Verkko-Kieleke suomen kielen opiskelijoiden ainejärjestölehti0509129976
kieleke@lists.utu.fi

Verkko-Kieleke
6.LUUKKU

Oma maa, oma kieli

Suomen itsenäisyyttä juhlistetaan jälleen tänään. Linnan juhlia ei tänäkään vuonna juhlita, mutta monia perinteitä tähänkin itsenäisyyspäivään sisältyy. On arvokkaita illallisia ja Tuntematonta sotilasta. Arvostus sotaa käyneiden uhrauksia kohtaan korostuu.

Vaikka juhlimmekin valtion itsenäisyyttä ja suomen kielen oma juhlapäivä on huhtikuussa, on tämä suomen kielenkin kannalta juhlimisen arvoinen päivä. Oma kieli on arvokas asia jokaiselle ja suomenkielisten on syytä olla erityisen kiitollisia itsenäisestä valtiosta, joka pystyy takaamaan vahvan aseman kielellemme. Suomen kielen asema voisi nykypäivänä olla todella paljon heikompi ilman suomen kielistä kansallisvaltiota ja pitkäaikaista kielen asemaa vahvistanutta kielipolitiikkaa. Kansallinen yhteisöllisyyden tunne ja suomalaisuus arvona yhtäältä kaipaavat yhteistä kieltä toisaalta vahvistavat kielen asemaa.

Kielidiversiteetti ja kansainvälinen yhteistyö ovat arvokkaita asioita, eikä niistä sovi tinkiä.  Onneksi se ei tarkoita, ettei voisi juhlia omaa valtiotaan sekä omaa kieltään ja olla niistä ylpeä. Tämä päivä on sitä varten.

Hyvää itsenäisyyspäivää!

Joonas Sillanpää
Kirjoittaja on kolmannen vuoden suomen kielen opiskelija ja kielekkeen toimittaja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yhteystiedot

Toimitus:
kieleke.toimitus@gmail.com
kieleke@lists.utu.fi

 • Päätoimittajat:
 • Elina Peltonen | elainp@utu.fi
 • Anniina Lautkankare | aslaut@utu.fi
 • Toimittajat:
  Joanna Penttala | joanna.j.penttala@utu.fi
  Vilma Ranta | verant@utu.fi
  Mariette Oksanen | masoks@utu.fi
 • Mea Lampinen | mea.s.lampinen@utu.fi
Kielekkeen tekstaripalsta

Lähetä viestisi palstalle alla olevan linkin kautta.

https://forms.gle/fMGKYQPfHdk11xWV8