Verkko-Kieleke suomen kielen opiskelijoiden ainejärjestölehti0509129976
kieleke@lists.utu.fi

Juttuja tehdessä maailmankuva avartuu

Olin yhdeksäsluokkalainen, kun hakeuduin avustajaksi Turun Sanomiin syksyllä 2017. Hain kirjoittamaan juttuja Extreme-nuortenpalstalle, jota julkaistaan joka lauantai Extra-liitteessä. Lähetin sähköpostiin koulussa kirjoittamani tekstin, minkä jälkeen pääsin tekemään ensimmäistä haastatteluani. Haastattelin erään pelifirman perustajajäsentä. Tuo juttu julkaistiin tammikuun alussa 2018, ja siitä lähtien olen kirjoittanut juttuja säännöllisesti.

Työ Extremessä tukee suomen kielen opintoja ja antaa valmiuksia paitsi toimittajan työhön, myös muihin alamme tehtäviin. Muun muassa tekstinhuolto, tekstin rakenteen hiominen ja erilaisten näkökulmien esiin tuominen ovat suomen kielen asiantuntijan tarvitsemia taitoja, jotka kehittyvät lehtijuttuja kirjoittaessa. Jutun tekemisen eri vaiheet ovat jossain muodossa esillä kaikenlaisessa projektityöskentelyssä. Juttujen teossa tarvitaan ideointikykyä, aikataulujen hallintaa, tiedonhakutaitoa, haastattelu- ja vuorovaikutustaitoja ja oman työn muokkaamista palautteen avulla. Juttuaiheiden ideoinnissa auttaa, jos osaa tehdä havaintoja ympäristöstään. Se on paitsi tärkeä työelämätaito, myös ihmistenvälisen kanssakäymisen edellytys.

Myös haastatteleminen, erilaisten ihmisten kohtaaminen ja heidän tarinoidensa kuuleminen, on kiinnostavaa ja avartavaa. Kun pääsee tapaamaan esimerkiksi lentolupakirjan suorittajaa, eri puolilta maailmaa tulleita vaihto-opiskelijoita tai agilityharrastajia ja heidän koiriaan, saa tietoa uusista asioista, huomaa ihmisten erilaisuuden ja oppii itsekin löytämään uusia mielenkiinnonkohteita. Kaikista kohtaamisista jää käteen jotain ainutlaatuista.

Eikä pidä unohtaa mukavia kollegoita. Kun aloitin Extremessä, olin paitsi kokemattomin, myös nuorin. Nyt koko porukka on vaihtunut ympäriltäni, joten olen nähnyt paljon eri elämäntilanteissa olevia ihmisiä. On ollut mukavaa kokoustaa yhdessä ja lukea muiden kirjoittamia juttuja. Valitettavasti jouduimme pitkään pitämään vain etäkokouksia, mutta nyt olemme päässeet näkemään myös livenä.

Turun Sanomien nuortenpalstan toimittajat kirjoittavat artikkeleita, henkilöjuttuja, reportaaseja, kolumneja, vinkkauksia ja gallupeja. Extremen sivuilta voi lukea yhteiskunnallisista asioista, nuorten harrastuksista tai vaikkapa Varsinais-Suomen kulttuuritarjonnasta. Gallup on myös hyvä paikka bongailla tuttuja ja lukea nuorten ihmisten ajatuksista.

Nuortenpalstan kirjoittajalle ei ole tarkasti määriteltyä yläikärajaa. Mitä laajempi ikähaarukka kirjoittajissa on, sitä monipuolisempaa sisältöäkin luultavasti on tarjolla. Itse ajattelin pysyä toiminnassa niin kauan kuin motivaatiota ja aikaa riittää. Hommaa voi ehdottomasti suositella kaikille kirjoittamisesta kiinnostuneille nuorille.

Henrik Uhinki
Kirjoittaja on 1. vuoden suomen kielen opiskelija, joka työskentelee opiskelujen ohella Turun Sanomien Extremen toimittajana.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yhteystiedot

Toimitus:
kieleke.toimitus@gmail.com
kieleke@lists.utu.fi

 • Päätoimittajat:
 • Elina Peltonen | elainp@utu.fi
 • Anniina Lautkankare | aslaut@utu.fi
 • Toimittajat:
  Joanna Penttala | joanna.j.penttala@utu.fi
  Vilma Ranta | verant@utu.fi
  Mariette Oksanen | masoks@utu.fi
 • Mea Lampinen | mea.s.lampinen@utu.fi
Kielekkeen tekstaripalsta

Lähetä viestisi palstalle alla olevan linkin kautta.

https://forms.gle/fMGKYQPfHdk11xWV8