Verkko-Kieleke suomen kielen opiskelijoiden ainejärjestölehti0509129976
kieleke@lists.utu.fi

Verkko-Kieleke
COVID-19, sukupolvikokemus

Palaan ajassa vain puoli vuotta taaksepäin. Oli marraskuu ja suurimpana murheenani sananmuodostuksen kurssin sanastoanalyysi. Tuskin tunsin muita merkityksiä koronalle kuin vanha nappulapeli. Jo ennen joulua opin tuntemaan. Kevättä kohti mentäessä opin ymmärtämään. Tämä kevät on osoittanut, että yhteiskunta voi muuttua todella paljon todella nopeasti. Kriisejä tulee ja niistä selvitään, tästäkin. Sen historia on osoittanut. Se, mitä ei vielä tiedetä, on millaiseksi maailma kriisin aikana muuttuu. Tällaiset kokemukset muuttavat maailmaa pysyvästi. Taistelu virusta vastaan vaatii uhrauksia. Talous ottaa iskuja vastaan, mutta kompromisseja on tehtävä. Lomautuksia tehdään siellä täällä, kesätyöt on peruttu, vanhukset ovat yksin kodeissaan. Tutut arkiset asiat ovat saaneet etuliitteen etä-, on etäopiskelu, etätyöt jopa etäjuhlat. Onneksi teknologia mahdollistaa opiskelun ja yhteydenpidon ystäviin myös tällaisena aikana.  

Omaa oloa helpottamaan kannattaa miettiä positiivisia asioita. Uskon ihmisten löytävän yhteisöllisyyttä ja oppivan nauttimaan pienistä hyvistä asioista. Liikenteen, etenkin lentoliikenteen, päästöt ovat tällä hetkellä huomattavasti pienemmät kuin normaalina aikana. Vietin huhtikuussa etävarpajaisia. Se muistutti, ettei elämä tähän lopu ja ystävät ja läheiset odottavat kyllä tämänkin yli. Aika ei ole seisahtunut, vaikka toisinaan tuntuu siltä. Tässä muutama vinkki: Älkää panikoiko, olkaa kärsivällisiä, peskää kädet, soittakaa isovanhemmille ja lukekaa Kielekettä!

Kielekkeen uudessa numerossa katsotaan menneisyyteen. Kaiken koronan keskellä se voikin olla melko terapeuttista. Kanta ry:n historiikin päätoimittajat Alina ja Sofia muistuttavat siitä, ettei aina ennenkään ole eletty täydellisiä aikoja. Vieraskynä -palstalle saimme tekstin Kannan ystäväjärjestöltä, historian opiskelijoiden Kritiikki ry:n Karoliina Nurmio käsittelee sota-ajan ratkaisuja nykytilanteeseen reflektoiden. Sane ry:n Heta Aho kertoo kuulumisia OSMA-ystäviltä Jyväskylästä. Helmi kertoo muistojaan interrail-matkaltaan. Nelli käy jutussaan läpi omaa kielenkäyttöään. Henkilökunnan palstalla Heidi Salmi muistelee opiskelua vuosituhannen vaihteessa. Kulttuurisopomme Reetta on piirtänyt teemasta sarjakuvan, joka on nähtävissä sopopalstalla. Mariian arvostelussa on menneisyyten sijoittuvia kauhuelokuvia. Sara palaa Salattuja elämiä käsittelevään kolumniin vuosien takaa. Minnamari piirsi karttaan Kielekkeen oman patsaskävelyreitin. Allekirjoittanut raportoi historiallisilta virtuaalisitseiltä. Kielekkeen YouTube-kanavan puolella katsotaan myös menneeseen, kun opiskelijakokki tekee paluun lähipäivinä. Muistakaa katsoa myös tekstaripalsta!

Ainiin. Raati on valinnut Kielekkeen kevätkilpailun voittajan. Onnittelut voittajalle!

 Joonas Sillanpää
Kirjoittaja on yksi Kielekkeen päätoimittajista

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yhteystiedot

Toimitus:
kieleke.toimitus@gmail.com
kieleke@lists.utu.fi

 • Päätoimittajat:
 • Elina Peltonen | elainp@utu.fi
 • Anniina Lautkankare | aslaut@utu.fi
 • Toimittajat:
  Joanna Penttala | joanna.j.penttala@utu.fi
  Vilma Ranta | verant@utu.fi
  Mariette Oksanen | masoks@utu.fi
 • Mea Lampinen | mea.s.lampinen@utu.fi
Kielekkeen tekstaripalsta

Lähetä viestisi palstalle alla olevan linkin kautta.

https://forms.gle/fMGKYQPfHdk11xWV8