Verkko-Kieleke suomen kielen opiskelijoiden ainejärjestölehti0509129976
kieleke@lists.utu.fi

Askel luontoon on askel hyvinvointiin

Luonnon vaikutuksia terveyteen on tutkittu kasvavissa määrin lähivuosina. Yleinen konsensus on aina ollut se, että luonnossa liikkuminen on terveellistä, tutkimustulokset kertovat samaa. Luontoa käytetään sosiaali- ja terveyspalveluiden voimavarana, mutta ei vielä kovin merkittävästi. Suomen mielenterveys Ry:n mukaan luonnonläheisyydellä on merkittäviä terveyshyötyjä: ”Viherympäristön hoitavat ominaisuudet perustuvat luonnon elvyttäviin ominaisuuksiin sekä sen vaihteleville, aistittaville virikkeille”. Toistuvilla vierailuilla omilla suosikkipaikoilla luonnossa on suurin vaikutus, siksi lähellä luontoa asuminen on selvästi eduksi. Kaupunkiasumisessakin viheralueiden ja luonnon läheisyys ovat hyödyksi terveydelle. Tietenkään luonto ei ole samalla tavalla läsnä kuin maaseudulla ja omaa aktiivisuutta vaaditaan kaupunkilaisilta siinä asiassa enemmän.

Mielenterveystalo.fiEtäopiskelun myötä on helppo passivoitua ja jäädä neljän seinän sisään. Toki siihen etenkin keväällä kriisin puhjetessa kannustettiinkin. Tällä hetkellä kotiin jääminen ei ole tarpeen, vaan luontoon lähteminen on kenties suurin palvelus, jonka voit oman jaksamisesi edistämiselle tehdä. Liikkuminen oma ja toisten ihmisten terveys huomioiden on entistä tärkeämpää opiskelun ollessa passiivista tietokoneen ruudun tuijottelua.

Luonnolla on selkeästi hyödyllisiä vaikutuksia hyvinvointiin. Henkinen uupuminen on vaikea vaiva, jota voi kuitenkin helpottaa niinkin pienellä teolla kuin lähtemällä luontoon. Luontoon lähteminen ei välttämättä saa ihmeitä aikaan, mutta vaikka apu ei olisikaan valtaisa niin kannattaa se pienikin apu hyödyntää. Vaikka luontoon pääseminen olisi sinulle haastavaa, ei hätää. Turku on puistojen luvattu kaupunki eli apu on täällä lähellä. Syksyinen retki puistoon esimerkiksi piknikille tai vaikka opiskelemaan voi jo parantaa hyvinvointiasi merkittävästi. Kunhan muistaa pukeutua lämpimästi. Suosittelen kaikille!

Joonas Sillanpää
Kirjoittaja on Kanta ry:n liikuntasopo, toisen vuoden suomen kielen opiskelija ja Kielekkeen päätoimittaja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yhteystiedot

Toimitus:
kieleke.toimitus@gmail.com
kieleke@lists.utu.fi

 • Päätoimittajat:
 • Elina Peltonen | elainp@utu.fi
 • Anniina Lautkankare | aslaut@utu.fi
 • Toimittajat:
  Joanna Penttala | joanna.j.penttala@utu.fi
  Vilma Ranta | verant@utu.fi
  Mariette Oksanen | masoks@utu.fi
 • Mea Lampinen | mea.s.lampinen@utu.fi
Kielekkeen tekstaripalsta

Lähetä viestisi palstalle alla olevan linkin kautta.

https://forms.gle/fMGKYQPfHdk11xWV8