Verkko-Kieleke suomen kielen opiskelijoiden ainejärjestölehti0509129976
kieleke@lists.utu.fi

Verkko-Kieleke
Muutama sana opiskelijavaihdosta

Haaveiletko uuteen kulttuuriin tutustumisesta ja  tilaisuudesta opiskella vieraalla kielellä? Haaveesi toteutuu sangen helposti opiskelijavaihtoon lähtemisellä. Vaihtoon hakeminen vaatii oma-aloitteisuutta, rohkeutta ja kykyä tarttua uusiin asioihin. Lopputulos on kuitenkin kaiken vaivan arvoinen, sillä onhan vaihto ainutlaatuinen tilaisuus elämässä.  Parhaimmassa tapauksessa parannat kielitaitoasi ja tulevia työllistymismahdollisuuksiasi sekä saat uusia ystäviä. Ulkomaille lähteminen pidemmäksi aikaa harvemmin on yhtä vaivatonta kuin opiskeluaikoina – tulevaisuuden työmatkat tuskin ovat yhtä hauskoja! Tai mistä sitä tietysti tietää… Työpaikkoja on moneen lähtöön.

Yleinen fuksiohje jatkukoon – kiire ei ole! Fuksisyksynä ei tarvitse tietää, aikooko joskus tulevaisuudessa hakea vaihtoon. Vaihdosta haaveileva fuksi voi kuitenkin käydä erilaisissa vaihtoinfoissa haistelemassa vaihtotunnelmaa.Vaihtotunnelmia pääsee helposti ihailemaan myös esimerkiksi yliopiston vaihtoaiheisessa instagramissa. Kun saat käyttöösi ututunnukset, voit Intranetissa tutustua tarkemmin hakuohjeisiin. Lisäksi täällä suomen kielen opiskelijoiden verkkolehti Kielekkeessä voit lukea esimerkiksi  Etelä-Koreaan lähteneen kantalaisen Saanan vaihtoblogia.

Jos vaihtojalkaasi kuitenkin vipattaa, kukaan ei estä sinua jo alustavasti suunnittelemasta vaihtoasi. Kannattaa miettiä, mihin maahan aiot hakea vaihtoon. Kielitaitoa voi kartuttaa ennen vaihtoa esimerkiksi Kielikeskuksen tarjoamilla vieraan kielen kursseilla. Kielikeskuksessa voit opiskella englantia, espanjaa, italiaa, japania, kiinaa, koreaa, koreaa, ranskaa, ruotsia, saksaa ja venäjää. Valittavana on kursseja niin alkeisoppijoille kuin edistyneemmille. Vaihtoon on mukavampi lähteä, kun kielitaito on hyvällä tasolla. Joihinkin vaihtokohteisiin on myös kielitaitovaatimuksia.

Kesävaihtoon?

Jos kokonainen vaihtovuosi tai edes puolikas sellainen ei houkuttele, vaihtoehtona on myös erilaiset kesäkoulut. Niiden kesto on yleensä kuukaudesta kolmeen. Kesäkouluihin lähtijän on mahdollista saada yleistä apurahaa, jota pitää itse hakea. Kesävaihto voi olla hyvä idea esimerkiksi silloin, jos kesätöitä ei löydy.

Olin kesällä 2019 kesävaihdossa Budapestissä opiskelemassa unkaria. Idean lähtööni sain hieman ex tempore, mutta toisinaan spontaanit päätökset ovat ihan hyviä! Unkaria voin lämpimästi suositella kahdesta syystä: ensinnäkin unkari on suomen sukukieli ja toiseksi Unkarin sijainti mahdollistaa reissaamisen muuallakin Euroopassa samalla reissulla. Junat kulkevat mainiosti kaikkialle. Kävimme esimerkiksi eräs päivä Slovakiassa piipahtamassa ja tulimme samana iltana takaisin.

Kaunis Balaton-järvi

Kaunis Balaton-järvi

Mariia Vasara
Kirjoittaja on neljännen vuoden suomen kielen opiskelija ja yksi Kielekkeen päätoimittajista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yhteystiedot

Toimitus:
kieleke.toimitus@gmail.com
kieleke@lists.utu.fi

 • Päätoimittajat:
 • Elina Peltonen | elainp@utu.fi
 • Anniina Lautkankare | aslaut@utu.fi
 • Toimittajat:
  Joanna Penttala | joanna.j.penttala@utu.fi
  Vilma Ranta | verant@utu.fi
  Mariette Oksanen | masoks@utu.fi
 • Mea Lampinen | mea.s.lampinen@utu.fi
Kielekkeen tekstaripalsta

Lähetä viestisi palstalle alla olevan linkin kautta.

https://forms.gle/fMGKYQPfHdk11xWV8