Verkko-Kieleke suomen kielen opiskelijoiden ainejärjestölehti0509129976
kieleke@lists.utu.fi

Verkko-Kieleke
55 pisteen suoritus

Oletko jo kuullut 55 opintopisteen rajasta? Mikäli et, on viimeistään nyt aika selvittää, mitä se merkitsee. Mikäli opiskelijatoverisikaan ei tiedä, mistä on kyse, selität kaiken myös hänelle. Oletko valmis?

Vuodesta 2013 alkaen yliopiston rahoitukseen vaikuttaa vähintään 55 opintopistettä lukuvuodessa suorittaineiden opiskelijoiden määrä. Tämä rajapyykki ei suinkaan ole ainoa rahoituksen perusteista (muita siihen vaikuttavia mittareita ovat esimerkiksi korkeakoulututkintojen, tieteellisten julkaisujen ja valmistuneiden tohtoreiden määrä), mutta kyseessä on jokaista opiskelijaa suoraan koskeva vaatimus, josta tulee olla tietoinen. Rahoitusperusteiden kokonaisuuteen 55 opintopistettä lukuvuodessa suorittaneiden määrä vaikuttaa 11 prosentin painoarvolla. Tarkemmin yliopiston saaman rahoituksen perusteista voit lukea esimerkiksi Finlexin sivuilta.

Monilta osin samankaltainen malli ohjaa vuodesta 2013 alkaen myös rahoituksen jakautumista tiedekunnille Turun yliopistossa. Tässä jaossa 55 opintopistettä lukuvuodessa suorittaneiden opiskelijoiden määrä vaikuttaa 13,4 prosentin painoarvolla. Lisää tiedekuntien rahoituksesta voit lukea intranetistä.

Käytännössä kaikki tämä tarkoittaa, että opiskelijan odotetaan suorittavan vähintään 55 opintopistettä lukuvuodessa. Se, miten moni tämän rajan ylittää, määrittää yhtenä merkittävänä osatekijänä niiden resurssien määrää, jotka ovat käytettävissä monipuolisen ja laadukkaan opetustarjonnan järjestämiseksi tiedekuntamme oppiaineissa. Ei siis ole lainkaan samantekevää, miten opinnot etenevät. Jotta myös viiden vuoden tavoiteaika valmistumisessa täyttyisi, on lukuvuoden tavoite tietysti 60 opintopistettä.

55 opintopisteen rajan tavoittelun ei kuulu tarkoittaa järjettömään vauhtiin piiskautumista ravilaput silmillä, vaan hyvin suunniteltuja, mielekkäitä ja ongelmitta eteneviä opintoja. Julkilausuttu tavoiteraja tarkoittaa vastuullista opiskelua, mutta se tarkoittaa myös sitä, että opiskelijana on erinomainen tilaisuus osoittaa sellaiset esteet ja hidasteet, jotka vaikeuttavat opiskelua. Jotta 55 opintopistettä täyttyisi lukuvuodessa, täytyy esimerkiksi sivuaineopintojen etenemisen olla toimivaa. Mikäli näet sellaisia ongelmakohtia, jotka selkeästi jarruttavat mahdollisuuksia saavuttaa 55 opintopisteen raja, ilmoita niistä ainejärjestösi koulutuspoliittiselle vastaavalle tai koko hallitukselle, jotta asiaa voidaan viedä eteenpäin. Vastuullisen opiskelun käsitteen voi ajatella kattavan myös vastuun opiskelun edellytysten kehittämisestä – se on kaikkien etu.

Aina kaikki ei kuitenkaan mene suunnitelmien mukaan. Opiskeluun liittyvien vaikeuksien kohdalla apua kannattaa hakea mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Mikäli kyse on yksittäisestä kurssista, tarkoittaa tämä yhteydenottoa kurssin pitäjään. Mikäli ongelmat koskevat opintokokonaisuuksia ja esimerkiksi etenemisesteitä, kannattaa niitä selvittää oppiaineen opettajatuutorin kanssa. Sivuaineopiskeluun liittyvien pulmatilanteiden ratkomiseen apua saa tiedekunnan opintoneuvojalta. Hankaluuksien kanssa ei saa jäädä yksin! Vertaistukea on tarjolla myös Kannan järjestämänä opintopiiritoimintana. Mikäli olet kiinnostunut yhdessä pähkäilystä, ota yhteyttä Kannan hallitukseen tai opintopiirin Facebook-ryhmään.

Klaus Kurki

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yhteystiedot

Toimitus:
kieleke.toimitus@gmail.com
kieleke@lists.utu.fi

 • Päätoimittajat:
 • Elina Peltonen | elainp@utu.fi
 • Anniina Lautkankare | aslaut@utu.fi
 • Toimittajat:
  Joanna Penttala | joanna.j.penttala@utu.fi
  Vilma Ranta | verant@utu.fi
  Mariette Oksanen | masoks@utu.fi
 • Mea Lampinen | mea.s.lampinen@utu.fi
Kielekkeen tekstaripalsta

Lähetä viestisi palstalle alla olevan linkin kautta.

https://forms.gle/fMGKYQPfHdk11xWV8