Verkko-Kieleke suomen kielen opiskelijoiden ainejärjestölehti0509129976
kieleke@lists.utu.fi

Verkko-Kieleke
Ruudut ja sukkabootsit – eli kuinka yhdistää blogiharrastus ja kandityö

kuva

Ruudut ja sukkabootsit. Tämä lempilausahdukseni syntyi keväällä 2017 istuessani kandiseminaarissa valitsemassa aineistostani sopivaa poimintaa työni nimeksi. Halusin valita työlleni nimen, joka saa hymyn huulille sekä houkuttelee lukemaan – ja ennen kaikkea minua itseäni kirjoittamaan! Uskoin vahvasti, että viisainta olisi tehdä tutkielma aidosti itseäni kiinnostavasta aiheesta. Muotia ja blogimaailmaa seuraavana hömpän kuluttajana valitsin siis luonnollisesti rakkaan harrastukseni muotiblogit. Siinä missä kurssitoverini tekivät nimistöntutkimusta ja konjunktioiden vertailua, keksin minä kirjoittaa vakavaa akateemista tekstiä vaatteita ja meikkejä mainostavista, parikymppisten naisten päiväkirjamaisista sivustoista. Tutkielmani aihe herätti hilpeyttä ystäväpiirissäni, mutta onneksi professorini ja muut fennistit suhtautuivat aikeisiini vakavasti.

”Uskoin vahvasti, että viisainta olisi tehdä tutkielma aidosti itseäni kiinnostavasta aiheesta.”

Valitsin työni aineistoksi muutaman keskeisimmän suomalaisen muotivaikuttajan blogin ja ryhdyin analysoimaan niiden tekstejä. Tutkimuskysymyksekseni valikoitui muotiblogien artikkelityyppien ja niiden rakenteellisten piirteiden selvittäminen. Mitä enemmän aihetta tutkin, sitä paremmin ymmärsin muotiblogien kirjoittamisen ammattimaistuneen viime vuosien aikana. Muotiblogit saavat yhä enemmän arvovaltaa lukijoidensa keskuudessa ja ovat nousseet vahvaksi vaikuttajaksi perinteisen median, kuten muotia käsittelevien aikakausilehtien, rinnalle. Blogit tukevat ennen kaikkea kirjoittajiensa henkilöbrändiä ja toimivat vain yhtenä muotivaikuttajien sisällöntuotannon kanavana. Monet suomalaiset muotiblogit ovat työllistäneet kirjoittajansa kokopäiväisesti. Yllätyin itsekin huomatessani, ettei kandityössäni ollutkaan kyse kevyen hömppäharrastuksen, vaan vakavan median analysoinnista.

Viestini kaikille kandityönsä kanssa kamppaileville onkin rikkoa rajoja ja etsiä inspiraatiota tutkielmalleen kieliopin ja sanaston ulkopuolelta, esimerkiksi juuri median ja viestinnän parista. Tutkielman kirjoittaminen on huomattavasti hauskempaa, kun sen aihe on aidosti kiinnostava. Eikä sen tarvitse aina olla edes suunnitellun urapolun mukainen; itse suuntaudun opettajaksi, mutta harkitsen kanditutkielmani laajentamista pro gradu -työksi. Aiheessa nimittäin riittää vielä tutkittavaa blogimaailman ollessa murroksessa ja uusien konseptien, kuten podcastien, täydentäessä perinteistä artikkelisisältöä.

Miten minun ruutuja ja sukkabootseja käsittelevälle kandityölleni sitten kävi? No, siitä tuli ihan huikean hyvä! Ja ennen kaikkea sen kirjoittaminen oli mielenkiintoista, opettavaista ja antoisaa. Inspiroidun muotiblogien lukemisesta yhä päivittäin, mutta nykyään tarkastelen niitä myös kriittisellä silmällä tekstintutkimuksellisesta näkökulmasta.

Karoliina Tervonen
Kielekkeen päätoimittaja vuosina 2017 ja 2018. 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yhteystiedot

Toimitus:
kieleke.toimitus@gmail.com
kieleke@lists.utu.fi

 • Päätoimittajat:
 • Elina Peltonen | elainp@utu.fi
 • Anniina Lautkankare | aslaut@utu.fi
 • Toimittajat:
  Joanna Penttala | joanna.j.penttala@utu.fi
  Vilma Ranta | verant@utu.fi
  Mariette Oksanen | masoks@utu.fi
 • Mea Lampinen | mea.s.lampinen@utu.fi
Kielekkeen tekstaripalsta

Lähetä viestisi palstalle alla olevan linkin kautta.

https://forms.gle/fMGKYQPfHdk11xWV8