Verkko-Kieleke suomen kielen opiskelijoiden ainejärjestölehti0509129976
kieleke@lists.utu.fi

Verkko-Kieleke
Tuleeko sinusta isona äikänope? – Minusta ei ainakaan!

Ei mitään hätää, jos koet samalla tavalla. Suomen kielen opiskelu ei ole pelkkä liukuhihna kouluihin opettamaan suomen kieltä ja kirjallisuutta, vaan se on niin kutsuttu generalistinen tutkinto.

Mitä generalistit sitten tekevät? Kaikkea maan ja taivaan väliltä! Tämä on sekä iso plussa että pieni miinus. Kun valinnanvara on laaja, saattaa helposti tuntea olevansa hukassa. Lohdutukseksesi voin kertoa, että et ole ainut. Jos opettajan ura ei houkuttele, on joskus vaikea nähdä, mitä sitä tekisi sitten tulevaisuudessa.

Suomen kielen opiskelijalla on hyvät lähtökohdat työskennellä tekstien parissa. Siellä missä on työstettävää suomen kieltä, voisi hyvin olla myös työllistetty suomen kielen opiskelija! Alla on muutamia esimerkkejä, minkälaisia hommia kielenasiantuntija voi tehdä.

Yksi yleinen työllistymisen kenttä kieliasiantuntijan linjalta on viestintäala. Viestintäalalla työskentelet erilaisten tiedotuksen, sisällöntuotannon, sosiaalisen median, markkinoinnin ja kielenhuollon työtehtävien parissa. Voit työllistyä yksityiselle, julkiselle tai kolmannelle sektorille.

Muita yleisiä työllistymiskenttiä ovat kustannus- ja toimitustyö. Voit päästä kustantamoon kustannustoimittajaksi, oikolukijaksi tai kirjoittajaksi. Toimitusalalla pääsee kirjoittamaan, oikolukemaan ja editoimaan.

Nämä ovat kuitenkin vain esimerkkejä. Moni humanisti työllistyy asiantuntijatöihin, projektityöntekijöiksi ja kulttuurialalle. Omilla sivuaineilla voi vaikuttaa paljonkin siihen, mitä tulevaisuudessa kykenee työkseen tekemään. Työn lähtökohdat kannattaakin miettiä omien mielenkiintojen kautta. Mikä juuri sinua kiinnostaa?

Yliopistossamme on onneksi opiskelijoille oma työelämäpalvelunsa, Rekry. Rekry järjestää työelämäkoulutusta ja erilaisia työpajoja työnhaun ja oman urasuunnitelman tueksi.

Töissä.fi-sivustolla voit etsiä eri opintojen avulla, mihin työtehtäviin valmistuneet ovat päätyneet.

Minnamari Räsänen
Kirjoittaja on kuudennen vuoden kieliasiantuntijalinjan suomen kielen opiskelija

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yhteystiedot

Toimitus:
kieleke.toimitus@gmail.com
kieleke@lists.utu.fi

 • Päätoimittajat:
 • Elina Peltonen | elainp@utu.fi
 • Anniina Lautkankare | aslaut@utu.fi
 • Toimittajat:
  Joanna Penttala | joanna.j.penttala@utu.fi
  Vilma Ranta | verant@utu.fi
  Mariette Oksanen | masoks@utu.fi
 • Mea Lampinen | mea.s.lampinen@utu.fi
Kielekkeen tekstaripalsta

Lähetä viestisi palstalle alla olevan linkin kautta.

https://forms.gle/fMGKYQPfHdk11xWV8