Verkko-Kieleke suomen kielen opiskelijoiden ainejärjestölehti0509129976
kieleke@lists.utu.fi

Verkko-Kieleke
Tiesitkö?

Tiesitkö, että Unkarissa opiskellaan suomen kieltä kaikissa suurimmissa ja perinteikkäimmissä yliopistoissa, kuten Budapestissä, Debrecenissä, Szegedissä ja Pécsissä? Suomen kieli on yleensä fennougristiikan yhtenä linjana viron ohessa.

Suomen kielen opiskelu on mahdollista myös unkarilaisissa lukioissa, esimerkiksi Debrecenissä, Nyíregyházassa sekä kolmessa Budapestin lukiossa. Debrecenissä suomen kieltä opetetaan valinnaisena kieliaineena englannin ja saksan ohella, ja sitä voi opiskella neljä vuotta sekä siitä voi suorittaa ylioppilastutkinnon. Koillis-Unkarin Nyíregyházan lukiossa suomea on opetettu 10 vuotta ja Budapestin Than Károly -lukiossa puolestaan vuodesta 2006 lähtien.

Turun yliopiston kaksi suomen kielen opiskelijaa ovat opettaneet suomea Than Károly -lukiossa harjoittelijoina, ja toinen heistä on tällä hetkellä Budapestin yliopiston suomen kielen lehtori. Suomen kielen taito on hyvä suositus myös Unkarin nykyisillä työmarkkinoilla. Unkarissa voi suorittaa valtiollisen kielikokeen suomen kielessä alkeistasosta korkeimpaan tasoon.

Mistä sitten johtuu unkarilaisten suuri into suomen kielen opiskeluun? Suomen ja Unkarin väliset kulttuurisuhteet juontavat juurensa 1800-luvulle, jolloin kieltemme sukulaisuus oli jo tieteellisesti todistettu. Ensimmäinen osittainen Kalevala-käännös syntyi jo 1840-luvulla Suomessa seikkailevan juristin, myöhemmin Siperiassa sukukansojen parissa keruumatkallakin olleen Antal Regulyn toimesta. Koko Kalevala on käännetty unkariksi viiden eri kääntäjän toimesta. Viimeinen käännös on julkaistu vuonna 2001.

Suomen ja unkarin kulttuurisuhteet kukoistivat ennen toista maailmasotaa niin kielentutkimuksen, kuvataiteen, politiikan kuin kirkon aloilla. Kuuluisia suomalais-unkarilaisia avioliittoja oli mm. Yrjö Wichmannin ja hänen unkarilaisen vaimonsa Júlia Hermannin avioliitto; myös marsalkka Mannerheimin adjutantti Aladár Paasosen äiti ja vaimo olivat hekin unkarilaisia.

Kylmän sodan aikaisia Suomen ja Unkarin välisiä suhteita elvytettiin 1970-luvulla, jolloin viisumivapaus teki Suomesta monen unkarilaisen haaveen. 1980-luvulla Suomea pidettiin Unkarissa Euroopan pikku tiikerinä, talousihmeen toteuttajana. 1990-luvulla HIM, Darude, Metallica ja tietysti Värttinä, 2000-luvulla puolestaan The Rasmus, hiipivät unkarilaisten nuorten sydämiin, ei vain levyiltä, vaan myös konserttikiertueilla ja Sziget-festivaalilla.

Kaukainen kielisukulaisuus on virittänyt kulttuurisuhteet unkarilaisten mielissä ja sydämissä aina omilla erityissävelillään.

Teksti: Judit Varga
Kuva: Wikimedia commons

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yhteystiedot

Toimitus:
kieleke.toimitus@gmail.com
kieleke@lists.utu.fi

 • Päätoimittajat:
 • Elina Peltonen | elainp@utu.fi
 • Anniina Lautkankare | aslaut@utu.fi
 • Toimittajat:
  Joanna Penttala | joanna.j.penttala@utu.fi
  Vilma Ranta | verant@utu.fi
  Mariette Oksanen | masoks@utu.fi
 • Mea Lampinen | mea.s.lampinen@utu.fi
Kielekkeen tekstaripalsta

Lähetä viestisi palstalle alla olevan linkin kautta.

https://forms.gle/fMGKYQPfHdk11xWV8