Verkko-Kieleke suomen kielen opiskelijoiden ainejärjestölehti0509129976
kieleke@lists.utu.fi

Verkko-Kieleke
Malestain – rockia tunteella ja tieteellä

Malestainin jäsenet virittelevät soittimiaan Orikedon teollisuusalueella sijaitsevalla treeniksellä. Heistä paistaa läpi valtava innostus, eivätkä he näytä lainkaan jännittyneiltä, vaikka esiintyvät seuraavana päivänä Portissa Mancity Dollsin ja Bermudan Cruiserin kanssa.

Syksyllä 2013 perustetun yhtyeen jäsenet ovat kaikki musiikkitieteen opiskelijoita Turun yliopistossa. Yhtyeen kultakurkku sekä basisti, Ilari, on toisen vuosikurssin opiskelija, joka tutustui bändin muihin jäseniin ollessaan heidän tuutori.

– Bändin perustamisesta on ollut puhetta ensin meidän kitaristin, Anniinan, kanssa jo syksyn pilttipiknikillä. Ilari ja kosketinsoittajamme Jasmin innostuivat nopeasti ideasta ja lähtivät mukaan, kertoo yhtyeen rumputaitelija Paula.

Paula Mäkinen, Jasmin Vahtera, Anniina Kauppinen ja Ilari Oinonen loikoilevat ennen ensimmäistä keikkaansa Maihittulan nuorisoseuralla.

Paula Mäkinen, Jasmin Vahtera, Anniina Kauppinen ja Ilari Oinonen loikoilevat ennen ensimmäistä keikkaansa Mahittulan nuorisotalolla.

Yhtyeen musiikkia on vaikea asettaa mihinkään kategoriaan, koska heidän musiikissaan yhdistyy niin päälle hyökkäävä raivo kuin hento ja lempeä kesätuuli, joka välittää seireenien kutsuhuutoa. Kysyin yhtyeeltä itseltään, miten he kuvailisivat musiikkiaan.

– Soitetaan omanlaista musiikkia, jota kutsuisin äänekkääksi rockiksi. Jos jotain esikuvia täytyy mainita niin Nirvana ja kaikki muut vaihtoehtorockin legendat. Tietysti myös Jimi Hendrix, sanoo Ilari.

– Surffaamme niin punkin, grungen, rockin kuin bluesinkin aalloilla, Paula lisää.

Malestain on lyhyessä ajassa ehtinyt kartuttaa keikkakokemusta jo mukavasti, ja heillä olisi varaa jo pidempiinkin setteihin biisien puolesta. Ilari tehtailee biisejä Guitar Pro -ohjelmalla, jolla hän säveltää mahdollisimman valmiin demoversion, joka lähetetään kaikille yhtyeen jäsenille. Biisit hioutuvat lopulliseen muotoon bändikämpällä, jossa sovitus tapahtuu koko yhtyeen voimin – bändi ei näe diktatuuria hyvänä bänditoiminnan kehityksen kannalta. Myös Paula on kehitellyt yhtyeelle biisejä, joita hän on esitellyt muille jäsenille akustisen kitaran kanssa.

– Inspiraatio biiseihin kumpuaa aina joltain tietyltä elämän osa-alueelta. Joskus ideat tulevat vain alitajunnasta, kertoo Paula.

– Luin hiljattain mielenkiintoisen artikkelin, joka kertoi rock-musiikin kumpuavan aina tunteista, Ilari muistelee.

Yhtyeellä on käynyt hyvä tuuri käytännön ongelmien ratkomisessa. Jokainen aloitteleva bändi kohtaa aluksi haasteen – mistä löytää treenitila? Malestain treenaa tilassa, jonka jakaa 5 yhtyettä.

– Reaaliaikaista lukua täällä harjoittelevista bändeistä on vaikea antaa, sillä bändeillä on tapana lisääntyä keskenään erinäköisiin ja -kuuloisiin bändeihin, huomauttaa Paula.

Kysyin yhtyeeltä, miten heidän ensimmäiset keikkansa ovat menneet ja mikä on ollut tähän asti haastavin kokemus.

– Hahaa, sinunhan se pitäisi tietää, koska olet ollut niistä jokaisella, kuittaa Paula nauraen.

Ilari sanoo, että jokainen bändi kokee alkuhaparointia, mutta Malestain on kehittynyt alkumetreistä huomattavasti. Bandstandissa tuomaristo kertoi palautteessaan, että bändin musiikissa on ”havaittavissa suurempaa musiikillista ymmärrystä”, mikä lämmitti bändin mieltä.

– Ero ensimmäisen ja tokan keikan välillä oli merkittävä, huikkaa Jasmin.

– Paketti on tiukentunut, tiivistää Anniina.

– Jos jotain haastavia asioita täytyy sanoa, niin opiskelujen sovittaminen yhtyeen aikataulujen kanssa on toisinaan ongelmallista, mutta kaikki käytännön asiat ovat sujuneet yllättävän hyvin. Olemme kaikki erittäin motivoituneita, mikä näkyy jo siinä, että kaikki tulevat treeneihin sovitusti. Meillä kaikilla on takanamme erinäisiä bändiprojekteja, mutta tässä yhtyeessä me kaikki tunnemme suurta kunnianhimoa, Paula toteaa.

– Opiskelijabudjetilla on vaikea hankkia rock-uskottavia vahvistinpinoja, tunnustaa Ilari.

Kysyessäni bändin nimen arvoitusta Ilari näpäyttää uteliasta toimittajaa.

– Heh, Facebook-sivuillamme antama lupaus on edelleen voimassa. Jos joku tajuaa meidän nimen arvoituksen, tarjoan hänelle kaljan. Internetiä tonkimalla nimen arvoitus selviää kyllä, sillä se kumpuaa suoraan näistä alagenreistä, joiden nimeen vannomme.

Orikedon tunnelmallinen treenis, jonka krumeluureihin kuuluu myös käytöstä poistettu massiivinen toimistotulostin sekä melko päheä prätkä, jotka eivät mahtuneet kuvaan.

Orikedon tunnelmallinen treenis, jonka krumeluureihin kuuluu myös käytöstä poistettu massiivinen toimistotulostin sekä melkoisen päheä prätkä, jotka eivät valitettavasti mahtuneet kuvaan.

Musiikkitieteen opinnot ovat syventäneet yhtyeen jäsenten musiikkitietämystä, minkä kuulee heidän musiikissaan – kuluneisiin kliseisiin ei ole tartuttu, vaan kuulijaa ruokitaan yhdistelemälle genrejä rennoin ottein. The Seed Is Strongin intron aloittaa päällehyökkäävä riffi, jossa kuullaan paholaisen intervallia, tritonusta, mikä on useimmille tuttu hälytysajoneuvojen sireeneistä tai metallimusiikista. Tritonus on myös musiikkitieteilijöiden ainejärjestön nimi.

– Meillä kaikilla on oma vankka pohja musiikin suhteen, mutta musiikkitiede on auttanut ymmärtämään, miten musiikki vaikuttaa ja mitä funktioita sillä on, kertoo Paula.

– Musiikkitiede on auttanut ymmärtämään musiikkia ihan uudella tavalla. Myös teini-iän ehdottomuudet ovat jääneet taakse, Ilari lisää.

Paula suosittelee musiikkitiedettä sivuaineena kaikille, jotka ovat musiikista kiinnostuneita. Opiskelijoilta ei vaadita soittotaitoa missään instrumentissa, vaan oma innostus musiikkia kohtaan on tärkein.

– Musiikkitiede on vapaa sivuaine, muistuttaa Anniina.

Kysyessäni tulevaisuuden maailmanvalloitussuunnitelmista yhtye kertoo heidän suhtautuvan tulevaisuuteen maltillisesti, mutta toiveikkaasti.

– Musiikinteon tulee olla hauskaa, ja siinä täytyy myös päästä toteuttamaan itseään, sanoo Ilari.

– Täytyy elää hetkessä, tehdä parhaansa ja katsoa miten käy, sanoo Paula.

Yhtyeen treenikämppädemoon voi tutustua osoitteessa malestain.bandcamp.com ja yhtyettä voi seurata myös Facebookissa.

Malestain nousee seuraavan kerran lavalle 13.5. Turun Karaokebar Silvermoonissa!

 Janne Kuja-Lipasti

2 Responses to Malestain – rockia tunteella ja tieteellä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yhteystiedot

Toimitus:
kieleke.toimitus@gmail.com
kieleke@lists.utu.fi

 • Päätoimittajat:
 • Elina Peltonen | elainp@utu.fi
 • Anniina Lautkankare | aslaut@utu.fi
 • Toimittajat:
  Joanna Penttala | joanna.j.penttala@utu.fi
  Vilma Ranta | verant@utu.fi
  Mariette Oksanen | masoks@utu.fi
 • Mea Lampinen | mea.s.lampinen@utu.fi
Kielekkeen tekstaripalsta

Lähetä viestisi palstalle alla olevan linkin kautta.

https://forms.gle/fMGKYQPfHdk11xWV8