Verkko-Kieleke suomen kielen opiskelijoiden ainejärjestölehti0509129976
kieleke@lists.utu.fi

Verkko-Kieleke
Vähän suomen kielen prosodiasta

Turun yliopiston suomen kielen linjalla toimii parasta aikaa kolme erilaista tutkimushanketta, joissa tutkitaan ja selvitetään, millaista tämän päivän puhuttu suomen kieli on. Hankkeet ovat Suomen kielen prosodian alueellisen ja sosiaalisen variaation tutkimushanke, Turun puhekieli 2000-luvulla -tutkimushanke ja Satakuntalaisuus puheessa -tutkimushanke. Tutkimusaineistoa kerätään äänittämällä suomen kielen puhujia erilaisissa kasvokkaistilanteissa. Tyypillisesti tutkimuksen informanttijoukkoa rajataan tutkimuksen tavoitteiden mukaan, mutta esimerkiksi prosodiahankkeessa informantiksi kelpaa käytännössä kuka tahansa suomea äidinkielenään puhuva henkilö.

Perinteisesti puhenäytteitä on kerätty siten, että tutkimushaastattelija jututtaa informanttia jostakin informantille tutusta aiheesta ja kaikki informantin puhe nauhoitetaan. Myöhemmin aineistoa on kerätty myös niin, että informanttia on pyydetty kertomaan esimerkiksi omista elämänvaiheistaan, harrastuksistaan tai työstään. Lisäksi on alettu käyttää myös muunlaisia puhetehtäviä. Tällaisia keruutapoja on käytetty myös mainitsemissani prosodiahankkeessa ja Satakuntalaisuus puheessa -hankkeessa.

Perinteisen nauhoitusmetodin lisäksi prosodiatutkimuksella on myös omat nettisivut osoitteessa puhu.utu.fi, johon kuka tahansa voi mennä osallistumaan tutkimukseen. Sivustolla on erilaisia interaktiivisia puhetehtäviä, joissa informantin täytyy esimerkiksi neuvoa tietä tai asioida kaupassa. Lisäksi käyttäjä saa sivustolla tehtäväkseen esimerkiksi lukea lyhyitä lauseita, arvioida, miten sanoisi eri asioita omalla puhekielellään ja etsiä kahdesta kuvasta kuvien välisiä eroavaisuuksia.

Sivustolla pääsee myös arvioimaan muiden antamia näytteitä ja veikkaamaan, mitä murretta eri näytteet edustavat. Kun käyttäjä on veikannut jotain, sivusto kertoo oikean vastauksen ja antaa käyttäjälle pisteitä sen mukaan, kuinka lähelle oikeaa vastausta käyttäjä on osunut.

Kannustan kaikkia menemään sivustolle ja antamaan äänensä tutkimukselle! Jotta sivuston tehtäviä voi tehdä, tietokoneeseen täytyy liittää jonkinlainen mikrofoni. Tutkimuksen kannalta olisi hyvä käyttää mahdollisimman hyvälaatuista mikrofonia. Itse olen käyttänyt sivuston tehtävien tekemisessä headsetiä eli kuulokesettiä eli kuuloke-mikrofoniyhdistelmää, jolla olen saanut aikaan mielestäni ihan kelvollisia äänitteitä. Täten menkää sivustolle, vaikka ette omistaisikaan huippustudiota!

Antti-kopo

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yhteystiedot

Toimitus:
kieleke.toimitus@gmail.com
kieleke@lists.utu.fi

 • Päätoimittajat:
 • Elina Peltonen | elainp@utu.fi
 • Anniina Lautkankare | aslaut@utu.fi
 • Toimittajat:
  Joanna Penttala | joanna.j.penttala@utu.fi
  Vilma Ranta | verant@utu.fi
  Mariette Oksanen | masoks@utu.fi
 • Mea Lampinen | mea.s.lampinen@utu.fi
Kielekkeen tekstaripalsta

Lähetä viestisi palstalle alla olevan linkin kautta.

https://forms.gle/fMGKYQPfHdk11xWV8