Verkko-Kieleke suomen kielen opiskelijoiden ainejärjestölehti0509129976
kieleke@lists.utu.fi

Sugrilehden jälleensyntymä

Proffan kellari on hyvä paikka aloittaa fennougristinmetsästys: se on paitsi hallituksen suosikkikokouspaikka, myös oivallinen tukikohta lautapeli-iltojen järjestämiseen ja saunailtojen jatkopaikaksi. Usein ei kuitenkaan tarvitse odottaa edes varsinaiseen kokoukseen tai tapahtumaan, sillä proffaaminen on kivaa vaikka aivan tavallisena tiistainakin. Yleensä puheenaiheet vaihtelevat kantakielen foneemeista viimeisimpiin Tinder-löytöihin, mutta eräänä loppusyksyn iltana yleinen maailmanparannus toimi pohjana suurehkoille päätöksille.

Syyskokous on pidetty ja kaksi vuosikausia hallituksessa istunutta sugria on huomannut eläköityneensä. Muita kiireitä kyllä löytyy osakunta-aktivismin ja gradunkirjoituksen muodossa, mutta ajatus Sugrin järjestötouhujen totaalisesta hylkäämisestä tuntuu absurdilta. Silloin syntyy idea ainejärjestölehden Sielulinnun perustamisesta.
– Sugrin hallituksessa on vuosia ollut nimellinen lehtivastaava/päätoimittaja, vaikka mitään lehteä ei ole ollut kymmeneen vuoteen. Ajattelimme, että voisihan sitä olla oikeastikin lehti, niin olisi vastaavallekin käyttöä! tuumaa Tomi Koivunen, toinen uuden lehden päätoimittajista.

Sugrin lehdellä on pitkä historia. Jo 90-luvulla ainejärjestö julkaisi lehteä nimeltä Kaksi sankoa. Valitettavasti kyseisen nimen etymologia ei ole nykyisten sugrivaikuttajien tiedossa. Seuraavan kerran lehteä tehtiin 2000-luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä nimellä Sugri. Uuden aviisin nimi on saatu ainejärjestön logosta. Päätoimittajat Tomi ja Henna-Riikka Lahtinen lupaavat, että ensimmäisestä numerosta selviää sielulinnun merkitys uralilaisten kansojen piireissä. Toisin kuin edeltäjiään, tulevaa lehteä voi lukea verkossa.

Lehteen on luvassa kaikenlaista fennougristisesta maailmasta ja sen ulkopuolelta. Opiskelijoiden palstalta löytyy jatkokertomuksia uralistien matkoista ja vierailevia kirjoittajia haalitaan niin lähialojen opiskelijoista kuin ulkomaalaisista uralistituttavuuksistakin.
– Tavoitteenamme olisi saada lehteen esimerkiksi sukukielillä kirjoitettuja tekstejä käännöksineen. Odotettavissa on myös henkilökunnan kirjoituksia ja En ole sugri, mutta…-niminen palsta.

Sielulinnun ensimmäinen numero ilmestyy maaliskuussa.
Artikkelikuva © Sugri ry.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yhteystiedot

Toimitus:
kieleke.toimitus@gmail.com
kieleke@lists.utu.fi

 • Päätoimittajat:
 • Elina Peltonen | elainp@utu.fi
 • Anniina Lautkankare | aslaut@utu.fi
 • Toimittajat:
  Joanna Penttala | joanna.j.penttala@utu.fi
  Vilma Ranta | verant@utu.fi
  Mariette Oksanen | masoks@utu.fi
 • Mea Lampinen | mea.s.lampinen@utu.fi
Kielekkeen tekstaripalsta

Lähetä viestisi palstalle alla olevan linkin kautta.

https://forms.gle/fMGKYQPfHdk11xWV8