Verkko-Kieleke suomen kielen opiskelijoiden ainejärjestölehti0509129976
kieleke@lists.utu.fi

Verkko-Kieleke
Näpit irti koulutuksesta

IMG_1716

Joulukuun ensimmäisenä päivänä Turussa järjestettiin Näpit irti koulutuksesta -mielenosoitus. Kanta osallistui Taidemuseonmäeltä Yliopistonmäelle kulkeneeseen mielenosoitukseen reilun kymmenen hengen voimin. Mielenosoituksia järjestettiin samana päivänä myös Helsingissä, Tampereella, Jyväskylässä ja Joensuussa.

Mielenosoituksen taustalla oli Koulutuslakko Turku -liike, joka aloitti toimintansa lokakuun alussa. Kimmokkeena toimi helsinkiläisten Koulutuslakko-aktivistien vierailu Turussa. Helsingissä joukko opiskelija-aktivisteja valtasi Helsingin yliopiston Porthania-rakennuksen 18.9., ay-liikkeen suurmielenosoituksen jälkimainingeissa.

Syksyn ajan Koulutuslakko Turku on järjestänyt noin kahden viikon välein kaikille avoimia yleiskokouksia, joissa tavoitteita on hiottu. Koulutuslakko on puoluepoliittisesti sitoutumaton, autonominen liike, jonka toiminta perustuu yleiskokouksissa saavuttettuun konsensukseen. Liikkeellä ei siis ole keskusjohtoa tai ennaltamäärättyjä päämääriä, vaan jokaisella yleiskokouksiin osallistuvalla on mahdollisuus vaikuttaa.

Mielenosoitusta seuraavana päivänä, 2.12., myös Turussa vallattiin tila Luonnontieteiden talo I:stä. Turun valtaus kesti 11 päivää ja oli siten Suomen pisin yliopistovaltaus. Valtauksen aikana Luonnontieteiden talon aulassa ja vallatussa luentosalissa järjestettiin useita luentoja, paneeleja, taide-esityksiä ja työpajoja, sekä vain hengattiin ja keskusteltiin letkeissä tunnelmissa. Yleiskokouksia järjestettiin valtauksella lähes joka toinen päivä.

Haastattelin kopopalstaa varten kahta turkulaista Koulutuslakko-aktivistia. Molempien mielestä liikkeen ensisijainen tavoite on hallitusohjelmaan kirjattujen koulutusleikkausten kumoaminen. Lisäksi Koulutuslakko vastustaa koulutuksen kaupallistumista: markkinavoimien sijaan korkeakouluja pitäisivät ohjata sivistyksen, yhdenvertaisuuden ja hyvinvoinnin periaatteet. Liike tavoittelee myös enemmän suoraa demokratiaa korkeakoulujen hallintoon.

Aktivistien mukaan yliopiston henkilökunta suhtautui valtaukseen lämpimästi ja kannustavasti. Toisin kävi Tampereella, jossa poliisi hääsi Tampereen yliopiston pääkirjaston Linnan 4.12. vallanneet opiskelijat jo seuraavana yönä. Turussa valtaus sai kuitenkin häiriöttä jatkua, kunnes yleiskokous päätti sen lopettaa.

Haastattelemieni aktivistien mielestä tärkeintä valtauksessa oli, että se tarjosi vapaata tilaa yhteistyölle ja keskustelulle. Valtauksella olikin mukana paitsi Turun yliopiston opiskelijoita, myös runsaasti väkeä Åbo Akademilta, Turun ammattikorkeakoululta ja jopa korkeakoulujen ulkopuolelta. Eritaustaisten ihmisten kohtaaminen koettiin erittäin antoisaksi. Käytännössä monitaustaisuus näkyi esimerkiksi siinä, että käyttökieleksi vakiintui englanti. Tiedotteet taas julkaistiin useimmiten sekä suomeksi että ruotsiksi.

Vaikka valtaus jo päättyi, koulutusleikkausten vastainen kamppailu jatkunee pienen joulutauon jälkeen. Aktivistien mukaan lisää tempauksia on jo suunnitteilla. Seuraava yleiskokous järjestetään 12.1. Lisätietoa löytää Koulutuslakko Turun Facebookista ja Twitteristä.

Otso Norblad
Kuva: Matias Säily

P.S. Vuoden vaihtuessa päättyy Antin reilut kaksi vuotta kestänyt ura Kannan kopona. Antti haluaa kiittää kantalaisia yhteistyöstä ja hienoista menneistä vuosista ja toivottaa kaikille oikein hyvää jatkoa! Kannan jäseniä Antti kehottaa olemaan aktiivisia ja tuomaan rohkeasti uusia ideoita esille vaikkapa Kannan hallituksen kokouksiin, koska hyville ideoille on aina sijaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yhteystiedot

Toimitus:
kieleke.toimitus@gmail.com
kieleke@lists.utu.fi

 • Päätoimittajat:
 • Elina Peltonen | elainp@utu.fi
 • Anniina Lautkankare | aslaut@utu.fi
 • Toimittajat:
  Joanna Penttala | joanna.j.penttala@utu.fi
  Vilma Ranta | verant@utu.fi
  Mariette Oksanen | masoks@utu.fi
 • Mea Lampinen | mea.s.lampinen@utu.fi
Kielekkeen tekstaripalsta

Lähetä viestisi palstalle alla olevan linkin kautta.

https://forms.gle/fMGKYQPfHdk11xWV8