Verkko-Kieleke suomen kielen opiskelijoiden ainejärjestölehti0509129976
kieleke@lists.utu.fi

Verkko-Kieleke
Kuha ja emojit

Suomi on eri kieli kuin vuosi sitten. Vuoden ensimmäisessä Kielekkeessä arvioitiin, että meemit eivät ole vielä koko kansan omaisuutta. Asia näyttää sittemmin muuttuneen: nyt melkeinpä mummosikin tietää, että vuoden kuuluisin kala on muuan konjunktiota muistuttava kuha. Politiikan sanasto on rikastunut esimerkiksi iteroimisella, vatuloimisella ja tuottavuusloikalla. Emojit ovat tuttuja jo monen vuoden ajalta, mutta tänä vuonna nuo tunnekuvat saivat aiempaa enemmän huomiota myös virallisissa yhteyksissä. Oxford-sanakirja valitsi yhden niistä vuoden sanakseen ja Suomen valtio julkaisi ensimmäisenä maailmassa omat viralliset emojinsa. Kaiketi merkittävin kieli-ilmiömme on suomi toisena kielenä -opettajien huimasti kasvanut tarve. Vuoden 2016 suomi on siis ainakin multimediaalisempi ja kansainvälisempi. Kuhameemien ansiot puntaroikoon kukin itse.

Tässä joululoman lukupaketissa on tietenkin ajankohtaista juhlahumua: kurkistamme jouluperinteisiin ja testaamme glögit. Jos joulukaupunki on musta, voit yrittää virittäytyä talven tunnelmaan Kielekkeen soittolistalla, jossa lauletaan tällä kertaa talven iloista ja suruistakin. Saattaa siellä olla muutama joululaulukin. Mikäli tässä vaiheessa kaikki joulu-alkuinen kiristelee jo hampaita, niin lue esimerkiksi S2-opiskelijoiden tuntemuksista tai henkilökunnan palstalta ajan metaforista.

Ensi vuonna tuhdisti keski-ikäinen Kanta viettää 55-vuotissyntymäpäiviään ja viiden vuoden välein järjestettävät vuosijuhlat aateloivat kevään – sekä tietenkin suomen kieli kehittyy taas arvaamattomiin suuntiin, joita on ilo päästä ihmettelemään. Vuoden viimeisen Kielekkeen myötä päätoimitus 2015 kiittää.

Hyvää joulua (pienellä) ja onnellista uutta vuotta (erikseen)!

DSC_0298

Anna, Viivi, Jenni

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yhteystiedot

Toimitus:
kieleke.toimitus@gmail.com
kieleke@lists.utu.fi

 • Päätoimittajat:
 • Elina Peltonen | elainp@utu.fi
 • Anniina Lautkankare | aslaut@utu.fi
 • Toimittajat:
  Joanna Penttala | joanna.j.penttala@utu.fi
  Vilma Ranta | verant@utu.fi
  Mariette Oksanen | masoks@utu.fi
 • Mea Lampinen | mea.s.lampinen@utu.fi
Kielekkeen tekstaripalsta

Lähetä viestisi palstalle alla olevan linkin kautta.

https://forms.gle/fMGKYQPfHdk11xWV8