Verkko-Kieleke suomen kielen opiskelijoiden ainejärjestölehti0509129976
kieleke@lists.utu.fi

Verkko-Kieleke
Vastuu opiskella, vapaus päättää

JaninaJokimies

Miksi opiskelet suomen kieltä? Tämän kysymyksen on moni kantalainen kuullut varmasti useasti. Vastauksia on lukuisia. Suomen kieli kiinnostaa, koska se näkyy kaikkialla. Se hauskuuttaa, voimaannuttaa ja selkiyttää. Lisäksi suomen kieltä opiskelemalla voi työllistyä oikeastaan mihin vain, sillä suomen kieltä tarvitaan Suomessa aivan jokaisessa paikassa. Ulkomaillakin suomen kielen osaajille on paikkansa muun muassa opettajina.

Pääaineena suomen kieli on siis hyvä, mutta mitä kannattaisi valita sivuaineeksi? Miksi olen valinnut juuri tietyt sivuaineet? Ainakaan minua ei ole kertaakaan vaadittu selittämään sivuainevalintojani, ellei kysymystä äidinkielen ja kirjallisuuden opettajaksi valmistumisesta lasketa. Opiskelua koskeviin kysymyksiin vastaaminen ei ole kovin nautinnollista, mutta silti toivoisin, että minua olisi useammin vaadittu perustelemaan valintojani. Niillä kun on suuri merkitys niin opintojen mielekkyydelle, motivaatiolle kuin tulevaisuudellekin.

Olin muutama viikko sitten Rekryn Töissä politiikassa -tilaisuudessa, jossa muun muassa Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö ja RKP:n kansanedustaja Stefan Wallin kertoivat urastaan. Tilaisuuden tärkeimmäksi anniksi osoittautuivat poliitikkojen opiskeluvinkit. Ne olivat:

1. Opiskele sitä, mikä sinua kiinnostaa ja perustele itsellesi, miksi se kiinnostaa ja minne se voi sinut johtaa.
2. Pohdi, miten eri sivuaineet voisivat omissa opinnoissasi nivoutua kokonaisuudeksi, josta voit olla ylpeä ja itsevarma.
3. Muodosta valinnoillesi merkityksiä. Miksi juuri tämä valinta toimii sinun kohdallasi?

Poliitikkojen mukaan oman osaamisen perusteleminen nimenomaan itselleen luo itsevarmuutta. Haastamalla itsensä perustelemaan valintojaan tulee samalla muodostaneeksi selvän kuvan itsestään ja tavoitteistaan. Se puolestaan ruokkii määrätietoisuutta ja hyvää itsetuntoa. Poliitikot väittivät, että hyvästä perustelusta kumpuavalla itsevarmuudella saa itselleen sen, mitä haluaa. Sivuaineoikeuden, työpaikan, mitä vain.

En väitä, että meidän tulisi uskoa poliitikkoja. Joskus he vain lipsauttavat jotakin, josta voi olla itselle hyötyä. Sinulla on vapaus päättää, olisiko tästä lipsautuksesta hyötyä sinun opinnoissasi.

Janina Jokimies, puheenjohtaja, Kanta ry.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yhteystiedot

Toimitus:
kieleke.toimitus@gmail.com
kieleke@lists.utu.fi

 • Päätoimittajat:
 • Elina Peltonen | elainp@utu.fi
 • Anniina Lautkankare | aslaut@utu.fi
 • Toimittajat:
  Joanna Penttala | joanna.j.penttala@utu.fi
  Vilma Ranta | verant@utu.fi
  Mariette Oksanen | masoks@utu.fi
 • Mea Lampinen | mea.s.lampinen@utu.fi
Kielekkeen tekstaripalsta

Lähetä viestisi palstalle alla olevan linkin kautta.

https://forms.gle/fMGKYQPfHdk11xWV8