Verkko-Kieleke suomen kielen opiskelijoiden ainejärjestölehti0509129976
kieleke@lists.utu.fi

Verkko-Kieleke
Kielekkeen toimituksen jäähyväiset

Hyvä lukija, vuosi 2019 on tulossa päätökseensä ja samalla päättyy myös Kielekkeen toimituksen yhteinen taival. Vuosi on ollut omanlaisensa matka, jonka aikana olemme kehittyneet niin tiiminä kuin yksilöinäkin. Kieleke on antanut jokaiselle toimituslaiselle paljon, ja siksi koemmekin hyväksi ideaksi päättää toimituskautemme kertomalla, mitä kaikkea kukin meistä on oppinut kuluneen vuoden aikana. Toimitustyö on ollut monin tavoin antoisaa ja opettavaista, ja toivomme, että näiden asioiden esille tuominen voisi inspiroida muitakin pohtimaan omaa kulunutta vuottaan ja sen aikana tapahtunutta kehitystä.

Aloittakaamme  “toimittajakonkarista” Noorasta, jonka kolmas Kieleke-vuosi keskittyi ennen kaikkea toimittamiseen ja julkaisuun liittyvien toimintatapojen opettamiseen ja käytännön asioissa tukemiseen. Vaikka uudenlainen vastuualue aluksi jännitikin, oli hän siitä samalla innoissaan. Innostuksen määrästä kertonee muun muassa se, että hän yllätti muut toimituslaiset lähettämällä sähköpostitse pienen etukäteistehtäväpaketin aivan toimituskauden alkumetreillä (=joululomalla :D), jotta ryhmäytyminen ja toimituksen yhteisten suuntaviivojen vetäminen olisi helpompaa lukuvuoden alkaessa. Vuoden aikana Noora on oppinut tehtävien delegoimisen mahdollisuudet aivan uudella tavalla ja kokee sen ansiosta asennoituvansa yllättäviin tilanteisiin entistä rennommin. Sanavalintoihin ja tekstirakenteisiin Noora kuitenkin tarttuu oikolukiessaan edelleen yhtä intohimoisesti kuin aina ennenkin.

Mikolle Kielekkeen toimituksessa vietetty vuosi on ollut kaikin tavoin opettavainen. Ajankäytön suunnittelun lisäksi päätoimittajien keskenään jakama vastuu teksteistä ja lehden julkaisemisesta ovat olleet kenties kaikista kasvattavampia kokemuksia. Toimituksen omat koulutukset valokuvauksesta ja WordPress-järjestelmästä ovat antaneet puolestaan arvokasta tietotaitoa, jota Mikko voi hyödyntää paitsi henkilökohtaisessa elämässään, myös tulevaisuudessa opettajana. Vuoden 2019 alussa Mikko pohti haluavansa  päätoimittajuuden kautta ottaa opiskeluajastaan irti mahdollisimman paljon sekä verkostoitua. Nämä tavoitteet ovat täyttyneet. Mikko on sekä saanut että antanut paljon toimitukselle, eikä kaikkea koettua ole mahdollista edes sanoin kuvailla. Mikko päättää päätoimittajuutensa haikein mutta luottavaisin mielin, tietäen saavansa jättää Kielekkeen osaaviin ja motivoituneisiin käsiin.

Mira loikkasi mukaan Kielekkeeseen itselleenkin yllätyksenä syyskokouksessa, mutta näin vuoden päätteeksi häntä ei kaduta yhtään. Vuoden aikana hän on oppinut paljon. Heti alkuun Miralle tuli yllätyksenä, kuinka ammattimaisesti lehteä lähdettiin tekemään. Yhden julkaisun takana on valtava määrä työtä, tekstien hiomista ja kuvien harkittua asettelua. Mahtuipa mukaan myös monet tappelut WordPressin kanssa. Muut toimittajat ovat olleet Miralle korvaamaton apu. Kirjoittaminen on Mirasta liian usein yksin puurtamista, mutta Kielekkeen toimituksessa hän on saanut tukea kaikissa kirjoittamisen vaiheissa. Mira on myös päässyt toteuttamaan todella erilaisia tekstejä aina vitseistä resepteihin. Hullutkin ideat on otettu toimituksessa vastaan innolla ja mielenkiinnolla.

Lyyralle toimitusvuosi on opettanut ennen kaikkea uusia puolia hänestä itsestään. Kirjoitustyö on ollut hänelle tuttua jo ennestään, mutta kuten Mira, oli hänkin tottunut kirjoittamaan lähes aina yksin. Toimitustyön vahvasti kuuluva yhteistyö on osoittautunut erilaiseksi ja ehkä haastavammaksi kuin mitä hän oli etukäteen ajatellut. Välillä asioita on pitänyt oppia ihan kantapäänkin kautta – mutta tästä kaikesta Lyyra on oppinut paljon, eikä hänestä tunnu siltä, että mikään olisi tapahtunut turhaan. Parasta hänen vuodessaan on ollut se, kuinka paljon kokeneemmat ihmiset (sekä toimituksessa että sen ulkopuolella) ovat luottaneet häneen ja antaneet vastuuta, vaikka hän oli vasta ensimmäisen vuoden opiskelija toimituskauden alkaessa.

Saanan osalta vuosi Kielekkeen toimittajana ei mennyt lainkaan, kuten oli alunperin tarkoitus. Joulukuussa vahvistuneen lähdön Etelä-Koreaan piti olla suuri mahdollisuus toimia Kielekkeen ulkomaankirjeenvaihtajana. Elämä ulkomaankirjeenvaihtajana osoittautui kuitenkin lopulta monestakin syystä hankalaksi, eikä syksyllä 2019 yllättäen tullut lähtö Saksaan helpottanut tilannetta lainkaan. Rehellisesti sanoen, osallistumisen vähäisyys Kielekkeen tekemiseen harmitti Saanaa mielettömästi. Puhdas backuppina työskentely ei kuulunut hänen vahvuuksiinsa. Mutta nyt vuotta myöhemmin pettymyksessäkin on jo hopeareunukset; Kielekkeen aktiivisen epäaktiivinen toimittaminen opetti Saanalle asioiden priorisoimista, terveellistä itsekkyyttä, virheiden ja epäpätevyyden tunteiden hyväksymistä sekä autettavan roolissa olemista. Hän myös haluaa lähettää etukäteen tsempit jokaiselle ensi vuoden toimittajalle: “Muistakaa, että Kielekkeen julkaisuun liittyvillä asioilla on tapana järjestyä”.

Kuten muillekin toimituksen jäsenille, on kulunut vuosi Kielekkeessä ollut Julialle erittäin antoisa. Hän lähti toimitukseen, koska halusi kehittyä sekä kirjoittamisessa että tekstinhuollossa. Kielikuville rakkauttaan vannova Julia ei löytänyt täydellistä tasapainoa metaforien viljelyynsä vuoden aikana, mutta onnistui kaivamaan kirjoittamisen inspiraation esiin myös silloin, kun se ei kukkinut. Vuosi päätoimittajana on opettanut paljon lisää ryhmätyöskentelystä, organisoinnista ja delegoinnista. Oikeastaan Julia kokee saaneensa kokonaisvaltaisen käsityksen verkkolehden toimittamisesta. Matkan varrelle on mahtunut niin aamuyön tunneille venyneitä kirjoitusprojekteja, pitkiä mutta inspiroivia kokouksia kuin hysteerisiä naurunremakoitakin.

Haluamme  vielä lopuksi esittää erityiskiitoksen kaikille lukijoillemme ja yhteistyötahoillemme siitä, että olemme saaneet jakaa Kielekkeen vuoden 2019 kanssanne. Toivotamme myös onnea ja menestystä Kielekkeen vuoden 2020 toimittajille!

 Kielekkeen toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yhteystiedot

Toimitus:
kieleke.toimitus@gmail.com
kieleke@lists.utu.fi

 • Päätoimittajat:
 • Elina Peltonen | elainp@utu.fi
 • Anniina Lautkankare | aslaut@utu.fi
 • Toimittajat:
  Joanna Penttala | joanna.j.penttala@utu.fi
  Vilma Ranta | verant@utu.fi
  Mariette Oksanen | masoks@utu.fi
 • Mea Lampinen | mea.s.lampinen@utu.fi
Kielekkeen tekstaripalsta

Lähetä viestisi palstalle alla olevan linkin kautta.

https://forms.gle/fMGKYQPfHdk11xWV8