Verkko-Kieleke suomen kielen opiskelijoiden ainejärjestölehti0509129976
kieleke@lists.utu.fi

Verkko-Kieleke
Koulutuslupauksia kävelykadulla

kopojuttu_kuva2

Keskiviikkona 25.2. järjestettiin Turun kävelykadulla #koulutuslupaus-kampanjan avajaiset. #Koulutuslupaus on Suomen ylioppilaskuntien liiton SYL:n ja Suomen opiskelijakuntien liiton SAMOK:n valtakunnallinen eduskuntavaalikampanja. Paikalla oli Turun korkeakoulujen opiskelijakuntien edustajia ja eri puolueiden opiskelijataustaisia ehdokkaita. Myös Kannan kopot olivat haistelemassa ilmapiiriä ja ilahtuivat paikalle kerääntyneen yleisön runsaudesta.

Tilaisuuden aluksi kuultiin kampanjan teesit. Opiskelun tulee olla maksutonta; koulutuksen saavutettavuus ei saa olla kiinni yksilön taustasta tai varallisuudesta. YTHS:n palvelut on laajennetteva kattamaan myös AMK-opiskelijat. Opintotukea ei saa heikentää, vaan opiskelijoiden sujuvaa valmistumista on tuettava ennemmin opintojen joustavuudella ja hyvällä opinto-ohjauksella. Koulutuksesta ja korkeakoulujen rahoituksesta ei pidä enää – vaikeinakaan aikoina – leikata, sillä koulutus on tutkitusti eniten hyvinvointia ja talouskasvua tuottava yksittäinen tekijä.

Yksi kampanjan tavoitteista on somenäkyvyys, mistä kertoo jo kampanjan nimi: #koulutuslupaus. Avajaisissa oli mahdollisuus ottaa meitsieitä ehdokkaiden kanssa ja jakaa nämä kuvat esimerkiksi Facebookissa tai Instagramissa. Juontajat kehottivat myös toistuvasti yleisöä tviittaamaan kampanjan aihetunnistetta käyttäen.

Paikalla olleet ehdokkaat osallistuivat lavalla pikapaneeliin, jossa kyllä-vai-ei-kylttiä nostamalla vastattiin juontajien esittämiin koulutuspoliittisiin väitteisiin. Aiheita olivat muun muassa duaalimalli, lukukausimaksut, opiskelijoiden työnteko ja opiskelijaterveydenhuolto. Mielipiteitä jakoi myös kysymys siitä, tulisiko jokaisessa maakunnassa olla yliopisto tai ammattikorkeakoulu. Valitettavasti ehdokkaille ei tarjottu mahdollisuutta perustella kantojaan tai keskustella väitteistä.

Toivottavasti kampanja ei jää pelkästään hyvän mielen somekarkeloinniksi, vaan se onnistuu myös herättämään valtakunnallista keskustelua koulutuspolitiikasta. Päättyvällä vaalikaudella opintotuki saatiin vihdoin sidottua indeksiin, mutta tukikuukausia vähennettiin. Suomen yliopistot UNIFI ry:n laskelmien mukaan yliopistojen rahoitusta on vuosina 2012–2014 leikattu yhteensä noin 300 miljoonalla eurolla.

Ministerijohtoinen Tutkimus- ja innovaationeuvosto julkaisi marraskuussa listan uudistuksista, joita se Suomen korkeakoulujärjestelmään suosittelee. Ehdotuksiin kuuluvat muun muassa niin sanotun duaalimallin purku eli yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen yhdistäminen sekä liian pienten opetus- ja tutkimusyksikköjen lakkauttaminen ja tutkijoiden määrän vähentäminen. Neuvosto haluaisi myös lisätä koulutusvientiä ja alkaa kerätä lukukausimaksuja ainakin kansainvälisiltä opiskelijoilta.

Muun muassa näistä asioista toivoisi käytävän laajempaa keskustelua vaalien alla. Siksi opiskelijoiden on hyvä ottaa selvää puolueiden ja ehdokkaiden koulutuspoliittisista kannoista ja pyrkiä saamaan äänensä kuuluviin. Ennen kaikkea tärkeää on, että opiskelijat äänestävät. Eduskunnassa tehdään jokaista opiskelijaa koskevia päätöksiä, ja äänestäminen on helppo tapa vaikuttaa siihen, ketkä päätöksiä tekevät ja millaisia päätöksiä tehdään. Älä siis nuku vaaleissa!

TYY järjestää tulevina viikkoina myös muita eduskuntavaaleihin liittyviä tilaisuuksia, joista voi lukea lisää osoitteessa http://www.tyy.fi/fi/toiminta/eduskuntavaalit-2015. Erityisesti suosittelemme Pääsykoe eduskuntaan -vaalipaneelia ke 18.3., johon osallistuu varsinaissuomalaisia kärkiehdokkaita kaikista eduskuntapuolueista. Paneelin juontaa Turun yliopiston Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä.

Hyvää alkavaa kevättä toivottavat

Kannan kopot Antti ja Otso

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yhteystiedot

Toimitus:
kieleke.toimitus@gmail.com
kieleke@lists.utu.fi

 • Päätoimittajat:
 • Elina Peltonen | elainp@utu.fi
 • Anniina Lautkankare | aslaut@utu.fi
 • Toimittajat:
  Joanna Penttala | joanna.j.penttala@utu.fi
  Vilma Ranta | verant@utu.fi
  Mariette Oksanen | masoks@utu.fi
 • Mea Lampinen | mea.s.lampinen@utu.fi
Kielekkeen tekstaripalsta

Lähetä viestisi palstalle alla olevan linkin kautta.

https://forms.gle/fMGKYQPfHdk11xWV8