Verkko-Kieleke suomen kielen opiskelijoiden ainejärjestölehti0509129976
kieleke@lists.utu.fi

Ketkä tätä lehteä oikein tekevät?

Kielekkeen toimituksessa on tänä vuonna enemmän väkeä kuin koskaan ennen, koska lehteä kirjoitetaan nyt kuuden toimittajan voimin. Keitä me sitten olemme? Paljastamme, keitä henkilöt nimien takana ovat ja millaista vuotta Kielekkeelle suunnitellaan toimitusesittäytymisen muodossa!

Kielekkeen toimitus koostuu aiemmista vuosista poiketen kolmesta päätoimittajasta ja kolmesta rivitoimittajasta. Päätoimittajina ovat Noora Vesterinen, Mikko Kiippa ja Julia Heino ja rivitoimittajina Mira Orko, Saana Luoma ja Lyyra Virtanen. Tämä muutos toimituksen rakenteessa mahdollistaa sen, että voimme säilyttää Kielekkeen jutuissa sekä laadun että määrän vähintään entisellä tasolla – ellei jopa parempana! Käytännössä muutos näkyy toiminnassamme siten, että päätoimittajat ottavat hieman enemmän vastuuta eli toimivat ideoinnin lisäksi organisoivassa roolissa. Jakamalla vastuun näin, pystymme entistä tehokkaammin kehittämään Kielekettä entistä parempaan suuntaan.

Organisoitu kaaos. Kuvassa vasemmalta oikealle: Julia, Saana, Mikko, Mira ja Lyyra. Keskellä edustaa Noora. Kuva: Lyyra Virtanen ja Unsplash-kuvapankki.

Kielekkeen toimituskausi aloitettiin heti tammikuussa ja olemme kokoustaneet ahkerasti siitä lähtien. Ensimmäistä kokousta varten päätoimittaja Noora Vesterinen oli kokeneena kielekeläisenä luonut toimitukselle etukäteistehtäviä, joiden avulla tutustuimme sekä itseemme että toimituskumppaneihimme. Näitä tehtäviä purettiin yhteisesti kahdessa workshop-henkisessä tapaamisessa ennen varsinaista toimituskauden avaamista. Workshopeissa kävimme läpi omia vahvuuksiamme ja kehityskohteitamme sekä sitä, mihin suuntaan Kielekettä haluamme viedä.

Tutustutaanpa siis aluksi toimituksemme ainoaan konkariin, Nooraan, ja hänen mietteisiinsä toimittajuudesta. Mindmappeja rakastava päätoimittaja aloitti ensimmäisen kerran Kielekkeen toimituksessa jo toisena opiskeluvuotenaan vuonna 2017. Varsinaista kokemusta toimitustyöstä Nooralla ei tuolloin ollut oikeastaan lainkaan, mutta sitäkin suurempi innostus päästä kokeilemaan.  “Ja yllättävää kyllä, innostuksella on pärjätty näinkin pitkälle, vaikka jossain välissä on jännittänyt vähän enemmänkin”, Noora toteaa.

Noora kertoo, että on päässyt jokaisena toimitusvuotenaan haastamaan itseään monissa erilaisissa asioissa ja tilanteissa eri kokoonpanoilla. ”Toisaalta ehkä työtehtävien moninaisuus onkin ollut se itselleni antoisin asia. Koskaan ei ole voinut täysin tietää, mitä kaikkea tuleekaan eteen yhden toimituskauden aikana. Paljon on toki ollut myös ihan itsestä kiinni, että millä tahdilla olen oppinut asioita. Onneksi homma on tosi palkitsevaa. Lehden teossa tapaa paljon mahtavia ihmisiä ja pääsee syventymään todella mielenkiintoisiin juttuaiheisiin.”

Workshoppien aikana löysimme paljon yhteneväisiä ajatuksia Kielekkeen tulevaa vuotta ajatellen. Yhdeksi suureksi kehityskohteeksi nousi sosiaalisen median käyttämisen kehittäminen, ja sitä lähdettiin heti työstämään (ainakin ajatuksen tasolla). Tarkka somettaja onkin saattanut löytää satunnaisesti Instagramista sekä kuva- että videomateriaalia tapaamisistamme. Tämän lisäksi somessa on jo vilahtanut merkkejä Kielekkeen Ticket to Busan-vaihtoblogista, jota toimittajamme Saana Luoma kirjoittelee kevään ajan Etelä-Koreasta käsin.

Saana on valmistumiskriisin keskellä oleva 27-vuotias kantalainen ja putexilainen, joka päätti heikkona hetkenään rohkaistua ja liittyä Kielekkeeseen. “Aina siitä olen haaveillut, mutta ikinä aiemmin en ole uskaltanut lähteä mukaan.” Saana kuvailee itseään hyväksi ideoijaksi: ”Minulta luonnistuu isojen kokonaisuuksien pilkkominen pienempiin, saavutettavissa oleviin osiin. Vaikka ulkopuolelta päin katsotuttuna sitä ei aina uskoisi, ajanhallinta (tai sen suunnittelu) on yksi vahvuuksistani.”

Saana kertoo, että hänen tavoitteenaan on tänä vuonna päästä yli julkaisukammosta. Tämän lisäksi hän haluaa oppia löytämään inspiraatiota ja päästämään irti perfektionismista. “Jos olisin videopeli, vaikeusasteeni olisi J-SETHH: Just Skilled Enough To Hurt Herself. Tämä kuvastanee tuuriani oikeastaan kaiken kanssa, sekä sitä naiivia lapsenuskoa, jonka siivittämänä lähden jokaiseen uuteen projektiin tai reissuun mukaan. Tulen Busanista takaisin tätä menoa ilman yhtä raajaa, sanokaa minun sanoneen.”

Saanan tavoin hieman hasardina tapauksena esittäytyy toimittajamme Mira Orko. Hän on omien sanojensa mukaan meistä se, joka karkaa vessaan, kun tehdään suuria päätöksiä, ja se, joka lähettelee joka kerta sähköposteja väärille tyypeille. “Minut yllätti se, kuinka ammattimaista Kielekkeen tekeminen on. Jos olisin toimituksessa yksin, Kieleke olisi varmaan täynnä hupijuttuja ja epälaadukasta journalismia. Onneksi toimituksessa on fiksuja ihmisiä, joiden ansiosta lehti pysyy tasokkaana. Lehteä tehdään tosissaan, mutta innolla ja pilke silmäkulmassa.” Toimituskaudelta Mira odottaa erityisellä innolla tuleville fukseille suunnatun Info-Kielekkeen tekemistä, sillä hän piti sitä itse aikanaan todella tärkeänä.

Lyyran kuvauskoulussa hymy oli herkässä. Kuvassa vasemmalta oikealle Noora, Mikko ja Saana. Kuva: Lyyra Virtanen.

Emme ole varmoja, onko toimituksessamme Miran mainitsemia fiksumpia ihmisiä, mutta olemme valmiita lyömään vähemmän viisaat päämme yhteen sitä tavoitellessamme. Tieto- ja taitotasoa on toimituksessamme kuitenkin kosolti. Tästä yhtenä esimerkkinä voimmekin tutustua Lyyra Virtaseen, joka hallitsee valokuvauksen jalon taidon. Lyyra on harrastanut valokuvausta jo “vähintään kymmenen vuotta”, ja näin ollen päätimme, että hän saisi pitää halukkaille toimituksen jäsenille kuvauskoulun. Tapahtuma otettiin innolla vastaan ja paikalle pääsivät Noora, Mikko ja Saana. Koulutukseen sisältyi Lyyran tekemä diaesitys teoriatietoineen ja esimerkkeineen. Osallistujat oppivat esimerkiksi, mitä eroa on suljinajalla ja aukolla. He pääsivät myös itse kuvaamaan järjestelmäkameralla sekä omilla puhelimillaan. Kuten kuvasta näkee, kenelläkään ei ollut tylsää ainakaan kuvaus- ja valaisuharjoituksia tehdessä!

Tekstien tuottamisen kokemusta on puolestaan kertynyt päätoimittajallemme Mikko Kiipalle. Hän on kirjoittanut useasti Kielekkeeseen, joten hänellä on hyvä käsitys siitä, millaisia tekstejä Kielekkeeseen odotetaan ja toivotaan. Myös lehden kehittäminen on Mikolle tärkeää: “Seuraan maailmanmenoa tiiviisti ja olen kiinnostunut ajankohtaisista asioista, joten minulta löytyy runsaasti ideoita mahdollisiksi tekstien aiheiksi ja Kieleke-julkaisujen teemoiksi. Näin ollen olen valmis panemaan alulle tekstejä Kielekkeen lukijoille, jotka voivat parhaimmillaan toimia siltana syvällisiin keskusteluihin ja ajatustenvaihtoon.” Mikolla on jo hallitustaustansakin kautta paljon kokemusta ryhmätyöskentelystä, joten hän toimii mainiona ja yhteistyökykyisenä osana Kielekettä. ”Muu toimitus, kirjoittajat sekä lukijakunta voivat luottaa minuun kuin kallioon kaikessa Kielekkeeseen liittyvässä”, Mikko vakuuttaa.

Muiden ohella ideointirintamalla edustaa myös toimituksemme kolmas päätoimittaja Julia Heino, joskin hänen lempikeskustelunaiheensa eivät välttämättä kestä aina päivänvaloa. ”Olen aina valmis keskustelemaan masaliisasta ja hillosokerista”, Julia toteaa ja katsoo soimaavasti Miraa, joka ei viime vuoden Kannan vääpelinä tarjonnut mieluista sokerivalikoimaan kahvin kylkeen. Vakavasti puhuen Julia haluaa päätoimittajuuden aikana kehittyä kirjoittajana yhä enemmän: “Kirjoittajana olen huithapeli, mutta osaan luoda kehnommastakin ajatuksentyngästäni lähes timanttisen tuotoksen. Pidän myös metaforista ynnä muista kielikuvista. Jos pieni ääni pääni sisällä ei estäisi, viljelisin niitä kaikkialle. Oikolukijana taas olen järjestelmällinen, pyrin antamaan palautetta, josta kirjoittaja hyötyy.” Julia lähti Kielekkeeseen, koska kirjoittaminen on aina ollut lähellä hänen sykkivää sydäntään. “Ideoita on paljon ja halua toteuttaa ne. Toivottavasti ehdimme yliopisto-opintojen ja muun elämän ohessa aloittamaan edes osan niistä”, Julia toteaa toiveikkaana.

Toimituksemme on siis monipuolinen ja rennolla asenteella liikkeellä. Hyvällä yhteistyöllä sekä ryhmähengellä kykenemme kehittämään Kielekettä yhä paremmaksi!

Kielekkeen toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yhteystiedot

Toimitus:
kieleke.toimitus@gmail.com
kieleke@lists.utu.fi

 • Päätoimittajat:
 • Elina Peltonen | elainp@utu.fi
 • Anniina Lautkankare | aslaut@utu.fi
 • Toimittajat:
  Joanna Penttala | joanna.j.penttala@utu.fi
  Vilma Ranta | verant@utu.fi
  Mariette Oksanen | masoks@utu.fi
 • Mea Lampinen | mea.s.lampinen@utu.fi
Kielekkeen tekstaripalsta

Lähetä viestisi palstalle alla olevan linkin kautta.

https://forms.gle/fMGKYQPfHdk11xWV8