Verkko-Kieleke suomen kielen opiskelijoiden ainejärjestölehti0509129976
kieleke@lists.utu.fi

Verkko-Kieleke
Toiveissa toivorikkaampaa koronaretoriikkaa

Toivon iloisempia aikoja, toivon sosiaalisia kontakteja, toivon uutta enemmän entisen kaltaista aikaa. Toivoa tarvitaan, sillä toivottomuus ja epätoivo aiheuttavat ahdistusta. Kirjoitin viime keväänä koronasta sukupolvikokemuksena. Kevään trendinä oli verrata poikkeustilaa sota-aikaan. Monista samankaltaisuuksista huolimatta sotavertaukset kertovat enemmän koronaa edeltävän ajan helppoudesta kuin käsillä olevan kriisin vaikeudesta.

Sodan ja koronakriisin erosta tulee mieleeni vanha tarina kuninkaasta ja taiteilijasta. Tarinassa kuningas pyysi taiteilijaa maalaamaan jotakin kaunista seinälleen. Taiteilija kirjoitti seinälle: ”Isoisä kuolee, isä kuolee, poika kuolee.” Nähtyään taitelijan luomuksen kuningas hermostui taiteilijalle ja kertoi, ettei hän ollut tehnyt sitä mitä häneltä pyydettiin. Taitelija vastasi kuninkaalle, että hän oli tehnyt juuri mitä pyydettiin. ”Isoisä kuolee, isä kuolee, poika kuolee.” Se on kaunista, kun järjestys on tuo. jos järjestys muuttuu, siitä tulee tragedia.

Niin kävi sodassa. Nuoret miehet olivat merkittävin menehtyneiden ryhmä. Tarinan ei ole tarkoitus löytää mitään kaunista koronatilanteesta vaan taistella sitä epätoivoa vastaan, joka sotavertauksista aiheutuu. Koronasta puhutaan tietenkin kriisinä, enkä itsekään pyri keksimään liikaa positiivisia asioita koronasta. Usko kuitenkin, että toivorikkaampi retoriikka helpottaisi monien ihmisten suhtautumista tilanteeseen. Parhaassa tapauksessa koronan jälkeen esiin astuu yhtenäisempi jopa viisaampi yhteiskunta, ei diplomaattisia suhteita uudelleen rakentava rikki revitty maailma.

Tässä toivon täyteisessä Kielekeessä esitellään Kannan ja Kielekkeen uusia ja jatkavia toimijoita tuoreen toimittajan Ilkan toimesta. Hallituspalstalle ovat kirjoittaneet puheenjohtaja Jenni, kopo Aino ja kulttuurisopo Elias. Henkilökunnan palstalla Karita Suomalainen kysyy Missä toivo on? Kielekkeen toimituksen Sara pureutuu toivon vaikutukseen mielenterveydessä, Erika tutkailee Uuden Musiikin Kilpailua, Hilda jatkaa eläintarinoiden parissa ja Heli jakaa lukusuosituksen.

Joonas Sillanpää
Kirjoittaja on tämän kertaisen Kieleke-julkaisun päätoimittaja, toisen vuoden suomen kielen opiskelija ja Kannan tapahtumavastaava

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yhteystiedot

Toimitus:
kieleke.toimitus@gmail.com
kieleke@lists.utu.fi

 • Päätoimittajat:
 • Elina Peltonen | elainp@utu.fi
 • Anniina Lautkankare | aslaut@utu.fi
 • Toimittajat:
  Joanna Penttala | joanna.j.penttala@utu.fi
  Vilma Ranta | verant@utu.fi
  Mariette Oksanen | masoks@utu.fi
 • Mea Lampinen | mea.s.lampinen@utu.fi
Kielekkeen tekstaripalsta

Lähetä viestisi palstalle alla olevan linkin kautta.

https://forms.gle/fMGKYQPfHdk11xWV8