Verkko-Kieleke suomen kielen opiskelijoiden ainejärjestölehti0509129976
kieleke@lists.utu.fi

Verkko-Kieleke
Puhutaanpas tuliliemistä

Vappu asettaa Alkossa ovien saranat melkoiselle kulutukselle, sillä onhan kyse alkoholinmyynnin suhteen vilkkaimmasta sesongista heti joulun ja juhannuksen jälkeen. Matka Alkoon taittuu reippain askelin, mutta bollingeria vai domppaa – siinä vasta pulma. Valinnanvaikeudet lopulta vain kasvavat perille päästyäsi, kun näet hyllyt, jotka notkuvat toinen toistaan mielenkiintoisempia puteleja. Kansakuntamme innostus tuliliemillä läträämiseen näkyy myös melkoisessa määrässä lempinimiä ja kiertoilmauksia.

Juokaa teetä.

Juokaa teetä.

Brenkkua, häppää, mellanöliä, kesua ja hirvilimua – rakkaalla lapsella, kuningas alkoholilla, on monta nimeä. Jokaisella kuppikunnalla lienee omat mieltymyksensä siitä, mitkä nimitykset tuntuvat omimmilta. Akrobatian harrastajat turvautuvat useimmiten kuperkeikkalimppariin, joka notkeuttaa jäseniä ja parantaa koordinaatiokykyä, mikä johtaa alhaisempaan tapaturmariskiin. Olkoon siis juopontuuri jokaisen aloittelevan parkouraajan matkassa. Teatteriopiskelijoiden suosikki on mogausmehu, jota juotuaan kaikki draaman lajit tragediasta farssiin sujuvat kuin vettä vain.

Vapun aikana kaupunkien torit, puistot ja terassit täyttyvät ördäävistä opiskelijoista, mutta kaikki eivät kuitenkaan vietä vappua kaupungeissa vaan ottavat suunnan Pohjanmaan kautta kotikonnuilleen. Junaliikenteen aikatauluihin ei kuitenkaan ole aina luottaminen, vaan etenkin juhlapyhien aikaan radalla oloon on varattava runsaasti aikaa. Aiotko tänä vappuna juoda aivot narikkaan vai nostaa perseet olalle? Olisiko turvallisempaa jäädä kotiin ja vetää kalsarit, jos umpitunnelin päässä ei olisikaan valoa näkyvissä? Löytyykö kaverisi pullosta aina rähinäviinaa tai paholaisen kusta? Kuten ikivanha sanonta kertoo: viina on viisasten juoma.

Kuvan pokaali ei liity mitenkään kiekkokänneihin, vaan siihen, miten oluella saa aikaan mojovat vaahdot.

Kuvan pokaali ei liity mitenkään kiekkokänneihin, vaan siihen, miten oluella saa aikaan mojovat vaahdot.

Uusia ilmauksia kehittyy hurjalla vauhdilla, mistä tuoreimpana esimerkkinä myös mediassa paljon huomiota herättänyt kiekkokänni. Ilmaisu on alun perin norjalaisen median keksimä ja viittaa kulttuuriministerimme kisakunnon lopahtamiseen Suomen jääkiekkomaajoukkueen kosteissa juhlissa. Tämän seurauksena on syntynyt myös ”arhinmäet”, jonka merkityksen Urbaani Sanakirja tiiviisti määrittelee ”alkaa väsyttämään”. Onko mahdollista, että mikä tahansa sana voi saada merkityksen, jolla viitataan juhlahumuiluun? Olisiko mahdollista puhua viskillä kurlailusta tai oluella vaahdottamisesta?

Hyvät suomen kielen opiskelijat, nauttikaahan vappuhulinasta ja harrastakaa samalla alkomaholiaiheista sanastusta. Muistakaa huolehtia nestetasapainon lisäksi myös ravinnosta. Kevyt keittolounas tekee terää hartaan juhlimisen ohessa.

Janne Kuja-Lipasti

2 Responses to Puhutaanpas tuliliemistä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yhteystiedot

Toimitus:
kieleke.toimitus@gmail.com
kieleke@lists.utu.fi

 • Päätoimittajat:
 • Elina Peltonen | elainp@utu.fi
 • Anniina Lautkankare | aslaut@utu.fi
 • Toimittajat:
  Joanna Penttala | joanna.j.penttala@utu.fi
  Vilma Ranta | verant@utu.fi
  Mariette Oksanen | masoks@utu.fi
 • Mea Lampinen | mea.s.lampinen@utu.fi
Kielekkeen tekstaripalsta

Lähetä viestisi palstalle alla olevan linkin kautta.

https://forms.gle/fMGKYQPfHdk11xWV8