Verkko-Kieleke suomen kielen opiskelijoiden ainejärjestölehti0509129976
kieleke@lists.utu.fi

Koulun ohella työskentely – hyvä vai huono idea?

Opiskelupaikkoja ja -mahdollisuuksia on yhtä monta kuin opiskelemaan hakijoiden kiinnostuksen kohteitakin. Opiskelupaikka valitaan yleensä sen mukaan, mikä ala kiinnostaa tai mitä haluaisi tehdä aikuisena työkseen. Opiskeluun kuuluu luentojen ja itsenäisen pänttäämisen lisäksi esimerkiksi erilaiset opiskelijatapahtumat ja harrastetoiminnat. Korkeakouluopiskelu on melko itsenäistä, jolloin aikataulutus on tärkeässä roolissa. Opiskelijaa tuetaan myös erilaisilla tuilla valtion puolesta. Opiskelijan on mahdollista saada opinto- ja asumistukea sekä opintolainaa. Kaikki opiskelijat eivät välttämättä halua ottaa opintolainaa, jolloin työnteko on melko luonnollinen vaihtoehto. Toiset tekevät töitä, koska haluavat enemmän käyttörahaa tai kerryttää säästöjään. Opiskelijan rahatilanne saattaa usein olla tiukka opiskelujen aikana. Varsinkin opiskelijoille joilla ei ole ollut välivuotta ennen jatko-opiskelun aloittamista. Tällöin omia säästöjä ei ole ehtinyt vielä kerryttää. Eri syitä työn teolle on siis lukuisia. Tässä jutussa kerromme omakohtaisia kokemuksia, miten työnteko onnistuu meillä opintojen ohella. Opiskelemme molemmat nyt kolmatta vuotta, eli aloitimme opinnot syksyllä 2019.

Merena

Olen tehnyt, jos jonkinnäköistä työtä lyhyen elämäni aikana. Olen muun muassa jakanut ilmaislehtiä, työskennellyt siivoojana sekä työskennellyt lipunmyynnissä. Nykyään olen töissä ruokakaupassa, jossa olen viihtynyt noin 1,5 vuotta. En ole vielä ollut töissä omaan alaan liittyvissä tehtävissä, mutta sekin varmasti tulee kohta ajankohtaiseksi. Fuksivuonna en tehnyt lainkaan töitä, mikä oli jälkeenpäin ajateltuna hyvä ratkaisu. Näin fuksivuonna sai pelkästään keskittyä opiskelun alkuun ja sen tuomaan uusiin kokemuksiin. Fuksivuoden jälkeen aloin tehdä töitä satunnaisesti ja tällä hetkellä teen pari vuoroa viikossa. Vaikka töihin lähtö ei aina kiinnostaisi, on työpäivät yleensä mukavaa vaihtelua. Toisinaan on ihan mukavaa mennä sellaiseen ympäristöön, joka saa aivot unohtamaan hetkeksi esimerkiksi opiskeluista johtuvan stressin. Välillä kuitenkin tuntuu, että kalenteri on liian täynnä töistä ja opiskelusta. Jokainen täyttää elämänsä sellaisilla asioilla, joista nauttii ja joihin voimavarat riittävät. Itse käytän paperikalenteria, johon merkitsen kaiken. Kalenterista näen, esimerkiksi mitä koulutehtäviä pitää tehdä ja mitä tapahtumia on tulossa. Kun saan merkitä kaiken itselleni näkyviin, on mieli rauhallisempi. Itse käytän kalenterissa paljon värejä ja värikoodaan kaikki tapahtumat eri väreillä. Opiskeluun käytän punaista väriä, jolla merkitsen esimerkiksi luennot ja koulutehtävät. Työpäivät merkitsen liilalla ja treenihetket sinisellä. Mielestäni on tärkeää merkitä kalenteriin myös lepohetket, jolloin on täysin suotuisaa olla tekemättä mitään!

Tässä vielä esimerkki tyypillisestä viikkoaikataulustani:

Merenanviikko

 

 

 

 

 

 

Emmi

Samoin kuin Merena, olen tehnyt elämäni aikana kaikennäköistä työtä. Tein jo lukion ohella töitä pikaruokaravintolassa, missä olen jatkanut töissä tähän päivään saakka, eli nyt jo noin neljä vuotta.  Töitä teen noin 1-3 työvuoroa /viikko. Työnteko on mielestäni aika helppoa yliopiston ohella, koska luentoja ei välttämättä ole joka päivä. Pikaruokaravintola on myös loistava työpaikka opiskelijalle, sillä siellä on ilta-, aamu- ja viikonloppuvuoroja. Koin aikoinaan parhaaksi vaihtoehdoksi jatkaa myös yliopiston ohella töitä. Mielestäni se on ollut hyvä ratkaisu omalla kohdallani. Koska olen tehnyt töitä nyt useiden vuosien ajan säännöllisesti opiskelujen ohella, osaan jo aikatauluttaa viikkoni hyvin. Tämänkin taidon olen oppinut kantapään kautta. Kokemuksesta voin siis sanoa, että kalenteri on työskentelijän paras ystävä. Työnteko tuo myös hyvän vastapainon opiskeluun. Itselläni työvuoron aikana kaikki kouluun liittyvät asiat unohtuvat, ja kun taas lähden töistä työasiat jäävät työpaikalle. Töiden ja koulun lisäksi käyn myös kuntosalilla ja näen paljon kavereita. Edellytys tälle kaikelle on onnistunut aikatauluttaminen.

Minä pyrin yleensä tekemään kaikki kouluhommat ja yhden työvuoron arkisin. Toisen työvuoron jätän viikonlopulle. Siten minulle jää ainakin yksi vapaapäivä, jolloin voin vain chillailla. Joskus teen yhdellä viikolla kolme vuoroa, jotta seuraavalle viikolle jää vain yksi vuoro ja tällöin lepäilyaikaa on enemmän.  Tykkään Merenan tapaan käyttää värikoodeja kalenterissani. Itse myös teen joka viikolle TO DO -listan, jotta pysyn kärryillä dediksistä ja tehtävistä. Tässä vielä miltä tyypillinen viikkoni näyttää:

 AA37D214-CA3D-4E90-9F3F-C914691DD38A

 

 

 

 

 

Emmin ja Merenan vinkit raskaan työn raatajille:

 • Jos teet töitä opiskeluiden ohella, älä lupaudu liian isoihin tuntimääriin (ellei työnteko ole oma ykkösprioriteetti). Mieluummin liian vähän töitä kuin liikaa.
 • Kirjoita asiat kalenteriin, niin elämä hahmottuu paremmin. Hyvänä vinkkinä on kirjoittaa kalenteriin eri asiat eri väreillä, esimerkiksi sininen väri viittaa urheiluun ja punainen töihin.
 • Kirjoita jo edellisen viikon lopussa seuraavan viikon muistettavat asiat.
 • Priorisoi! Mieti, mikä on itsellesi kaikista tärkeintä.
 • Ole tarkkana Kelan kanssa. Tutki tarkasti, kuinka paljon voit tehdä töitä ja miten työnteko vaikuttaa mahdollisesti tukiin.
 • Pohdi ensin rauhassa, jaksatko tehdä töitä opiskelun ohella.
 • Varaa aikaa myös lepäämiselle ja muulle mielekkäälle toiminnalle!

 

Emmi Saarnilehto
Kirjoittaja on suomen kielen kolmannen vuoden opiskelija ja Kielekkeen toimittaja.
 
 Merena Aaltonen
Kirjoittaja on suomen kielen kolmannen vuoden opiskelija ja Kielekkeen toimittaja.

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yhteystiedot

Toimitus:
kieleke.toimitus@gmail.com
kieleke@lists.utu.fi

 • Päätoimittajat:
 • Elina Peltonen | elainp@utu.fi
 • Anniina Lautkankare | aslaut@utu.fi
 • Toimittajat:
  Joanna Penttala | joanna.j.penttala@utu.fi
  Vilma Ranta | verant@utu.fi
  Mariette Oksanen | masoks@utu.fi
 • Mea Lampinen | mea.s.lampinen@utu.fi
Kielekkeen tekstaripalsta

Lähetä viestisi palstalle alla olevan linkin kautta.

https://forms.gle/fMGKYQPfHdk11xWV8