Verkko-Kieleke suomen kielen opiskelijoiden ainejärjestölehti0509129976
kieleke@lists.utu.fi

Verkko-Kieleke
Ujoja pojuja ja irstaita viiksiä
paavi

”Neniä, isää, Paavia vaivaa pääsiäinen.”

Syksyllä 2014 Kylänvalinnan hyllyjen välissä kuiskattiin idea Kannan seinäkalenterista. Vuosi 2016 tulee olemaan ainejärjestön juhlavuosi, joten uniikki juhlakalenteri olisi paikallaan. Asiaa vatvottiin, pähkittiin ja pyöriteltiin pari kuukautta ja mukaan etsittiin innokkaita ihmisiä.

Tahdoimme aiheeksi jotakin kekseliästä, eivätkä perinteiset tyttö- tai poikakalenterit saaneet hyväksyntää kriittisessä suunnitteluporukassa. Koko jäsenistön mielipide haluttiin ottaa huomioon, joten laadimme nettikyselyn.

Vaikka aihevaihtoehtoina kyselyssä oli sellaisia helmiä kuin orgiat, Agricola Förillä, fennisti eri aktiviteeteissa ja burleski, voiton vei palindromit. Täpäräksi kakkoseksi ylettyi monitulkintaiset lehtiotsikot. Joku ehdotti Kannan mieskalenteria, mutta miesten vähyys ainejärjestössämme olisi voinut koitua projektin kohtaloksi.

Tammikuun 24. päivä Facebookiin ilmestyi sivu nimeltä Kalenterin puuharyhmä, johon liittyi myös Kannan palindromitietäjä Ohto. Kokoustimme tasaisin väliajoin ja siivilöimme palindromeista parhaat. Mietimme, mistä sanaleikeistä saisi toteutettua komeimmat kuvat. Moni nerokas palindromi, kuten ”usko, toivo, rakkaus: ovi, vosuakka, roviot, oksu” ja ”alla nisu – ratsasta rusinalla” jäi rannalle.

hässijä

”Netissä hässit? En.”

Ensimmäisenä kuvasimme ”Neniä, isää, Paavia vaivaa pääsiäinen” -kuvan. Kuvat otettiin pahimpaan siitepölyaikaan Ylioppilaskylän lenkin varrella heinien seassa, joten Ilkan ei tarvinnut esittää aivastavansa. Kalenteritiimin virallinen maskeeraaja oli meikannut Ilkalle tulipunaisen nenän. Hyvin pian myös niin sanottu hässijäkuva sai alkunsa. Malli valittiin juuri sopivan irstaiden viiksien perusteella.

Kolmantena kuvattiin ”Aamut, tasaista jatsia – sattumaa?” -kuva Eerikinkadun Scandic Julia -hotellin seesteisissä portaissa. Myös rullaportaissa poseeraamista kokeiltiin.

kumihanska

”Aamut, tasaista jatsia – sattumaa?”

Heinäkuun lopussa toteutettiin ”Aatto kuusumussa – kas, sumu suukottaa” -kuva. Kuvaukset eivät menneet aivan suunnitelmien mukaan: allekirjoittaneen piti alkuperäisen idean mukaan kiipeillä Koroisten kahvilalla olevan saunan katolle, mutta katolla olikin jonkinlainen ampiaispesä, josta pöllähti pieni pilvi vihaisia herhiläisiä. Tyydyimme siis kuvaamaan saunan oven edessä. Onnettomuudessa oli kuitenkin onni – savu näkyi lähikuvissa varmasti paremmin kuin se olisi katolta ikinä näkynyt.

Elokuun alussa kalenterin rohkein kuva sai alkunsa. ”No, tullut on syys, syys tullut on” -kuvan malli antoi kaikkensa, myös vaatteensa. Alkuperäinen idea oli kuvata Klaus syksyisen lehtikasan alla, mutta koska keltaisia lehtiä ei vielä elokuussa ollut, tyydyimme sanomalehtiin.

Elokuun alku oli muutenkin hektistä aikaa, suurin osa kuvista otettiin silloin. ”Babe, kebab?” -kuvaa filmattiin sekä grillin edustalla että kiviaidan edessä. Kebabkääreessä on oikeasti kesäkurpitsa. ”Mikä sekokesä, Kim” -kuva saatiin taltioitua kesän ainoina hellepäivinä Uittamon uimarannalla. Sara hyppäsi urhoollisesti märällä mekollaan laiturilta jopa viitisen kertaa.

kimono

”Osta kimono, kesäkylän älykäs ekonomi – katso!”

Kesäkylän älykäs ekonomi -kuva otettiin uimahyppykuvan kanssa samana päivänä Vanhalla Suurtorilla. Kuva onnistui ilmiömäisten mallien ansiosta melkein ensimmäisellä otolla.

Elokuun alussa kuvattiin myös Orikedon lieppeillä ”Nuuh, rakastut sa karhuun” -kuva sekä Tuomiokirkon edessä otettu kosintakuva. Kosintakuvan morsiamella oli pokassa pitelemistä, kun taustan kitaristi ja Iso Ujo Poju lauloivat yhteen ääneen Hän kulkevi kuin yli kukkien -kappaletta. Kitaristi oli unohtanut jalkaansa punaiset kengät, koska luuli, että kalenterista tulee mustavalkoinen. Sormuksena toimi avainrengas.

karhu

”Nuuh, rakastut sa karhuun.”

Hippikuvakin otettiin elokuun alussa. Ohikulkijat olivat huvittuneita ja ihmeissään Förin edessä hengailevasta hipistä. Viskipullo oli täytetty Coca-colalla. ”Tammikuun nuukimmat” saatiin purkitettua viimeisenä, sillä se oltiin kuvattu ensimmäisellä kerralla vahingossa ainoastaan mustavalkoisena. Lopulliseen kuvaan unohtui pieni mehulasillinen, jota siinä ei nuukailun vuoksi pitänyt olla.

Kannan kalenteri onnistui kokonaisuudessaan hienosti, joten sitä tilattiin optimistisesti sadan kappaleen erä. Vielä pari kappaletta taitaa pyöriä toimistolla, mutta muuten kaikki on myyty. Kalenteritiimi toivoo, että kalenterin tekemisestä tulisi perinne, jota jatketaan ensi vuonnakin.

Haluamme vielä kiittää lämpimästi kaikkia kalenterissa mukana olleita: kuvaajaa, suunnittelijoita, avustajia, ideoiden heittelijöitä ja malleja. Ehkä eniten koko kalenterin tekemisessä ilahdutti se, miten moni halusi olla mukana. Yhteinen tekeminen taisikin olla koko kalenterin alkuperäinen tarkoitus. Kiitos siis – oli kivaa!

Anna Pihlajamäki
Kuvat: Anniina Salminen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yhteystiedot

Toimitus:
kieleke.toimitus@gmail.com
kieleke@lists.utu.fi

 • Päätoimittajat:
 • Elina Peltonen | elainp@utu.fi
 • Anniina Lautkankare | aslaut@utu.fi
 • Toimittajat:
  Joanna Penttala | joanna.j.penttala@utu.fi
  Vilma Ranta | verant@utu.fi
  Mariette Oksanen | masoks@utu.fi
 • Mea Lampinen | mea.s.lampinen@utu.fi
Kielekkeen tekstaripalsta

Lähetä viestisi palstalle alla olevan linkin kautta.

https://forms.gle/fMGKYQPfHdk11xWV8