Verkko-Kieleke suomen kielen opiskelijoiden ainejärjestölehti0509129976
kieleke@lists.utu.fi

Totta vai tarua 

Oletko jo saanut kaiken tarvittavan infon opiskeluun liittyen, mutta mielessäsi kummittelee vielä joitakin odotuksia tai kenties jopa kammotuksia yliopisto-opiskelusta? Ei hätää. Olet saapunut lukemaan juuri oikeaan paikkaan. Täältä saat niitä vastauksia, joita et löydä infokirjeestä, nimittäin vastauksia epävirallisiin kuulopuheisiin koskien opiskelua.

 

Totta vai tarua: Kaikki yliopiston tapahtumat painottuvat alkoholin juomiseen. Jos en juo alkoholia, ei minun kannata osallistua tapahtumiin.

 Tarua. Kaikki voivat osallistua kaikkiin tapahtumiin, eikä raittius ole todellakaan este osallistumiselle. Meidän ainejärjestömme Kannan tai Sugrin tapahtumissa ei painosteta ketään juomaan. Joissakin tapahtumissa saatetaan tarjoilla jotakin alkoholijuomaa, mutta sille löytyy aina jotakin holitonta vastinetta. Esimerkiksi sitseillä, voit aina valita holittoman menun. Myös suuremmissa opiskelijatapahtumissa esim. approilla, on leiman saamiseen aina olemassa holiton vaihtoehto. Kaikki ovat kaikkiin tapahtumiin tervetulleita. Ei siis todellakaan kannata jättää osallistumatta tai stressailla , vaikka alkoholi ei maistuisikaan.

P.S. Kanta ja Sugri järjestävät myös  ohjelmaa, mihin ei liity ollenkaan alkoholia.

 

Totta vai tarua: Ekana vuonna ei tarvitse opiskella, sillä se on juhlintaa varten.

 Tarua (jos haluaa niin totta). Yliopistossa opiskelu ja oma eteneminen ovat omalla vastuulla. Jos siis haluaa vain juhlia opiskelujen sijaan, niin käytännössä se on mahdollista. Vastaan kuitenkin tarua, sillä ensimmäisenä vuonna on paljon tärkeitä kursseja, mitkä on suunniteltu juuri fuksivuodelle. Silloin oppii kaikki ihan uudet asiat ja saa kiinni millaista suomen kielen opiskelu oikeasti on. Ensimmäisenä vuonna tärkeitä kursseja ovat mm. äänne- ja muotorakenne sekä lauseoppi. Kannattaa siis opiskella myös ensimmäisenä vuonna (edes vähän). Sen takia yliopistoon on tultu. Hyvin sitä ehtii opintojen ohessakin juhlia.

 

Totta vai tarua: Yliopiston kastajaisissa ei armoa tunneta. Fuksien tarvitsee suorittaa todella noloja tehtäviä, mihin liittyy esimerkiksi riisuutumista.

Tarua. Kastajaisista kuulee aina kauhutarinoita. Ne ovat kuitenkin usein tarua tai tapahtuneet monia, monia vuosia aiemmin. Kastajaisissa fuksit kyllä saattavat suorittaa joitakin tehtäviä, mutta niihin ei liity nöyryytystä, riisuutumista tai pakolla juottamista. Kastajaiset ovat todella kiva tapahtuma, mihin voi aivan huoletta osallistua ja kannattaakin. Enempää en kuitenkaan vielä paljasta, mitä kastajaisissa tapahtuu;)

 

Totta vai tarua: Suomen kielen opiskelu eroaa lukion äidinkielen tunneista.

Totta. Yliopistolla kurssit poikkeavat aika paljonkin lukion äidinkielen kursseista. Samoja asioita saattaa toki myös tulla vastaan, mutta suurin osa asioista on ihan uusia (ainakin itselle). Yliopistossa asioihin perehdytään paljon syvemmin ja tarkemmin. Ylipäätänsä yliopistossa opiskelu on aika erilaista kuin lukiossa, mutta ei huonolla tavalla!

 

Totta vai tarua: Voin hyvillä mielin muuttaa Turkuun, vaikka en tunne täältä ketään isomummini lisäksi. Yliopistolta on helppo saada uusia kavereita.

Totta. Todella moni muuttaa opintojen perässä uudelle paikkakunnalle. Ensimmäiset kaksi viikkoa ovat tarkoitettu juuri uuteen kaupunkiin, yliopistoon ja ennen kaikkea ihmisiin tutustumiseen. Lisäksi Yliopistolla on paljon erilaista harrastustoimintaa, mistä löytyy varmasti samanhenkisiä ihmisiä. Eri tiedekunnasta voi löytää uusia ystäviä tapahtumista tai vaikka sivuainekurssilta. Kavereita varmasti löytyy, kunhan vaan jaksaa ja haluaa tutustua.

 

 Totta vai tarua: Suomen kielen opiskelu on kivaa!

 Totta. Opiskelu, opiskelukaverit ja tapahtumat ovat todella kivoja.

 

Tervetuloa uudet fuksit. Nähdään syksyllä!

Emmi Saarnilehto

Kirjoittaja on (tuleva) neljännen vuoden opiskelija ja tuutori. 
 
Teksti on julkaistu ensimmäisen kerran Info-Kielekkeessä 2021

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yhteystiedot

Toimitus:
kieleke.toimitus@gmail.com
kieleke@lists.utu.fi

 

Päätoimittajat:
Hilda Hietanen | hilda.h.hietanen@utu.fi
Henrik Uhinki | hjuhin@utu.fi

Toimittajat:
Erika Löytynoja | erika.i.loytynoja@utu.fi
Vilma Ranta | verant@utu.fi
Elina Peltonen | elainp@utu.fi
Mariette Oksanen | masoks@utu.fi
Anniina Lautkankare | aslaut@utu.fi
Kristina Tuomi | paltuo@utu.fi
Veera Hotanen | vshota@utu.fi
Miska Törmänen | mktorm@utu.fi

Kielekkeen tekstaripalsta

Lähetä viestisi palstalle alla olevan linkin kautta.

https://forms.gle/fMGKYQPfHdk11xWV8