Verkko-Kieleke suomen kielen opiskelijoiden ainejärjestölehti0509129976
kieleke@lists.utu.fi

Verkko-Kieleke
Jotain muutakin kuin pakastepizzaa

Academic Nintendo Clubin entinen tiedottaja ja puheenjohtaja, nykyinen rivijäsen Hanna Lukkarinen kertoo ANC:n eli Turun yliopiston Akateemisen Nintendo-seuran toiminnasta.

Mikä on Academic Nintendo Club?

– Academic Nintendo Club ry on Turun yliopiston alainen harrasteyhdistys, joka vaalii Nintendon pelaamisen perinteitä ja tarjoaa kävijöilleen mahdollisuuden yhteisölliseen pelaamiseen.

Voiko seuran jäseneksi liittyä kuka tahansa? Täytyykö olla jo valmiiksi peliharrastaja, vai voiko peleistä kiinnostunut aloittelijakin tulla mukaan?

– Kuka tahansa voi liittyä jäseneksi. Peli-illoissa neuvotaan kaikki tarpeellinen alkaen vaikkapa siitä, miten päin ohjainta pidetään kädessä. Minkäänlaista pelaamistaustaa ei siis tarvita. Paikalle voi tulla halutessaan vain katselemaan ja pelata sitten, jos siltä tuntuu. Suurin osa peli-iltoihin osallistujista on tavallisia opiskelijoita, ei mitään hardcore-pelaajia.

Ovatko ANC:n tapahtumat avoimia myös ulkopuolisille, vai täytyykö olla jäsen osallistuakseen toimintaan?

– Tapahtumat ovat kaikille avoimia. Jäseneksi voi halutessaan liittyä tapahtumissa tai maksamalla jäsenmaksun yhdistyksen tilille.

Miten ANC toimii? Kotisivunne mukaan ainakin järjestätte peli-iltoja ja taikakorttikerhoa. Mitä muuta?

– Säännöllisiä tapahtumia ovat keräilykorttipelikerho, vähintään kerran kuussa järjestettävät peli-illat Turku-salissa ja joka toinen keskiviikko olevat päivystykset Terrakodissa Yo-talo B:ssä. Peli-illassa salissa on useita televisioita ja konsoleita peleineen, ja niitä saa pelata vapaasti. Päivystyksistä on muotoutunut monelle kävijälle kuin olohuone: päivystyksiin tullaan pelaamaan videopelejä, omia kortti- ja lautapelejä ja käsikonsolipelejä, tekemään opiskelujuttuja tai lähinnä nautiskelemaan akateemisen Hesburgerin antimista ja moikkaamaan tuttuja. Viime syksynä kirjoittelin päivystyksissä graduani.

Lisäksi ANC järjestää liikuntatapahtumia (viime vuonna pallopelejä ja frisbeegolfia) ja peliaiheisia elokuvailtoja. Yhdistys on myös järjestänyt peliturnauksia ja muuta pelailua monessa ulkopuolisessa tapahtumassa, viime vuonna muun muassa Lemmenlautta-opiskelijaristeilyllä. Joka syksy järjestetään vuoden päätapahtuma, akateemisen Nintendon pelaamisen SM-kisat.

Millaisia pelejä pelaatte? Nimen perusteella tietysti Nintendo-pelejä, mutta entä muut pelikonsolit tai tietokonepelit? Entäs lautapelit tai roolipelit?

– ANC:llä on kokoelma Nintendon konsoleita peleineen, mutta silloin tällöin peli-illoissa on myös jokin muu vieraileva konsoli. Jotkut kävijät saattavat tuoda mukanaan myös pelikortteja ja lautapelejä, ja onpa tietokonepelejäkin nähty. Käsikonsolipelienkin pelaaminen on heti entistä rattoisampaa, kun niitä tulee pelaamaan peli-iltaan.

Mikä pelaamisessa on hienointa? Siis onko se se, että saa pelata yhdessä – ovatko pelit yhteisöllisiä? Pelejä harrastamattomalle pelaaminen saattaa näyttäytyä yksinäisenä ruudun tuijottamisena. Olenko väärässä?

– Tähän monella jäsenellä olisi varmasti sanansa sanottavana. Ainakin ANC:n peli-illoissa pelaaminen on kaikkea muuta kuin yksinäistä. Kun joku pelaa yksinpeliä, tavallisesti ainakin muutama muu istuu seurana, elää tunnelmassa mukana ja osallistuu pelaamiseen sillä tavoin. Nykyään moninpelivalikoimakin on laaja, joten yhteisöllinen pelaaminen on helppoa.

Pelata voi tietysti monella tavalla, ja moni aktiivijäsen on myös aktiivinen kotipelaaja. Uskon kuitenkin, että peli-iltoihin tullaan nimenomaan tapaamaan kavereita ja pelaamaan heidän kanssaan. Minulle pelaaminen on aina ollut laadullista, ei määrällistä. Voisin verrata sitä kahvilla käyntiin ystävän kanssa: tärkeintä on yhdessäolo, teekupponen tai pelailu on vain kirsikka kakun päälle. Silloin tällöin kauniina sunnuntaiaamuna saatan nautiskella tunnin pelihetkestä kotonakin.

Pelaamiseen liittyy monia mielikuvia, mutta stereotypia hikisestä ja karvaisesta, pakastepizzalla tietokoneen ääressä elävästä pelaajasta on vain harrastuksen yksi puoli. Pelata voi yksinäisesti, runsaasti ja taidokkaasti tai yhteisöllisesti, satunnaisesti ja enemmän innokkaasti kuin taitavasti – tai millä tahansa näiden yhdistelmällä. Toivotan omasta puolestani kaikki tervetulleiksi kokeilemaan!

Lisää tietoa ja ANC:n tapahtumakalenterin löydät täältä.

Viivi Laiho

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yhteystiedot

Toimitus:
kieleke.toimitus@gmail.com
kieleke@lists.utu.fi

  • Päätoimittajat:
  • Elina Peltonen | elainp@utu.fi
  • Anniina Lautkankare | aslaut@utu.fi
  • Toimittajat:
    Joanna Penttala | joanna.j.penttala@utu.fi
    Vilma Ranta | verant@utu.fi
    Mariette Oksanen | masoks@utu.fi
  • Mea Lampinen | mea.s.lampinen@utu.fi
Kielekkeen tekstaripalsta

Lähetä viestisi palstalle alla olevan linkin kautta.

https://forms.gle/fMGKYQPfHdk11xWV8