Verkko-Kieleke suomen kielen opiskelijoiden ainejärjestölehti0509129976
kieleke@lists.utu.fi

Verkko-Kieleke
Elokuva-arvostelu: ”Tuntematon sotilas”

Aku Louhimiehen ohjaama “Tuntematon sotilas” (2017) on mahtipontinen kunnianosoitus sekä Väinö Linnan romaanille että satavuotiaalle Suomelle. Louhimies on ohjannut klassikosta oman versionsa ja jättänyt tarinaan kädenjälkensä. Elokuva on päivitetty nykyaikaan niin näkökulmansa, kuvauksensa kuin musiikkinsakin puolesta. Kolmituntinen teos pitää katsojansa otteessaan alusta loppuun saakka, ja jää mieleen pyörimään vielä pitkäksi aikaa.

Alkuperäisteoksesta ja aiemmista elokuvaversioista poiketen Louhimies keskittyy kuvaamaan muutaman keskeisen sotilaan – Aku Hirviniemen näyttelemän Hietalan, Johannes Holopaisen tulkitseman Kariluodon, Eero Ahon ikonisen Rokan ja Jussi Vatasen vaiteliaan Koskelan – kulkua. Elokuva keskittyykin aiemman kollektiivisen näkökulman sijaan tulkitsemaan sotaa ja sen kauhuja yksilön, sotamiehen, näkökulmasta. Uudessa ”Tuntemattomassa” on nostettu esiin myös kotirintaman ja naishahmojen merkitys. Rokan vaimona Lyytinä nähdäänkin musiikistaan tunnettu Paula Vesala. Näyttelijävalinnat osuvat mielestäni täysin kohdilleen. Keskeiset hahmot käyvät kaikki läpi oman kasvutarinansa, jota näyttelijät tulkitsevat hienosti. Etenkin Eero Aho loistaa suorituksellaan ja tulkitsee täydellisesti legendaarista Antero Rokkaa, mutta myös komediamiehenä tunnettu Hirviniemi jää loistavalla draamasuorituksellaan mieleen.

Uuden näkökulman lisäksi elokuva päivittyy nykypäivään kuvauksensa puolesta. Sumun keskellä hämärässä tarpovat sotamiehet ovat vaikuttava näky, samoin juoksuhaudassa auringon hehkua toistavan lumisateen läpi juokseva Rokka. Elokuvan tunnelataus on suorastaan käsin kosketeltava, ja visuaaliselta ilmeeltään Mika Orasmaa kuvaus muistuttaakin kansainvälistä tasoa. Kuvauksen ohella myös Lasse Enersenin elokuvaan säveltämä musiikki on upeaa – musiikki korostaa hahmojen herkkyyttä ja elämän haurautta sodan myllerryksen keskellä. Kylmät väreet juoksevat pitkin käsivarsia moneen kertaan elokuvaa seuratessa juuri vetovoimaisen musiikin puolesta.

Kaiken kaikkiaan Louhimiehen versio Väinö Linnan ”Tuntemattomasta sotilaasta” on erittäin onnistunut. Nykyaikaan päivitetty elokuva vetoaa myös nuoreen sukupolveen muistuttaessaan kansainvälisiä sotaelokuvia. Elokuvan taso on korkea, eikä teos jätä ketään kylmäksi. Louhimiehen näkemys ”Tuntemattomasta” kohonnee vielä kotimaisten klassikoiden kärkeen ja täysin ansaitusti.

Karoliina Posti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yhteystiedot

Toimitus:
kieleke.toimitus@gmail.com
kieleke@lists.utu.fi

 • Päätoimittajat:
 • Elina Peltonen | elainp@utu.fi
 • Anniina Lautkankare | aslaut@utu.fi
 • Toimittajat:
  Joanna Penttala | joanna.j.penttala@utu.fi
  Vilma Ranta | verant@utu.fi
  Mariette Oksanen | masoks@utu.fi
 • Mea Lampinen | mea.s.lampinen@utu.fi
Kielekkeen tekstaripalsta

Lähetä viestisi palstalle alla olevan linkin kautta.

https://forms.gle/fMGKYQPfHdk11xWV8