Verkko-Kieleke suomen kielen opiskelijoiden ainejärjestölehti0509129976
kieleke@lists.utu.fi

Fennistit Oscar-huumassa

Me suomen kielen opiskelijat tuudittaudumme välillä ajatukseen, että tullaksemme sivistyneiksi tekstianalyytikoiksi ja opettajiksi, on meidän luettava paljon kirjallisuutta. Tottahan se on, kirjoja lukemalla sanavarastomme laajenee, aivomme virkistyvät ja onhan se myös hyvää viihdettä. Elokuvat ovat kuitenkin alkaneet viemään häikäilettömästi tilaa kirjallisuudelta opettavaisena ja hauskana ajanviihteenä, joten opiskelijoiden ympäri Suomea on todettava, että leffat ovat tulleet lopullisesti osaksi fennistin arkea. Media on tunkeutunut jäädäkseen mukaan myös äidinkielen opetukseen, ja elokuvien tutkimukseen on alettu nyt kiinnittämään huomiota myös suomen kielen opiskelijoiden keskuudessa.

Siksipä fennistien huomio suuntautukoon synkkää talvea piristävään ilmiöön – elokuvien palkintogaaloihin! Näinä helmi- ja maaliskuisina viikkoina elokuvien parhaimmistoa esitetään elokuvateattereissa ympäri Turkua. Palkintogaalakausi alkoi tammikuussa Golden Globeilla, ja päättyy Suomen aikaa 4.3. sunnuntain ja maanantain välisenä yönä Yle Teemalla esitettävään Oscar-gaalaan, kenties tunnetuimpaan elokuvateollisuuden palkintojenjakotilaisuuteen.

Vuonna 1928 sai alkunsa elokuvamaailman tunnetuin kunnianosoitus, kullalla silattu Oscar-patsas. Palkinnon jakaa vuosittain Yhdsvaltain elokuva-akatemia, The Academy of Motion Picture Arts and Sciences. Legendan mukaan palkinto nimettiin Oscariksi akatemian kirjastonhoitajan huudahtaessa sen näyttävän hänen Oscar-sedältään. Joka vuosi Akatemian jäsenet valitsevat ehdokkaat vuoden parhaimmista suorituksista elokuva-alalla. Tunnetuimpiin kategorioihin, niin sanottuihin pääpalkintoihin, lukeutuvat parhaan elokuvan, ohjaajan, käsikirjoituksen ja mies- ja naispääosan palkinnot.

Oscareiden voittajia spekuloidaan usein etukäteen. Aikaisemmat palkinnot ja etenkin Golden globe -palkinnot antavat paljon osviittaa voittajista. Englannin kieleen on myös viime vuosina ilmaantunut sana oscar bait, eli Oscar-syötti. Sana on tarkoitettu sellaiselle elokuvalle, minkä epäillään voittavan useita palkintoja aiheen traagisuuden siivellä. Ahkera elokuvien katselija voi kuitenkin ennakoida itsekin palkintojen saajat.

Parhaan elokuvan Oscar menee tänä vuonna hyvin todennäköisesti joko Guillermo del Toron lumoavalle The Shape of Waterille tai Martin McDonagh’n kehutulle Three Billboards Outside Ebbing, Missouri -elokuvalle. The Shape of Water on vuoden puhutuimpia ja arvostetuimpia elokuvia, ja on saanut eniten Oscar-ehdokkuuksia kaikista tämän vuoden elokuvista, yhteensä 13. Elokuva kertoo taianomaisen rakkaustarinan mykän naisen ja myyttisen vesiolennon välillä kylmän sodan aikaisessa Amerikassa. Three Billboards Outside Ebbing, Missouri taas kertoo epätoivoisesta ja raivon täyttämästä äidistä, joka tekee kaikkensa saadakseen tyttärensä murhaajan kiinni. Elokuva ei ole tullut vielä teattereihin Suomessa, joten en voi antaa sille täyttä tukeani, mutta sen lisäksi että se voitti Golden Globeissa parhaan elokuvan palkinnon, on sitä myös kehuttu suorasukaiseksi ja erinomaisesti tehdyksi draamaelokuvaksi ja on kenties tyypillisempi Oscar-elokuva kuin The Shape of Water. Epäilen parhaan ohjauksen kuitenkin menevän del Torolle. Hänellä on kiehtovan omintakeinen tyyli tehdä elokuvia sekä hän omaa kunnioitettavan uran elokuvien parissa.

Parhaan miespääosan palkinto menee mitä luultavammin Gary Oldmanille hänen roolisuorituksestan Winston Churchillina elokuvassa The Darkest Hour. Muita mahdollisia voittajia voivat olla myös Call Me by Your Name -elokuvan Timothée Chalamet ja Phantom Threadin, jo kolmesti Oscarin voittanut, Daniel Day-Lewis. Vaikutuin elokuvateatterissa kuitenkin niin paljon Oldmanin taidoista, että uskon vahvasti hänen voittonsa, jota ollaankin jo odotettu pitkään näyttelijäkonkarille saapuvan. Parhaan naispääosan palkintoa povaan Frances McDormandille, jonka suoritusta Three Billboards Outside Ebbing, Missouri -elokuvassa on kehuttu täydelliseksi. Toisaalta, samassa kategoriassa ovat ehdokkaana myös The Postin näyttelijäveteraani Meryl Streep ja nuori, mutta kykynsä näyttänyt Lady Birdissä esiintyvä Saoirse Ronan.

Parhaan alkuperäisen käsikirjoituspalkinnon vahva voittajaehdokas on Three Billboards Outside Ebbing, Missourin lisäksi nokkelaksi kuvailtu Lady Bird. Parhaan sovitetun käsikirjoituksen voittajia on vaikeampi veikata, mutta epäilen Call Me By Your Namen tai Disaster Artistin olevan mahdollisia voittajia. Uskon Christopher Nolanin teknisesti upean Dunkirkin saavan äänitehoste- ja kuvauspalkinnot ja koska erikoistehostepalkinto on perinteisesti mennyt Star Wars -elokuville, odotan näin käyvän taas. Maskeerauksesta voiton vie luultavasti Oldmanin roolisuorituksen vielä pidemmälle vienyt tiimi The Darkest Hourin takana, ja puvustuspalkinton voittanee kuuluisan ompelijan elämästä kertova Phantom Thread. Musiikista Oscarin tulee luultavammin saamaan ansaitusti Alexander Desplat sävellyksistään The Shape of Water -elokuvassa.

Mutta kuka voittaa ja mitä, se saadaan tietää vasta maaliskuun alussa. Suosittelen kaikkia käyttämään näinä aikoina joululahjaksi saadut elokuvaliput, sillä katsottavaa löytyy varmasti jokaiselle! Muistakaa myös itse Oscar-gaala 4. maaliskuuta, tai mikäli yökukkuilu ei kiinnosta, esittää Yle seuraavana päivänä myös tekstitetyn version ihmisten aikaan. Jos elokuvat eivät niinkään innosta, niin aina voi nauttia pukuloisteesta ja julkkisten bongailusta. Kiinnostavaa on myös nähdä, miten Hollywoodin kerma suhtautuu Me Too -kampanjaan, ja miten juontaja Jimmy Kimmel onnistuu välttämään sopimattomat vitsit aiheeseen liittyen.

Ps. Mikäli elokuvan valitseminen mietityttää, niin täältä löydät tekemäni elokuva-arvostelut muiden muassa elokuvista Call Me by Your Name, Darkest Hour ja Shape of Water.
https://thatswhygodmadethemovies.blogspot.fi/

Justiina Lehtisaari

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yhteystiedot

Toimitus:
kieleke.toimitus@gmail.com
kieleke@lists.utu.fi

 • Päätoimittajat:
 • Elina Peltonen | elainp@utu.fi
 • Anniina Lautkankare | aslaut@utu.fi
 • Toimittajat:
  Joanna Penttala | joanna.j.penttala@utu.fi
  Vilma Ranta | verant@utu.fi
  Mariette Oksanen | masoks@utu.fi
 • Mea Lampinen | mea.s.lampinen@utu.fi
Kielekkeen tekstaripalsta

Lähetä viestisi palstalle alla olevan linkin kautta.

https://forms.gle/fMGKYQPfHdk11xWV8