Verkko-Kieleke suomen kielen opiskelijoiden ainejärjestölehti0509129976
kieleke@lists.utu.fi

Vappuna skumppaa, jussina kaljaa

 

Haalarit kuosiin vapuksi!

Tuollaista menoa, eihän nyt ole mikään vappu!

 

Vabueilobu!

 

Vapusta muodostuu uudelle opiskelijalle nopeasti lähes kulttimainen käsite. Kevään koittaessa tuntuu, että yhä enenevissä määrin puheenaiheet kietoutuvat vappuun. Se, mikä lapsuudessa tarkoitti lähinnä herkuttelua munkin ja siman kera, teinivuosina ehkä kätybileitä kevätauringon alla, muuttuu opiskelijapiireissä jouluun rinnastettavaksi sesonkijuhlaksi, jonka tuloa ei voi olla huomaamatta jo pitkälti ennakolta. Vappulauluista ja -valoista ei ole sentään ollut vielä havaintoa – ehkä vielä jonakin päivänä.

Millainen tämä opiskelijoiden kovin rakastama vappu sitten oikeastaan on? Toisen vuoden opiskelijana minun on todettava, että en tiedä. Oma fuksivuoden vappuni meni TYTillä eli Turun ylioppilasteatterilla vappukabareeta eli vappukansalle suunnattua sketsejä, laulua ja tanssia sisältävää ilottelevaa teatteria tehden. Muistan, miten kahtaalla ajatukseni vappuviikolla olivat: yhtäältä olin tekemässä juuri sitä, mistä eniten maailmassa nautin, mutta toisaalta oli melko raskasta pompotella kahden ryhmän välillä – fuksina kun ei halunnut jättää tapahtumiin kokonaan tulemattakaan. Baarikierrokselta kesken kaiken lähteminen ja Alias-turnauksen väliin jättäminen tuntuivat silloin ikäviltä asioilta, rääppiäisiltä. Vaakakupit tasoittuivat kuitenkin vappuaattona: esiintyminen iloiselle vappukansalle, esityksiä seurannut huuma, juhlat ylioppilasteatterilla, Burger Kingin ovien avautumista aamutuimaan odottaminen sekä 34 tunnin valvominen glitterin peitossa olivat juurikin sitä, mitä olin vapulta odottanutkin. Opiskelijavappua en kokenut – enkä koe tänäkään vuonna heiluessani jälleen samalla lavalla -, mutta hienon vapun siltikin.

Hallituslaisen vinkkelistä vappu on paitsi juhlaa, myös viikko täynnä työtä ja puuhaa. Vappuviikon suunnittelu, kysynnän ja tarjonnan suhteen optimoiminen, tapahtumien järjestäminen, vappuboolin reseptin kehittely ynnä muu Kannan vappuviikkoon johtava työ aloitetaan jo hyvissä ajoin, ja kevään korvalla kokousten mitta saattaa hyvinkin venähtää, kun tulevat tapahtumat -pykälässä onkin äkkiä kaksitoista alapykälää. Suunnittelutyössä vastuunjako ja delegointi on kaiken a ja o, jotta hallituslaisetkin säilyttäisivät mielen- ja ruumiinterveytensä vapun yli, sillä puuhaa kyllä piisaa ja välillä stressitasot huitelevatkin pilvissä, kun jokaisella on lisäksi kevään viimeiset tentit, alkavat kesäkuviot ja muut oman elämän asiat myössään. Mutta jos hommat hoituvat suotuisasti, seisoo vappu hallituslaisille myös kiitoksena hyvin tehdystä työstä, ja viimeistään vapunaattona saa hallituskin hölläillä ja laskea hiuksensa.

Oli opiskelijavappu sitten tuttu käsite tai ei, valmistelun- ja järjestelyntäyteistä tai stressitöntä irrotteluaikaa, riekkumista ja rälläämistä tai hillittyä hauskanpitoa kavereiden kesken, kesäsäässä lekottelua tai pakkasessa talvitakki päällä hytisemistä, kannattaa vapusta nauttia itse kunkin täysin rinnoin ja omalla tavallaan. Kun koko kaupunki juhlii, kannattaa humusta ottaa kaikki irti ennen kesän alkamista. Vappu on kuitenkin vain kerran vuodessa – joulu sentään joka talvi.

Hyvää vappua kaikille kantalaisille ja Kielekkeen lukijoille!

Aku-Matti Tapani
Kannan varapuheenjohtaja, teatterieläin ja toisen vuoden suomen kielen opiskelija Turun yliopistossa 

 

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yhteystiedot

Toimitus:
kieleke.toimitus@gmail.com
kieleke@lists.utu.fi

 • Päätoimittajat:
 • Elina Peltonen | elainp@utu.fi
 • Anniina Lautkankare | aslaut@utu.fi
 • Toimittajat:
  Joanna Penttala | joanna.j.penttala@utu.fi
  Vilma Ranta | verant@utu.fi
  Mariette Oksanen | masoks@utu.fi
 • Mea Lampinen | mea.s.lampinen@utu.fi
Kielekkeen tekstaripalsta

Lähetä viestisi palstalle alla olevan linkin kautta.

https://forms.gle/fMGKYQPfHdk11xWV8