Verkko-Kieleke suomen kielen opiskelijoiden ainejärjestölehti0509129976
kieleke@lists.utu.fi

Verkko-Kieleke
”Osaan mäkin juoda viinaa ja polttaa röökiä niinku normaalit ihmiset”

Kovasikajutussa, Pertti Kurikan nimipäivät -punkyhtyeestä kertovassa dokumenttielokuvassa, seurataan bändin jäsenten elämää vapaa-ajalla, treenikämpällä ja keikoilla. Yhtye on niittänyt mainetta lähes perustamisestaan lähtien, ja heidän YouTube-hittinsä Kallioon! on ylittänyt jo 90 000 katselukertaa. Kolme vuotta yhdessä soittaneelle bändille esiintymisiä on kertynyt jo yli sata, ja dokumentin myötä bändi on saanut laajasti julkisuutta myös valtamediassa.

Juha Kärkkäisen ja J-P Passin ohjaamaa dokumenttia kuvattiin kaksi vuotta. Projekti alkoi vuoden 2009 loppupuolella, kun ohjaaja näki kulttuurityöpajalla perustetun yhtyeen uutisten loppukevennyksessä. Kameran pääsyä kehitysvammaisten punkkareiden elämään ei ole rajattu, eikä dokumentin kertomaa tarinaa ole pyritty silottelemaan. Dokumentin tekijät ovat löytäneet elokuvaansa samoja teemoja, jotka nousevat esiin myös bändin kantaaottavissa, rosoissa lyriikoissa. Dokumentin parasta antia on rehellinen, sydämellinen tapa kertoa.

Yhtyeen jäsenet ovat erilaisia erityispiirteissään. Kitaristi Pertti Kurikka tutkii takkien saumoja ja purkaa vihaansa kirjoittamalla päiväkirjaa. Laulaja Kari Aallolla on rokkitähden elkeet ja puheet. Sekä häntä että Perttiä vaikuttaa ottavan päähän varsin usein bändin basisti Sami Helle. Sami on porukan kepulainen, joka nähdään niin tukemassa Mari Kiviniemeä kuin pettymässä rankasti keskustan vaalitulokseen. Toni Välitalo soittaa kiltisti rumpuja, vaikka äityy välillä kiroilemaan, varsinkin jos aletaan puhua kotoa omaan asuntoon muuttamisesta.

Pertti Kurikan nimipäivät luottaa perinteiseen punkiin. Vasemmalta oikealle Toni (rummut), Kari (laulu), Pertti (kitara) ja Sami (basso). (Kuva: Myspace).

Bändin arkeen kuuluu asuntolaelämän lisäksi niin parisuhteen auvoa Karin kihlajaisissa kuin rakkaudessa pettymistäkin, kun Toni huomaa karaokeillassa saadun pusun olleen vain kaverillinen. Suurimman osan dokumentista tietenkin lohkaisee musiikin tekeminen ja keikkalavojen kiertely. Pertti Kurikan Nimipäivien mukana päästään niin festivaaleille kuin saksalaiselle punk-klubille.

Yhtyeen tavoitteena on saada kehitysvammaisten ääntä esille. Biiseissä nostetaan esille kehitysvammaisten oikeuksia ja heihin suhtautumista. Sanoitukset ottavat kantaa muun muassa ennalta saneltuihin asunto-oloihin ja ajanviettosääntöihin sekä päättäjien välinpitämättömyyteen. Sami toteaa, että vaikka he ovatkin saaneet paljon positiivista palautetta, työtä vielä riittää ihmisten asenteiden muuttamiseksi.

Dokumentti on täynnä tahatonta komiikkaa ja punkyhtyeen jäsenille sopivaa raivoa niin jalkahoitajia kuin toisiaan kohtaan. Bändikavereiden keskinäisessä kyllästymisessä on lopulta taustalla lähinnä vain se, että he näkevät toisiaan enemmän kuin ystäviään ja perhettään. Bändissä ei ole kyse mistään harrastuksesta vaan työstä, jota tehdään aamusta iltaan. Kotimaankeikkojen lisäksi yhtyeellä on edessään keikkoja Sveitsissä ja Norjassa. Elokuvateattereihin Kovasikajuttu tulee 4. toukokuuta.

 

Pauliina Laaksonen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yhteystiedot

Toimitus:
kieleke.toimitus@gmail.com
kieleke@lists.utu.fi

 • Päätoimittajat:
 • Elina Peltonen | elainp@utu.fi
 • Anniina Lautkankare | aslaut@utu.fi
 • Toimittajat:
  Joanna Penttala | joanna.j.penttala@utu.fi
  Vilma Ranta | verant@utu.fi
  Mariette Oksanen | masoks@utu.fi
 • Mea Lampinen | mea.s.lampinen@utu.fi
Kielekkeen tekstaripalsta

Lähetä viestisi palstalle alla olevan linkin kautta.

https://forms.gle/fMGKYQPfHdk11xWV8