Verkko-Kieleke suomen kielen opiskelijoiden ainejärjestölehti0509129976
kieleke@lists.utu.fi

Verkko-Kieleke
Jouluperinteitä riisipuurosta kinkkupizzaan

Perinteisesti suomalaiseen jouluun kuuluu ajanvietto perheen kanssa, jonka lisäksi syödään hyvin, saunotaan ja avataan lahjoja. Tiedustelin ystäväpiiriltäni heidän jouluperinteitään, ja sain joukon erilaisia vastauksia. Vaikka seasta löytyy todella perinteisiä joulunviettotapoja, mukaan mahtuu myös vähän erikoisempiakin jouluperinteitä.

Nainen, 23:

Olen jo useana jouluna ollut jouluaattoaamun töissä, joten siitä on muodostunut minulle jo perinne. Töiden jälkeen vietämme joulua perheen ja sukulaisten kesken. Jos kaikki sukulaiset eivät ole samassa paikassa, niin kyläilemme toistemme luona. Jouluperinteisiimme kuuluu kynttilöiden vienti hautausmaalle joko aatonaattona tai aattona. Jouluaattona käymme aamusaunassa, koristelemme joulukuusen ja tietenkin syömme hyvin. Lempijouluruokaani on makaronilaatikko, jossa ei siis ole jauhelihaa.

Nainen, 21:

Joulua vietän aina perheeni kanssa. Aattoaamuun kuuluu perinteisesti joulusauna ja riisipuuro. Päivälliseksi syömme jouluaterian perheen kesken. Vegaanina jouluateriaani kuuluu muun muassa seitankinkku. En ole maistanut sitä aikaisemmin, mutta ajattelin tänä vuonna kokeilla valmistaa sellaisen. Ehdottomiin jouluherkkuihini kuuluu Lidlin piparkakunmakuiset punssirullat. Illalla meillä käy joulupukki tai tonttu tuo lahjat ovelle. Lahjojen avaamisen jälkeen loppuilta leikitään lasten saamilla leluilla. Lapset ovat parasta joulussa, sillä ilman lapsia joulu olisi tylsä.

Nainen, 23:

Jouluaattona herään yleensä normaalia aikaisemmin, ja lapsesta saakka aamu on kulunut Joulupukin kuumalinjaa ja Lumiukkoa katsellen. Suvussani ei ole pieniä lapsia, joten joulua vietetään aikuisten kesken ilman joulupukkia. Jouluaattona tuntuu aina olevan kiire joka paikkaan, koska pitää kyläillä molemmissa mummuloissa sekä avomieheni vanhempien luona. Illalla kotona syömme itsetehtyä joululimppua, jossa on kinkkua päällä, juomme rommilla terästettyä glögiä ja katsomme jonkun elokuvan.

Nainen, 23:

Vietän joulua perheeni kesken mummulassa. Jouluaattoaamuna syömme yhdessä riisipuuroa yhdellä mantelilla. Meillä on aika perinteinen joulu: siihen kuuluu sauna, jouluruoka ja lahjat. Monesti lahjoja jakamaan on tullut joulupukki. Illalla vietämme yhdessä aikaa esimerkiksi pelaten jotain peliä ja juoden terästettyä glögiä ja viiniä.

Mies, 24:

Viime vuosina meillä ei joulunvietossa ole ollut tiettyä perinteistä kaavaa. Yleensä kuitenkin vietän jouluaaton vanhempieni luona, jonne tulee myös mummuni sekä siskoni perheineen. Syömme yhdessä jouluaterian, juomme kahvit ja avaamme lahjat. Monena jouluna olen toiminut siskoni lapsille joulupukkina. Tänä jouluna on suunnitelmissa mennä vaimoni veljen luokse joulupäivänä. Perheemme ja sukulaisemme asuvat sen verran kaukana, että kotiin olemme tulleet yleensä vasta joulun jälkeen. Olemme kuitenkin juuri muuttaneet uuteen kotiin, joten tänä jouluna ajattelimme tulla jo joulupäivänä takaisin Turkuun ja viettää loppujoulun kotona.

Nainen: 23:

Tästä joulusta tulee elämäni viides joulu, jonka vietän Suomessa. Yleensä olen viettänyt äitini kanssa joulun jossain ulkomailla tai risteilyllä. Jouluruoat ovat vaihdelleet riippuen siitä, missä olemme joulun viettäneet. Suomessa ollessamme meillä ei ole koskaan ollut joulukinkkua, vaan sen sijaan olemme syöneet kinkkupizzaa. Muuten jouluruokiimme on kuulunut ihan perinteisiä laatikoita sekä lohta. Jouluperinteisiimme on aina kuulunut joulukirkko, missä sitten ikinä olemmekaan olleet. Olemme käyneet joulukirkossa jopa laivalla. Usein joululahjat eivät ole kuuluneet jouluumme. Jos olemme joskus antaneet lahjoja, niin ne ovat olleet vain jotain pientä muistamista.

Nainen, 21:

Jouluna meillä on tapana pukeutua hienosti ja syödä jouluateria perheen kesken. Lahjat meillä avataan vasta iltayhdeksän jälkeen. Lahjojen avaaminen on meidän perheessä pitkäkestoinen prosessi, sillä jokainen avaa lahjansa vuorotellen, ja muut katsovat, mitä kukin saa lahjaksi. Lahjojen avaamisen välissä keitämme yleensä kahvit ja syömme vadelmatäytekakkua. Nykyään, kun perheessämme ei ole enää kovin pieniä lapsia, äiti ja isä jakavat lahjoihin käytettävät rahat perheen kesken, ja kaikki perheenjäsenet ostavat saamillaan rahoilla jokaiselle yhden joululahjan. Myös lahjoissa meillä on perinteitä, sillä joka joulu kaikki saavat uudet yöpuvut, joku saa lautapelin ja joku elokuvan. Joulupäivänä olemme koko päivän lahjaksi saamissamme yöpuvuissa, pelaamme lahjaksi saatua lautapeliä ja katsomme elokuvan. Meillä on sääntö, että joulupäivänä kukaan ei saa poistua talosta.

Irene Lindell

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yhteystiedot

Toimitus:
kieleke.toimitus@gmail.com
kieleke@lists.utu.fi

 • Päätoimittajat:
 • Elina Peltonen | elainp@utu.fi
 • Anniina Lautkankare | aslaut@utu.fi
 • Toimittajat:
  Joanna Penttala | joanna.j.penttala@utu.fi
  Vilma Ranta | verant@utu.fi
  Mariette Oksanen | masoks@utu.fi
 • Mea Lampinen | mea.s.lampinen@utu.fi
Kielekkeen tekstaripalsta

Lähetä viestisi palstalle alla olevan linkin kautta.

https://forms.gle/fMGKYQPfHdk11xWV8