Verkko-Kieleke suomen kielen opiskelijoiden ainejärjestölehti0509129976
kieleke@lists.utu.fi

Verkko-Kieleke
Just time – kahvilakulttuurin uudistaja

Just Time on viime marraskuussa Humalistonkadulle auennut kahvila, jolla on Suomen kahvilakulttuurista poikkeava konsepti: Just Timessa maksat käyttämästäsi ajasta. Tämä kahvilakonsepti on kuulemma Venäjältä peräisin ja tarjoilija nimittikin paikkaa anticafeeksi. Idea kahvilaan lähti siitä, kun huomattiin, että ihmiset tulevat kahviloihin enemmän istuskelemaan kuin nauttimaan kahvilan tuotteista.

Yksi vartti maksaa yhden euron ja sinä aikana saa juoda suodatinkahvia ja teetä ja syödä keksejä niin paljon kuin haluaa. Kahvilan valikoimiin kuuluu myös erikoiskahveja, joiden hinnat ovat 3–4 euroa. Myös muuta syötävää kuuluu valikoimaan. Jos tilaat erikoiskahvin, loppusummastasi vähennetään yhden vartin hinta eli euro. Kahvilan valikoimaan kuuluu myös erikseen hinnoiteltu lounas (4 euroa) ja runsas opiskelija-alennus, -30 %. Kahvila on joka päivä auki klo 9–21, mikä on ruhtinaallinen aukioloaika verrattuna moniin muihin turkulaisiin kahviloihin.

WP_002617 (1)Kahvilan keksivalikoima oli mielestäni sopiva, erikoiskahvivaihtoehtoja näytti löytyvän useita ja lounaskin vaikutti ihan kokeilun arvoiselta, varsinkin hintansa puolesta. Kahvin tai teen suurkuluttajalle kahvila on erittäin mainio ja edullinen paikka, mutta henkilölle, joka haluaa juoda vain yhden kupin kahvia ja istuskella, kahvila voi tulla kalliiksi. Jos esimerkiksi menet kaverisi kanssa kahville ja te molemmat juotte vain yhden kupin kahvia, mutta istutte kahvilassa pari tuntia, molempien hinnaksi tulee 8 euroa (opiskelija-alennuksella toki 5,60 euroa).

Kahvila ei ole keskeisimmällä paikalla torin läheisyydessä, joten sinne ei välttämättä tule ”eksyttyä vahingossa”, mutta muuten kahvilan sijainti on mielestäni hyvä. Jos kerran on muutenkin keskustassa, niin miksei sitä voisi poistua hieman kauemmaksi kahville tai teelle. Olemukseltaan kahvila muistuttaa ehkä enemmän nuorisotalon oleskelutilaa kuin kahvilaa johtuen hieman ei-kahvilamaisesta sisustuksesta: esimerkiksi kirjahyllyssä roikkui sateenvarjo, jossa oli keskisormen kuva. Paikka oli kuitenkin ihan viihtyisä ja rauhallinen, tarjoilija oli erittäin mukava ja selitti todella ystävällisesti aina uusille asiakkaille kahvilan toimintatavoista.

WP_002618 (1)

Kahvilassa on Book crossing -hylly*, josta voi halutessaan napata kiinnostavan kirjan ihan kotiin asti. Tarjolla on myös myytäviä tuotteita, esimerkiksi mukeja.

Just Time -kahvila todellakin on erilainen kahvila Turussa ja koko Suomessa. Se voi olla paikka, jonne kannattaa viedä ulkopaikkakuntalainen ystävä tai sukulainen ihmettelemään Turun mahdollisuuksia. Herää kuitenkin kysymys, kuinka paljon ajasta maksaminen vaikuttaa kahvilassa oleskeluun. Ainakin jutun kirjoittajat vilkuilivat koko ajan kelloa ja tuli pohdittua, haluaako siellä istua vielä vartin vai kannattaisiko jo lähteä. Kahvilan tarjoamat mahdollisuudet voivat jäädä hyödyntämättä, koska lautapeli voi kestää monta tuntiakin eikä kirjaakaan välttämättä halua lukea kovin pitkään, jos ajasta joutuu maksamaan. Samaan henkäykseen on kuitenkin todettava, etten ole pitkään aikaan selvinnyt kahvilareissusta näin edullisesti!

*lisätietoa Book crossingista:

http://fi.wikipedia.org/wiki/Bookcrossing

http://www.bookcrossing.com/

 

 

Anna Mattila & Outi Kangasperko

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yhteystiedot

Toimitus:
kieleke.toimitus@gmail.com
kieleke@lists.utu.fi

 • Päätoimittajat:
 • Elina Peltonen | elainp@utu.fi
 • Anniina Lautkankare | aslaut@utu.fi
 • Toimittajat:
  Joanna Penttala | joanna.j.penttala@utu.fi
  Vilma Ranta | verant@utu.fi
  Mariette Oksanen | masoks@utu.fi
 • Mea Lampinen | mea.s.lampinen@utu.fi
Kielekkeen tekstaripalsta

Lähetä viestisi palstalle alla olevan linkin kautta.

https://forms.gle/fMGKYQPfHdk11xWV8