Verkko-Kieleke suomen kielen opiskelijoiden ainejärjestölehti0509129976
kieleke@lists.utu.fi

Verkko-Kieleke
”Mitä tapahtuu?” kysyi Twitter, ja sille tielle jäin

Twitter on mikroblogi- ja yhteisöpalvelu, jossa käyttäjät pystyvät kirjoittamaan ja lukemaan twiittejä eli lyhyitä päivityksiä. Palvelulla on yli 300 miljoonaa käyttäjää, joista yksi on twiittailuun hurahtanut Nelli Mäkitalo.

Liityin Twitteriin maaliskuussa 2013 aktiivisesti twiittailevan @lauttakylnlukio-opinahjoni innoittamana. Facebook kyllästytti, ja koin tarvetta addiktoitua johonkin toiseen sosiaalisen median palveluun. ”Mitä tapahtuu?” kysyi Twitter, ja minä naputtelin twiitin vastaukseksi. Hullaannuin twiittailuun, ja olen palvelun aktiivinen käyttäjä vielä viiden ja puolen  vuoden jälkeenkin.

Twiittaaminen on yksinkertaista, joskin lyhyttä ja ytimekästä: yhdessä twiitissä voi olla enintään 280 merkkiä. Näin ollen yhteen twiittiin ei kovin montaa ajatusta mahdu raapustamaan, mutta onneksi asiaansa voi jatkaa seuraavissa twiiteissä. Tyypillisesti twiitteihin kirjoitetaan myös aihetunnisteita eli hashtageja, jotka tunnistaa sanaa edeltävästä risuaidasta. Aihetunnisteiden avulla käyttäjä näkee kyseisen asiasanan twiittivirran. Suosittelen esimerkiksi kurkkaamaan, minkälaisien twiittien kavalkadin #pilaaklassikkojargonilla tarjoaa!

Oletko lukenut tätä klassikkoa?

Oletko lukenut tätä klassikkoa?

 

Twiitata voi kuka vain ja melkeinpä mistä vain. Twitterissä kiehtookin yhteisön avoimuus, sillä kuka tahansa voi seurata ketä tahansa. Twiittivirrassaan voi katsella niin opiskelijaelämästään kertovaa fuksia kuin jalkapallosta twiittaavaa tasavallan presidenttiäkin. Tavallisten tossunkuluttajien lisäksi Twitter onkin suosittu alusta esimerkiksi yrityksille ja poliitikoille – jokainen on varmasti kuullut esimerkiksi Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin innokkaasta twiittailusta.

 

Twitteristä löytyy kantalaiselle monia kiinnostavia seurattavia. Esimerkiksi Kotimaisten kielten keskus (@Kotus_tiedotus) twiittailee toiminnastaan ja muista suomen kieleen liittyviä ajankohtaisia asioita. Hiuksiahalkovaa pilkunviilausta ja sananparsien höyläämistä harjoittaa Aristoteleen kantapää (aristoteleenkp), minkä lisäksi Twitteriin ovat soluttautuneet @kielipoliisi Riitta Suominen sekä kielenhuollon karhuryhmä, Kielipoliisilaitos (@kielipoliisilts). Huhujen mukaan Twitterissä lymyilee myös eräs mainio ainejärjestölehti @Kieleke_fi, jota eritoten kannattaa seurata. Kuitenkin voiton vie itse Somen kiria kielen ise, @MikaelAgricola. Ei siis muuta kuin twiittailemaan, wanha ia noori!

Nelli Mäkitalo
Kirjoittaja on viidennen vuoden opiskelija, Kielekkeen päätoimittaja ja Twitter-addikti.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yhteystiedot

Toimitus:
kieleke.toimitus@gmail.com
kieleke@lists.utu.fi

 • Päätoimittajat:
 • Elina Peltonen | elainp@utu.fi
 • Anniina Lautkankare | aslaut@utu.fi
 • Toimittajat:
  Joanna Penttala | joanna.j.penttala@utu.fi
  Vilma Ranta | verant@utu.fi
  Mariette Oksanen | masoks@utu.fi
 • Mea Lampinen | mea.s.lampinen@utu.fi
Kielekkeen tekstaripalsta

Lähetä viestisi palstalle alla olevan linkin kautta.

https://forms.gle/fMGKYQPfHdk11xWV8