Verkko-Kieleke suomen kielen opiskelijoiden ainejärjestölehti0509129976
kieleke@lists.utu.fi

Verkko-Kieleke
Mentorointia murrokseen

Ensimmäisen ”oikean” työpaikan etsiminen osuu yleensä samaan aikaan valmistumisen kanssa. Viimeisten kurssien ja pro gradu -tutkielman loppuunsaattaminen vie voimia, ja kuitenkin samalla pitäisi kyetä aloittamaan ura onnistuneesti. Tämä vaihe saattaa määrittää työuraa pitkälle tulevaisuuteen: hyvä työ tuo kokemusta ja itseluottamusta, kun taas työn puute tai itselle vääränlainen työ voi lamauttaa etenemisen.

Mielestäni mentorointiohjelma on eräs yliopiston tärkeimmistä palveluista, suorastaan parasta antia. Varsinaisia opintoja yhtään väheksymättä niiden hyödyntäminen saattaa jäädä puolitiehen, jos siirtymä työelämään ei suju juohevasti. Vaikka tutkinto olisikin jo lähes taskussa, ammatillinen identiteetti voi vielä olla pahasti hukassa. Mentori auttaa aktoria näkemään, kuinka tämän opinnot johdattavat juuri sopivaan työhön.

Mentorointiohjelmaan osallistuminen ei vaadi kuin intoa sitoutua sekä henkisesti että ajallisesti mentorin kanssa vuorovaikutukseen sekä omien valintojen pohtimiseen. Muistaakseni olin aikanani ainoa fennistiopiskelija, joka yliopiston mentorointiohjelmaan sinä vuonna oli hakenut. Mikä sääli! Suuntautuipa opettajaksi, toimittajaksi, viestijäksi tai mille tahansa muulle polulle, mentoroinnista on fennistille – kuten muillekin generalisteille – mitä todennäköisimmin hyötyä. Opintomme ja uramme kun eivät tyypillisesti ole ennalta vain tietynlaisiksi määriteltyjä. Mahdollisuuksia ja sitä myötä mietittävää siis riittää.

Vielä viiden vuoden jälkeenkin muistelen usein suurella lämmöllä ja kiitollisuudella mentorini Marja-Leenan antamaa korvaamatonta apua. Hän muun muassa järjesti minulle työhaastatteluharjoituksen, joka auttoi valtavasti oikeaan haastatteluun valmistautumisessa ja purki jännityksen pois alta. Hän myös kannusti minua olemaan realisti ja hakemaan töitä Turun lisäksi pääkaupunkiseudultakin. Kaiken kaikkiaan uskon mentoroinnin olleen ratkaiseva tekijä ensimmäisen oman alan työpaikkani saannille – itse asiassa sain töitä jopa odottamaani nopeammin, jo ennen valmistumistani.

Turun yliopiston vuosittaiseen mentorointiohjelmaan hakeminen lienee juuri päättynyt. Jos olet hakenut mukaan, olen iloinen tulevasta puolestasi! Jos murrokseen valmistautuminen on sinulle ajankohtaista vuoden kuluttua, mentorointi kannattaa pitää mielessä ja olla ajoissa liikkeellä ensi syksynä. Yliopiston lisäksi myös esimerkiksi jotkin ammattiyhdistykset tarjoavat mentorointiohjelmia uramurroksessa oleville.

Laura Ticklén

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yhteystiedot

Toimitus:
kieleke.toimitus@gmail.com
kieleke@lists.utu.fi

 • Päätoimittajat:
 • Elina Peltonen | elainp@utu.fi
 • Anniina Lautkankare | aslaut@utu.fi
 • Toimittajat:
  Joanna Penttala | joanna.j.penttala@utu.fi
  Vilma Ranta | verant@utu.fi
  Mariette Oksanen | masoks@utu.fi
 • Mea Lampinen | mea.s.lampinen@utu.fi
Kielekkeen tekstaripalsta

Lähetä viestisi palstalle alla olevan linkin kautta.

https://forms.gle/fMGKYQPfHdk11xWV8