Verkko-Kieleke suomen kielen opiskelijoiden ainejärjestölehti0509129976
kieleke@lists.utu.fi

Verkko-Kieleke
Opiskelija-asuminen: yksin, kaksin vai solussa?

 

Olen asunut epätraditionaalisessa solukaksiossa, ylväässä tehdasrakennusyksiössä jokirannassa sekä sympaattisessa perhekaksiossa, jonka kellarissa on uima-allas. Kaikkia asuntojani olen rakastanut enkä osaa nimetä yhtä ylitse muiden. Mikä on sinulle sopivin asumisvaihtoehto?

Sosiaalista soluasumista

Soluasuminen on yleensä kaikkein halvin asumismuoto. Parhaassa tapauksessa saatat saada myös liudan uusia ystäviä tai ainakin mukavia tuttuja. Isolla kaveriporukalla voi saada vuokrattua loistokkaan kattohuoneiston, johon sinulla ei olisi muuten ikinä varaa.

Pahimmassa tapauksessa kämppiksesi ovat ihan hirveitä. He syövät ruokasi, sotkevat paikat, metelöivät yöt  ja valittavat, kun pöydällä on leivänmuru.

Itse en nähnyt kämppistäni juuri koskaan. Suurin huoleni oli se, että pelkäsin lukitsevani itseni suihkureissulla puolialasti yhteistiloihin.

Opiskeluaika tarkoittaa monelle soluasumisen kokeilua edes kerran. Yksityisten markkinoiden ohella TYS tarjoaa lukuisia vaihtoehtoja soluihanuuteen. (Kuva: Wikimedia Commons)

Omaa rauhaa yksiöstä

”Yksiössä on parasta se, että saa olla omassa rauhassa niin paljon kuin haluaa”, kertoo jo valmistunut taideopiskelija. Itse pidän yksiöasumisen parhaana puolena sitä, että asunnon saa sisustaa juuri omalla tavallaan. Lisäksi jokaisen olisi hyvä asua edes vähän aikaa aivan yksin. Siinä kun oppii paljon itsestään – ja esimerkiksi vaihtamaan sulakkeen.

Yksiön isoin miinus on kallis hinta, jolla saa suhteellisen vähän neliöitä. Sosiaaliset paineet hellittävät, joten siivoat luultavasti harvemmin kuin esimerkiksi soluasunnossa. Jos yksiösi on kaukana ja huonojen liikenneyhteyksien päässä, saattaa talvella olla ankeaa.

Tarpeeksi tilaa molemmille

Tällä hetkellä asun mukavassa perhekaksiossa poikaystäväni kanssa. Kaksin asuessa säästää sekä asumismenoissa että ruokakuluissa, tosin ensisijaisesti taloudellisista syistä en lähtisi kenenkään kanssa yhteen muuttamaan. Hienointa kaksioasumisessa on se, että arjen saa jakaa ihan mahtavan tyypin kanssa. Ja kyllä sydäntä lämmittää, kun palaa nälkäisenä yövuorosta kotiin ja toinen on pyöräyttänyt vaikka pizzan.

Silti graduntekijän ja modernistista kitaramusiikkia päivittäin treenailevan yhteiselo voi toisinaan kiristää tunnelmaa: ainakin, jos asunnossa on huonot äänieristeet. Onkin tärkeää, että molempien projekteille ja ajatuksille on tilaa tasapuolisesti. Välillä on saatava olla myös ihan yksin.

 

Niksit kunnialliseen köyhäilyyn

– Hyödynnä sisustamisessa vanhempien, kavereiden ja sukulaisten komerot, ulkorakennukset, kirpparit, kierrätyskeskukset ja roskalavat. Vanhoilla tavaroilla saat asuntoosi mukavaa rosoisuutta ja säästät rahaa.

– Kun kuun loppu häämöttää, tehkää kaveriporukalla iso määrä ruokaa ja jakakaa kustannukset. Muutenkin ruokaa kannattaa valmistaa suuria määriä kerrallaan. Edullisimmat hedelmät ja kasvikset löydät torin halpakojuilta.

– Saat halvan baari-illan, kun juot alkoholia vain etkoilla. Baarissa voit nautiskella pelkkää vettä ja selviät mukavasti pilkkua kohti.

– Jos et muuten pärjää rahallisesti, ota opintolainaa. Opiskelijaelämästä kuuluu nauttia, ja ikinä et saa lainaa näin halvalla.

 

Meri Heikkilä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yhteystiedot

Toimitus:
kieleke.toimitus@gmail.com
kieleke@lists.utu.fi

 • Päätoimittajat:
 • Elina Peltonen | elainp@utu.fi
 • Anniina Lautkankare | aslaut@utu.fi
 • Toimittajat:
  Joanna Penttala | joanna.j.penttala@utu.fi
  Vilma Ranta | verant@utu.fi
  Mariette Oksanen | masoks@utu.fi
 • Mea Lampinen | mea.s.lampinen@utu.fi
Kielekkeen tekstaripalsta

Lähetä viestisi palstalle alla olevan linkin kautta.

https://forms.gle/fMGKYQPfHdk11xWV8