Verkko-Kieleke suomen kielen opiskelijoiden ainejärjestölehti0509129976
kieleke@lists.utu.fi

Verkko-Kieleke
Kieleke – itseään suurempi lehti

Hyvä Juhla-Kielekkeen lukija!

Käsissäsi on 55-vuotiaan Kanta ry:n kypsää ikää juhlistava julkaisu. Sen lehdille on painettu aimo joukko kielenystävien, -opiskeilijoiden ja -tuntijoiden kirjoituksia mitä kiehtovimmista aiheista. Mukana on varsin kattava määrä erilaisia näkökulmia ja katsantokantoja. Tästä huolimatta lehtemme tavoittaa vain hienoisen häivähdyksen siitä loistokkaasta kirjosta, jonka suomen opiskelu ja fennistiikka monisyisyydessään loihtivat. Rohkaise mielesi, ota mukava asento ja aloita siihen perehtyminen Juhla-Kieleke oppaanasi.

Ainejärjestö tarvitsee tekijänsä ja jatkuvuutta. Kieleke ei synny omalla painollaan, kuten eivät synny erilaiset opiskelijatapahtumatkaan. Päätoimittajan pesti houkutteli. Mutkikaana ja työteliäänä, mutta yhtä kaikki äärimmäisen tärkeänä se näyttäytyi aiemmin kaiken aktiivitoiminnan ulkopuolelle jättäytyneelle uskalikolle. Mikä olisikaan orvompi asia kuin tulevat kielen ammattilaiset vailla laadukasta julkaisua?

”Eräät tulevat juosten, kun valta vaihtuu”. Näin arvoituksellisesti virkkoi ja sanoiksi puki Tommi Liimatta takavuosien rock-klassikossa. Tuo fraasi kummitteli mielessäni jatkuvasti vuoden vaihteen kieppeillä. Varsin pian sen merkitys kuitenkin valkeni. Meidän uutuuttamme hohkaavien päätoimittajien harteille sälytettiin heti kättelyssä mitä vaativin toimeksianto. Vuosijuhlilla julkaistaisiin Juhla-Kieleke, paperivihkonen täynnä pompöösejä puheenvuoroja ja juttuja. Suunnittelupalaverit, aikataulut, kalenterimerkinnät ja kaikkinainen stressi – ne laukkasivat kohti vastuun ja vallanvaihdoksen tuomina!

Parin viime kuukauden aikana juttuja on kirjoitettu, kerätty ja kyselty pitkin sähköisiä
verkostoja. Historiaa ei ole silti voinut unohtaa. Uppouduimme päätoimittajaporukalla aiempien vuosien ja vuosikymmenten Kielekkeisiin saadaksemme käsityksen siitä, mitä on ollut ennen meitä. Historian siivet havisivat
lehteilyn havinan yli. Oli mielenkiintoista nähdä, millaisia muotoja opiskelijaelämä oli aikojen saatossa saanut. Osasta perinteitä oli jo aika jättänyt, mutta yhteneväisyyksiäkin tavoitimme kosolti. Kieleke on eräänlainen elävä fossiili. Se on pysäytyskuva aikansa opiskelijakulttuurista, ikään kuin synkroninen kielioppi. Kieleke on linkkimasto sukupolvien virrassa. Kieleke on yksisuuntainen ikkuna. Hyvä lukija, näillä puheilla sinut on kutsuttu todistamaan Kannan ja Kielekkeen rinnakkaista polkua kohti tulevaa. Rohkaise siis mielesi ja jatka matkaasi seuraaville sivuille!

Atte Huhtala
Kuva Jenni Halmetoja

Onneksi olkoon Kanta 55 vuotta! T. Kielekkeen päätoimittajat: Mira Modinos, Irene Lindell ja Atte Huhtala

Onneksi olkoon Kanta 55 vuotta! T. Kielekkeen päätoimittajat: Mira Modinos, Irene Lindell ja Atte Huhtala

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yhteystiedot

Toimitus:
kieleke.toimitus@gmail.com
kieleke@lists.utu.fi

 • Päätoimittajat:
 • Elina Peltonen | elainp@utu.fi
 • Anniina Lautkankare | aslaut@utu.fi
 • Toimittajat:
  Joanna Penttala | joanna.j.penttala@utu.fi
  Vilma Ranta | verant@utu.fi
  Mariette Oksanen | masoks@utu.fi
 • Mea Lampinen | mea.s.lampinen@utu.fi
Kielekkeen tekstaripalsta

Lähetä viestisi palstalle alla olevan linkin kautta.

https://forms.gle/fMGKYQPfHdk11xWV8