Verkko-Kieleke suomen kielen opiskelijoiden ainejärjestölehti0509129976
kieleke@lists.utu.fi

Verkko-Kieleke
Työllistyminen ei ole mörkö, jota tarvitsee pelätä

Työllistyminen ja työllisyys – sanapari, joka on entistä useammin mielessä itse kullakin. Eikä kyse ole pelkästään siitä, että aihe on ollut useaan otteeseen uutisissa viime aikoina. Yliopistokoulutuksen avulla pyritään takamaan korkeasti koulutettujen ammattilaisten saatavuus myös tulevina vuosikymmeninä, jotta yhteiskunnan kasvu- ja kehitysedellytykset olisivat mahdollisia. Työpanoksemme onkin mittaamattoman arvokas nyt ja aina, joten muistetaan vaalia sitä.

Halusimme osoittaa tämän lukuvuoden ensimmäisessä Verkko-Kielekkeen julkaisussa, että puheet humanistien työllistymisestä suoraan kortistoon ovat kaukana totuudesta. Väitteen todistamiseksi teetätimmekin pienen gallupin aiheesta, ja vastaustulosten koonnin pääset lukemaan Karoliina Postin artikkelista Scifi-leffojen inspiroimana ja luottavaisin mielin kohti työelämää. Myös Kannan hallituksen puheenjohtaja Nelli Mäkitalo on samoilla linjoilla pj-palstallaan, uskoessaan fennistin mahdollisuuksiin (työ)elämässä.

On totta, että työmarkkinat eivät ole samanlaiset kuin vaikkapa 90-luvulla, mutta ei niin tarvitsekaan olla. Kuten elinvoimainen kielikin muuttuu ja kehittyy yhteiskuntien ja maailman mukana, niin käy väistämättä myös työmarkkinoille. Siksi on tärkeää ymmärtää, että meillä nyt opiskelevilla sekä muilla yliopistomaailmassa vaikuttavilla henkilöillä ja tahoilla on aitiopaikka tarkastella käynnissä olevaa murrosta, jonka tietoyhteiskuntaan siirtyminen on saanut aikaan. Voimme myös vaikuttaa moniin työllistymiseemme liittyviin asioihin, kun vain tiedostamme ensin sen, mitkä odotukset tulevat muilta ja mitkä itseltämme. Näin jäsenneltynä on myös paljon luontevampaa tehdä valintoja esimerkiksi sivuaineidensa suhteen – vaikka ne sitten poikkeaisivat niistä perinteisimmistä. Toivommekin suuren sivuaine-extramme rohkaisevan teitä tekemään itsenne näköisiä päätöksiä, sillä suomen kielen ja suomalais-ugrilaisen kielentutkimuksen opiskelijoilla on erittäin laajat työllistymismahdollisuudet. Ja koska kaikkia virheitä ei kannata kokeilla itse, kertovat Fenniks-alumnimme Miten meni alumnien omasta mielestä? -koosteessaan siitä, mihin he olisivat panostaneet opiskeluissaan, jos voisivat vaikuttaa asiaan näin jälkeen päin.

Mikäli urasuunnittelun haasteet mietityttävät, niin suosittelen aloittamaan artikkelien lukemisen Kannan koulutuspoliittisen vastaavan Rosa Mäntylän kolumnista Kopo haluaa hypätä Aurajokeen, kiitos urasuunnittelun, sillä vaikka kuinka kuumottavaa tai tukalaa työllistymisen pohtiminen olisikaan, on se myös välttämättömän tärkeä meille jokaiselle. Toimituksessa inspiroiduimme myös suuresti yliopistonlehtori Paula Sjöblomin asenteesta luottaa omaan työllistymiseensä ja työuran kehitykseen prosessina, jossa kaikella on aikansa ja paikkansa.  Kyseinen kirjoitus on osa Kielekkeen uutta, Miten minusta tuli minä -juttusarjaa, jonka avulla haluamme osoittaa, että mahdollisia urapolkuja on vähintäänkin yhtä monia kuin on henkilöitä niiden takanakin – myös yliopistomaailmassa.

Antoisia lukuhetkiä ja uskallusta hyväksyä muutoksen tuulet, kun ne puhaltavat kohdallasi!

Noora Vesterinen
Kielekkeen päätoimittaja 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yhteystiedot

Toimitus:
kieleke.toimitus@gmail.com
kieleke@lists.utu.fi

 • Päätoimittajat:
 • Elina Peltonen | elainp@utu.fi
 • Anniina Lautkankare | aslaut@utu.fi
 • Toimittajat:
  Joanna Penttala | joanna.j.penttala@utu.fi
  Vilma Ranta | verant@utu.fi
  Mariette Oksanen | masoks@utu.fi
 • Mea Lampinen | mea.s.lampinen@utu.fi
Kielekkeen tekstaripalsta

Lähetä viestisi palstalle alla olevan linkin kautta.

https://forms.gle/fMGKYQPfHdk11xWV8