksessä annetaan vinkkejä lomailun viettämiseen kirja- ja leffavinkkien muodossa. Jouluna on usein kerrankin aikaa vain olla ja katsella hyvänmielen leffoja sekä uppoutua kirjojen pariin. Tässä siis 14 kirja- tai leffavinkkiä joulun ajalle!

Aloitetaan klassikkokirjoilla, jotka tuovat varman joulufiiliksen.

 • Tove Jansson, Taikatalvi: Taikatalvi ei ole varsinainen joulukirja, mutta nimensä mukaisesti se on täydellinen kirja tuomaan jouluista ja talvista tunnelmaa ainakin tällä hetkellä eteläisen Suomen pimeän ja harmaan sään keskelle.
 • Charles Dickens, Saiturin joulu: Klassikko ja kertomus siitä, mikä elämässä ja joulussa on oikeasti tärkeää.
 • Louisa May Alcott, Pikku naisia: Pikku naisia ei myöskään suoranaisesti ole joulukirja, mutta joulun rooli on kirjassa suuri, ja joulun tunnelmaa kuvataan teoksen sivuilla ihanasti. Tämän teoksen leffaversiot eivät myöskään kalpene teoksen rinnalla, ja varsinkin 90-luvun versio Winona Ryderin tähdittämänä on tunnelmaltaan täydellinen joulun aikaan.
 • Klassikoiden listaan sopivat myös kaikki Astrid Lindgrenin joulun aikaan sijoittuvat kirjat. Näitä ovat esimerkiksi Melukylän joulu, Peppi Pitkätossun joulukuusenriisujaiset sekä Marikin joululoma.

Joulun klassikkoleffoissa riittää myös valinnan varaa. Tässä muutamia varmoja joulumielen tuojia.

 • Joulutarina: Samaan aikaan lämminhenkinen ja iloinen sekä surullinen tarina joulun taiasta sekä siitä, miten joulupukista tuli joulupukki.
 • Jaska Jokusen joulu: Vuonna 1965 julkaistu jouluaiheinen elokuva perustuu Tenavat -sarjakuvaan.
 • Yksin kotona -elokuvat: Yksin kotona -elokuvat varmasti jakavat mielipiteitä, mutta kirjoittajan jouluun ne kuuluvat vahvasti. Taustalla raikuvia joululauluja, vauhtia ja vaarallisia tilanteita sekä amerikkalaisen joulun yltäkylläisyyttä.
 • Lumiukko: Tämä elokuva tuskin esittelyjä kaipaa. Monien jouluaatto on jopa pilalla ilman elokuvan katsomista. Jos Lumiukko ei vielä kuulu sinun jouluusi, aloita uusi jouluperinne vaikkapa tänä vuonna!

Uudempia kirja- ja leffasuosituksia, joihin et välttämättä ole vielä täysin kyllästynyt.

 • Jenny Bayliss, Talvi kaukana kaikesta: Lämminhenkinen tarina jouluun valmistuvasta pikkukylästä ja sinne talonvahdiksi muuttavasta Anniesta.
 • Kirsi Pehkonen, 24 joulutarinaa: Tämän joulun joulukalenteriksi tästä ei enää ole, mutta ehkäpä ensi jouluna joulukalenterin virkaa voisikin toimittaa kirja, jonka avulla voisi laskeutua joulun tunnelmaan päivä kerrallaan. Toki mikään ei estä lukemasta teoksen tarinoita yhteen pötköön.
 • Alexandra Benedict, Joulun murhapeli: Jos haluat joulun aikanakin nauttia dekkareista ja murhamysteereistä, kannattaa tarttua kyseiseen teokseen.
 • Kadonnut joulupukki: Joulun elokuvien hieman uudempi tuttavuus, joka saa hymyn huulille. Nimensä mukaisesti elokuvan juoni pyörii joulupukin katoamisen ympärillä. Jos elokuva ei ole vielä sinulle tuttu, saatat olla silti törmännyt sen ”hittibiisiin” Biopataan esimerkiksi TikTokissa.
 • Jouluksi kotiin: Tämä ei oikeastaan ole elokuva, vaan jouluinen Netflix-sarja. Sarjan päähenkilö Johanne kertoo illallisella perheelleen poikaystävästään, jota ei kuitenkaan ole olemassa. Niinpä Johannen täytyy sellainen itselleen löytää, mutta aikaa on vain jouluun asti. Lämminhenkinen norjalainen sarja, jossa on koukuttava juoni.
 • Joulumyrsky: Edellisen tavoin norjalainen minisarja lentoasemalle jumiin jääneistä matkustajista sekä työntekijöistä. Jouluista tunnelmaa, kommelluksia ja hauskoja kohtaamisia.

Ihanaa joulua sinulle lukija!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yhteystiedot

Toimitus:
kieleke.toimitus@gmail.com
kieleke@lists.utu.fi

 • Päätoimittajat:
 • Elina Peltonen | elainp@utu.fi
 • Anniina Lautkankare | aslaut@utu.fi
 • Toimittajat:
  Joanna Penttala | joanna.j.penttala@utu.fi
  Vilma Ranta | verant@utu.fi
  Mariette Oksanen | masoks@utu.fi
 • Mea Lampinen | mea.s.lampinen@utu.fi
Kielekkeen tekstaripalsta

Lähetä viestisi palstalle alla olevan linkin kautta.

https://forms.gle/fMGKYQPfHdk11xWV8