Verkko-Kieleke suomen kielen opiskelijoiden ainejärjestölehti0509129976
kieleke@lists.utu.fi

Vuoden 2019 Kannan hallitus esittäytyy

Millainen on Kannan hallitus vuosimallia 2019? Kielekkeen toimittaja jalkautui Kannan järjestämiin peli- ja ompeluiltaan sekä myyjäisiin ottamaan selvää. 

Kannan puheenjohtaja Atte Huhtala ottaa toimenkuvansa vakavasti mutta osaa myös välillä rentoutua. Kuva: Janne Bäckström.

“Olen Atte Huhtala ja opiskelen suomen kieltä viidettä vuotta. Olen Turkuun kovin mieltynyt”, uusi puheenjohtajamme esittelee itsensä. Atte kertoo tahtoneensa puheenjohtajaksi, sillä on koko opiskeluaikansa ollut aktiivinen Kannan jäsen, muttei ollut vielä koskaan ollut hallituksessa. Tämän vastuullisen pestin hoitaminen tuntui tässä vaiheessa opintoja kohtuulliselta, ”nyt tai ei koskaan”.

Atte pääsi jo syyskokouksessa vastaamaan tärkeään kysymykseen, mutta kysytään se vielä uudelleen: Atte, miksi olet paras mahdollinen PJ? “Hyväksi puheenjohtajaksi uskoisin minut tekevän yleisen perehtyneisyyteni yliopisto- ja opiskelumaailmaan myös oman alani ulkopuolelta ja sen, että suhtaudun vastuutehtäviini vakavasti.” Näiden sanojen saattelemana on hyvä siirtyä tutustumaan Aten kanssa operoiviin muihin hallituslaisiin!

Iris Nurmi on Kannan varapuheenjohtaja, kolmannen vuoden opiskelija ja tuleva suomen kielen ja kirjallisuuden opettaja sekä “ehkä joku päivä kirjailija”. Hänen tehtävä on lähinnä auttaa puheenjohtajaa. “Pyrin siis mahdollisimman paljon olemaan apuna muille”, Iris kertoo pestistään.

Varapuheenjohtaja Iris Nurmi nauttii myyjäishumusta. Kuva: Lyyra Virtanen

Iris on ollut ennenkin hallituksessa. Mikä sai lähtemään uudestaan mukaan? “Halusin vielä antaa panostani ihanalle ainejärjestölleni. On parasta, kun saa tuottaa jotain konkreettista, kuten tapahtumia ja muuta toimintaa. Ne tuottavat muille iloa, joten saan niistä itsekin iloa.”

Iris sanoo, että suomen kielen opiskelu on nimenomaan hänen “juttunsa”, ja selittää uravalintaansa siteeraamalla tuntematonta ajattelijaa: “Kun tekee työtä mitä rakastaa, niin ei tarvitse tehdä töitä enää päivääkään.”

Iris toivoo, että tänä vuonna hallituksessa pystytään mahdollisimman hyvin ottamaan huomioon jäsenistön toiveet. Hän kehottaa samalla kantalaisia haastamaan itseään tämän vuoden aikana.

Alina Kauppi  kertoo heti alkuun, miksi valitsi juuri tämän hallituspestin: “Tapahtumavastaavan tehtävät kuulostivat kaikkein mielenkiintoisimmilta, koska tapahtumat ovat mielestäni näkyvin osa Kannan toiminnassa.”

Alina Kauppi harkitsee tarkkaan haalarimerkille sopivinta paikkaa. Kuva: Lyyra Virtanen.

Haalareita yllä olevassa kuvassa ompeleva Alina on toinen Kannan tapahtumavastaavista. Alina on toisen vuoden opiskelija ja hän kertoo valinneensa suomen kielen oppiaineekseen, koska piti sekä peruskoulussa että lukiossa äidinkielestä niin paljon, että halusi jatkaa aineen opiskelua yliopistossa. “Ehkä vähän kliseinen vastaus”, hän naurahtaa, mutta haastatteluissa käy ilmi, että yllättäen kaikki muutkin hallituksen jäsenet ovat aina pitäneet suomen kielestä, oli se sitten klisee tai ei.

Kuluvalta hallitusvuodelta Alina odottaa eniten syksyn Osmaa, joka järjestetään Turussa, sekä hallituskollegoihin tutustumista. Jokainen haastattelemani hallituksen jäsen nostaakin tämän tärkeäksi asiaksi, kun kyselen heiltä, miksi lähteä hallitukseen. Hallituksessa tapaa paitsi hallituslaisia myös paljon muitakin uusia ihmisiä, ja se on monien mielestä tärkeää jopa tulevan työelämän kannalta.

Jokapaikanhöylä Jenni Kitinprami löytää kyllä aikaa ompelemiselle, vaikka lusikka onkin monessa sopassa mukana. Kuva: Lyyra Virtanen

Jenni Kitinprami on tämän vuoden vääpeli ja fuksivastaava. Hän kuvailee itseään “oman elämänsä jokapaikanhöyläksi” ja vaikuttaakin Kannan hallituksen lisäksi Turkulaisen Humanistispeksin riveissä, KV-tuutorihommissa sekä Suomen cosplay- ja conipiireissä.

“Tämä saattaa kuulostaa vähän hassulta, mutta päätin jo aikanaan omalla fuksiviikollani haluavani joskus vääpeliksi ihan pelkästään siksi, että pestin nimi kuulosti siistiltä. Myöhemmin myös selvisi, että tehtävät sopivat luonteeseeni kuin nenä päähän”, Jenni kertoo.

Entä miksi juuri suomen kieli? “Kielet ovat aina olleet eräs mielenkiintoni suurimmista kohteista. Kiinnostukseni ei siis rajoitu pelkästään suomen kieleen, mutta koska suomi on oma äidinkieleni, ja omaa kieltään ymmärtämällä myös muiden kielten ymmärtäminen on helpompaa, tuntui luontevalta valita se pääaineeksi.” Jenni opiskelee pääaineen lisäksi myös kotimaista kirjallisuutta, fonetiikkaa ja Itä-Aasian tutkimusta.

Jenni odottaa innolla Kannan ja Kritiikin perjantaisia yhteispäivystyksiä ja on myös kiinnostunut kaikesta muusta muiden ainejärjestöjen kanssa tehtävästä yhteistyöstä. “Odotan tätä hallitusvuotta todella innolla! Meillä on hyvä ja tehokas hallitus, jonka kanssa saamme varmasti aikaiseksi ties mitä jännää.”

Kanta järjestää bileiden ja sitsien lisäksi myös alkoholittomia tapahtumia. Peli-illassa pelasin Kannan kulttuuri- ja sosiaalipolitiikasta vastaavaa Vera Nybliniä vastaan. Vera osoittautui Alias-konkariksi ja kovaksi vastukseksi, ja pelailun lomassa esitteli itsensä näin: “Jos olisin jokin hahmo, olisin varmasti Hermione. Tykkään opiskella, ja voisin väittää, että minulla on samanlainen ajankääntäjä kuin hänellä.”

Vera Nyblin on valmis murskavoittoon Aliaksessa. Kuva: Lyyra Virtanen

Vera on nyt toista vuotta hallituksessa. Miksi lähteä uudestaan hallitukseen, ja mitä hallitustoiminnasta saa irti? “Minua motivoivat ihmiset. Tapahtumien järjestäminen on todella palkitsevaa, kun näen, että ihmisillä on kivaa. Vaikka kaikki ei menisi aina putkeen, monista kommelluksista saa jälkikäteen hyvät naurut ja muistoja.” Vera mainitsee myös saaneensa hallitustoiminnan kautta paljon uusia ystäviä, joka on hänestä “älyttömän siistiä”.

Uusi kulttuurisopo esittää toiveen, että jokainen kantalainen muistaa kehua ja kiittää itseään vuoden 2019 aikana. “Välillä tuntuu, että ihmisillä on valtava kiire suoriutua ja saavuttaa asioita, muistamatta kuitenkaan kiittää ja palkita itseään tehdystä työstä. Tämä on oma uuden vuoden lupaukseni.”

Elsa Sumén painottaa, että kopoasioista kannattaa rohkeasti tulla juttelemaan. Kuva: Elsa Sumén.

Elsa Sumén on suomen kielen fuksi, joka on kotoisin Helsingistä. Hän vastaa tänä vuonna koulutuspoliittisista ja kansainvälisistä asioista Kannan hallituksessa. “Hallitustoiminta on kiinnostanut minua heti fuksivuoden alusta lähtien ja kopon pesti tuntui omimmalta”, Elsa toteaa.

Elsa opiskelee suomen lisäksi ranskaa ja kasvatustieteitä, koska kasvatus ja oppiminen kiinnostavat häntä myös teoreettisesta näkökulmasta. Ranskaa hän on opiskellut jo aiemmin, joten sen jatkaminen yliopistossa tuntui luontevalta. Uusi kopo odottaa hallitusvuodelta haasteita ja onnistumisen kokemuksia. “Tulen varmasti oppimaan vuoden aikana paljon niin itsestäni kuin hallitustoiminnasta. Toivon, että muilla Kannan jäsenillä on matala kynnys lähestyä minua, jos jokin kopoasia mietityttää.”

Sihteeri Mira Orko ei saanut vuoden hallitustoiminnasta tarpeekseen, joten haki jatkoa. Kuva: Lyyra Virtanen

Mira Orko on toisen vuoden opiskelija, joka on myös toista vuotta hallituksessa. “Tänä vuonna pyöritän sihteerin virkaa. Olin alun perin ajatellut, etten jatkaisi hallituksessa, mutta tulin katumapäälle. Hallitus on antanut minulle paitsi uusia kokemuksia myös uusia ihania ystäviä. Siksi yksi vuosi ei sitten riittänytkään.”

Mira kertoo, että sihteerin tärkein tehtävä on pöytäkirjojen laatiminen, joten kokousten ulkopuolella hänelle jää hyvin aikaa auttaa muita hallituslaisia.

Mitä toiveita Miralla on vuodelle 2019? “Haaveilen siitä, että jäsenistö kertoisi rohkeasti toiveistaan, ja ennen kaikkea osallistuisi järjestettyyn toimintaan. On aina surullista, jos huolella ja vaivalla tuotettu tapahtuma kerää vain vähän osallistujia.” Mira muistuttaa myös, että päivystyksiin kannattaa aina tulla, koska sieltä saa kahvia Kannan piikkiin!

Saana Eränummi aikoo laittaa kantalaiset liikkeelle! Kuva: Saana Eränummi.

Saana Eränummi on neljännen vuoden opiskelija, jonka elämässä isoa roolia näyttelee urheilu. Sen vuoksi hän onkin hakeutunut liikunta-, yhdenvertaisuus- ja sosiaalipoliittisten asioiden vastaavaksi. Saana suorittaa tällä hetkellä pedagogisia opintoja S2-linjalla ja pahoittelee, että häntä on tämän takia vaikeaa löytää yliopistolta.

Mitä Saana aikoo tehdä hallituksessa vuonna 2019? “Haluan tarjota kantalaisille sellaista tekemistä, johon ei välttämättä yksin tulisi lähdettyä. Minulla on paljon ideoita uusista lajikokeiluista, ja osa niistä onkin jo toteutusvaiheessa.” Saana toivoo, että uudet ideat saavat innostettua kantalaisia osallistumaan enemmän myös liikunta- ja hyvinvointipuolen tapahtumiin.

Saana haluaa heittää haasteen jokaiselle Kannan jäsenelle, joka tätä juttua lukee: “Osallistu vuoden aikana ainakin yhteen liikunta- tai kulttuuritapahtumaan!”

Mikko Kiippa pyörittelee tällä hallituskaudella paljon numeroita. Kuva: Lyyra Virtanen.

Taloudenhoitaja Mikko Kiippa esittäytyy näin: “Olen (puheenjohtaja Aten lisäksi) Ulvilan kaupungin toinen lahja Kannan hallitukselle. Maksan ja kirjoitan laskuja, teen kirjanpitoa, seuraan rahaliikennettä – kirstunvartijan roolissa ei tule aika pitkäksi. Niin, ja lisäksi olen Kannan jäsenvastaava, eli pidän yhdistyksemme jäsenrekisterin tiedot päivitettyinä.”

Mikko kuvailee itseään työmyyräksi, ja kokee tärkeänä, että voi tuoda osaamisensa laajemman yhteisön hyödynnettäväksi. Tämän takia hallituksessa jatkaminen tuntui helpolta valinnalta. Yhdistystoiminta tai luottamustoimet kiinnostavat häntä myös valmistumisen jälkeisessä elämässä, vaikka hänen varsinainen tuleva ammattinsa onkin äidinkielen ja kirjallisuuden lehtori.

Mikon odotukset vuodelle 2019 ovat korkealla muun muassa hyvän hallitusporukan vuoksi, ja hän aikoo luoda uusia ystävyyssuhteita vuoden aikana. “Esitän kantalaisille kehotuksen: tulkaa rohkeasti juttelemaan minulle ja muille hallituslaisille, niin tulemme toinen toisillemme tutuiksi ja solmimme arvokkaita kontakteja. Kaikki verkostoituminen on kotiin päin!”

Kannan myyjäisissä myyntivuorossa on toinen tapahtumavastaavista, lahtelainen fuksi Ilkka Olkku. “Päädyin hakemaan pestiin alunperin opiskelukavereideni painostuksesta. Totta kai taustalla on aito halu vaikuttaa ainejärjestömme asioihin ja järjestämäämme toimintaan”, Ilkka kertoo.

Tapahtumavastaava Ilkka Olkku huolehtii, että myyjäiskassa on yhä tallella. Kuva: Lyyra Virtanen.

Ilkka toteaa, että suomen kielen valitseminen yhteishaussa ei ole kaduttanut häntä hetkeäkään. Ensin hän ajatteli haluavansa opettajaksi mutta on ensimmäisen vuoden edetessä muuttanut suunnitelmiaan. Hän aikookin ensi syksyksi keksiä muita sivuaineita kuin kirjallisuustieteen.

“Vahvuuksiani ovat hyvä stressinsietokyky ja epätavallisen hyvä toleranssi unenpuutteelle”, Ilkka sanoo. Hän pyrkii tuomaan Kannan toimintaan “järisyttävän hyviä” tapahtumia ja odottaa näihin hyvää yhteishenkeä ja lämmintä meininkiä. “Tehdään tästä hassunhauska vuosi!” Ilkka sanoo lopuksi ja toivottaa kaikki kantalaiset katsomaan Turkulaista humanistispeksiä 16.-23. maaliskuuta, jossa hän on itsekin mukana.

Kannan tiedottaja Minnamari Räsänen ottaa ilon irti viestinnästä sekä kiiveistä. Kuva: Minnamari Räsänen.

Minnamari Räsänen on neljännen vuoden opiskelija ja Kannan tiedottaja. “Tällä hetkellä kaveripiiriäni on puhuttanut se, että syön kiivit kuorineen.”

“Viestintä on alkanut kiinnostaa minua yhä enemmän, ja ensimmäisen hallitusvuoteni jälkeen halusin jatkaa hallituksessa. Tiedottajan pesti tuntui mielenkiintoisimmalta”, Minnamari selittää, kun kysyn häneltä, miksi juuri tämä vastuualue vaikutti oikealta.

Sivuaineita on tullut luettua neljän vuoden aikana kiitettävästi: Minnamari kertoo opiskelleensa perusopinnot kotimaisesta kirjallisuudesta, sukupuolentutkimuksesta ja sosiaalitieteistä. Tällä hetkellä hän suorittaa liiketoimintaosaamisen sivuainekokonaisuutta ja opiskelee ranskan kielen opintokokonaisuutta Turun yliopiston Kielikeskuksessa.

Millainen on hyvä hallitus? “Sellainen, jossa tiimityö ja kommunikaatio toimii”, Minnamari toteaa.

Kannan hallitusta pääsee tapaamaan esimerkiksi päivystyksissä Kannan toimistolla (ma, ke ja pe 12-14), bileissä tai muissa tapahtumissa. Seuraa Instagramissa @kantalaiset-tiliä ja tykkää Facebookin Kanta ry. -sivusta, niin pysyt ajan tasalla menoista ja meiningeistä! Suoran yhteyden hallitukseen saa sähköpostilla, osoitteet löytyvät täältä.

Lyyra Virtanen
Kirjoittaja on ensimmäisen vuoden opiskelija ja innokas toimittajan alku.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yhteystiedot

Toimitus:
kieleke.toimitus@gmail.com
kieleke@lists.utu.fi

 • Päätoimittajat:
 • Elina Peltonen | elainp@utu.fi
 • Anniina Lautkankare | aslaut@utu.fi
 • Toimittajat:
  Joanna Penttala | joanna.j.penttala@utu.fi
  Vilma Ranta | verant@utu.fi
  Mariette Oksanen | masoks@utu.fi
 • Mea Lampinen | mea.s.lampinen@utu.fi
Kielekkeen tekstaripalsta

Lähetä viestisi palstalle alla olevan linkin kautta.

https://forms.gle/fMGKYQPfHdk11xWV8