Verkko-Kieleke suomen kielen opiskelijoiden ainejärjestölehti0509129976
kieleke@lists.utu.fi

Suomen opetusta ja yhdessä harrastamista Varissuolla

Astun sisään Varissuon kirjaston alakerrassa sijaitsevan Yhdessä-yhdistyksen tiloihin. Yhdessä-yhdistys on yksi Turun seudulla vaikuttavista kulttuurien kohtaamista edistävistä yhdistyksistä. Olen toiminut yhdistyksellä vapaaehtoisena suomen opettajana koko kuluneen lukuvuoden ajan, mutta tällä kertaa en ole tullut pitämään oppituntia, vaan haastattelemaan yhdistyksen työntekijä Saila Holmia yhdistyksen toiminnasta. Tervehdin tuttua vahtimestaria, joka kertoo Sailan olevan tietokoneluokassa.
“Ai hei, tässä menee vielä hetki!” Saila huudahtaa minut nähdessään. Vaikka oman kelloni mukaan olen juuri ajoissa, on yhdistystoiminnan aikakäsitys usein hieman joustavampi – koskaan ei nimittäin voi olla ihan varma siitä, mitä seuraavaksi tapahtuu, ja juuri ennen tuloani eräs kurdilaisnainen on ehtinyt pyytää apua ansioluettelonsa viimeistelyssä. Minulla ei kuitenkaan ole kiire minnekään, joten istuudun yhdistyksen keittiöön odottamaan pariksi minuutiksi. Yhdistystoimintaan kannattaakin lähteä rennoin mielin.

Sen olen oppinut jo suomen alkeiskurssilla opettaessani. Vapaaehtoisvoimin pyöritettävälle matalan kynnyksen suomenopetukselle on kova kysyntä, ja ryhmäämme tuleekin joka kerta ainakin pari uutta oppilasta. Myös ryhmän koko vaihtelee viikosta toiseen: toisinaan oppilaita on kaksi kutakin vapaaehtoista kohden, mutta toisinaan paikalle ilmaantuukin yli kolmekymmentä tiedonjanoista. Vaikka tunneilla käsiteltäviä asioita onkin välillä vaikeaa suunnitella etukäteen, tekee yllätysten tuoma vaihtelu työstä entistä hauskempaa. Asian tullessa puheeksi Saila muistuttaa, että hänelle ja muille yhdistyksen työntekijöille voi aina kertoa, mikäli ryhmän vetämisessä ilmenee ongelmia. Kevät on kuitenkin sujunut mallikkaasti kuuden hengen vapaaehtoisporukallamme eikä valituksenaiheita ole löytynyt.

Suomen alkeiskurssi ei suinkaan ole ainoa yhdistyksen järjestämä harrastusmahdollisuus. Kymmenien eri kansallisuuksien edustajia kokoontuu viikottain tekemään käsitöitä, jumppaamaan tai kokkaamaan yhdessä. Yhdessä tekeminen onkin koko toiminnan pohjana. Vuonna 1998 perustettu yhdistys on alusta alkaen keskittynyt maahanmuuttajien kotoutustyöhön ja antamaan tilojaan erilaisten maahanmuuttajayhdistysten käyttöön. Tärkeä osa kotoutumista on nimenomaan kielenoppiminen, ja Yhdessä-yhdistyksellä kielenkäyttöön kannustetaan leppoisan yhdessä puuhastelun kautta.
“Moni sanoo, että tämä on heille tärkeä paikka, jonne on helppo tulla. Suomessa keskitytään usein tosi paljon yksilöön, mutta täällä tehdään yhdessä. Se onkin asia, jota moni kaipaa omasta kulttuuristaan”, Saila kertoo.

Osaa kerhoista pitävät yhdistyksen työntekijät, mutta varsinaisia kielikursseja järjestetään vapaaehtoisvoimin. Etenkin suomen opiskelijat ovatkin viime aikoina kiinnostuneet vapaaehtoistamisesta, sillä suomi toisena kielenä -alasta haaveilevalle työ voi antaa arvokkaan lisän ansioluetteloon. Uusia vapaaehtoisia haetaan eritoten lukukausien alussa, jolloin viestiä pistetään myös yliopiston sähköpostilistoille. Tekijöiltä kaivataan lähinnä kärsivällisyyttä ja iloista mieltä; hommassa pärjää mainiosti, vaikka suomen kielen opinnot olisivat vielä alkuvaiheessa.

Yhdessä-yhdistyksen pyrkimys rentoon ilmapiiriin on luonut helposti lähestyttävän yhteisön, jossa lähes kaikki tuntevat toisensa. Haastattelumme aikana moni pysähtyy hetkeksi moikkaamaan meitä ja juttelemaan kanssamme. Puolen tunnin mittainen tapaamisemmekin loppuu juuri sopivasti, sillä Sailaa tarvitaan jo muualla. Hän on luvannut auttaa erästä naista tietokoneen käytössä.
“Välillä on vaikea olla tekemättä töitä vapaa-ajallaankin. Aina löytyisi tekemistä!” Saila naurahtaa.

On helppo ymmärtää, että ihmisten auttaminen on melko mukaansatempaavaa kutsumustyötä. Siksi  kai yhdistyksellä viihtyykin niin hyvin.

Iida Virtanen
Kirjoittaja on ensimmäisen vuoden suomen kielen opiskelija, joka toissaviikolla yritti perustella ryhmäläisilleen, miksi poninhäntää kutsutaan poninhännäksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yhteystiedot

Toimitus:
kieleke.toimitus@gmail.com
kieleke@lists.utu.fi

 • Päätoimittajat:
 • Elina Peltonen | elainp@utu.fi
 • Anniina Lautkankare | aslaut@utu.fi
 • Toimittajat:
  Joanna Penttala | joanna.j.penttala@utu.fi
  Vilma Ranta | verant@utu.fi
  Mariette Oksanen | masoks@utu.fi
 • Mea Lampinen | mea.s.lampinen@utu.fi
Kielekkeen tekstaripalsta

Lähetä viestisi palstalle alla olevan linkin kautta.

https://forms.gle/fMGKYQPfHdk11xWV8