Verkko-Kieleke suomen kielen opiskelijoiden ainejärjestölehti0509129976
kieleke@lists.utu.fi

Verkko-Kieleke
JOOkosta kookosta

Tämän syksyn kursseihin valmistautuessani olen tehnyt selkoa opiskelumahdollisuuksista, joita ehkä harvemmin avataan tarkemmin, vaikka niiden olemassaolosta säännöllisesti muistutetaankin. Nimellä JOO toimii nimittäin järjestelmä, joustava opinto-oikeus, joka mahdollistaa opintoja joustavasti muissa suomalaisissa korkeakouluissa. Tämä tulee ehdottomasti kyseeseen, jos kiinnostavaa alaa ei ole tarjolla kotiyliopistossa, mutta toisaalla kylläkin. Juuri tällaisessa tilanteessa minä lähdin osa-aikaiseksi vaihto-opiskelijaksi Tampereelle.

Yleisen kielitieteen opiskelu opintokokonaisuuksiksi saakka ei Turun yliopistossa ole ollut mahdollista enää moneen vuoteen. Tarkalleen ottaen opetus taidettiin ajaa alas juuri samoihin aikoihin, kun omat opintoni alkoivat. Ironista, sillä kiinnostus kieleen ja sen tutkimiseen yleisemmällä tasolla on sittemmin kummitellut siinä määrin, että olen epäillyt jääväni jostain paitsi, mikäli valmistuisin ilman yksityiskohtaisempia opintoja alalta. JOO-järjestelmän tunsin lähinnä nimeltä, kun päätin kokeilla, miten opinto-oikeuden hankkiminen Tampereelta onnistuisi.

Näillä ajatuksilla täytin keväällä sähköisen joopas-hakulomakkeen, joka on väylä JOO-paikkojen hakemiseen. Tähän mennessä olin käynyt läpi, miten hakemukset käsitellään: ensin ne tarvitsevat puollon kotiyliopistolta, minkä jälkeen ne siirtyvät tutkittaviksi kohdeyliopistossa. Koska opiskeltavan aineen puuttuminen Turun yliopiston tarjonnasta oli hyvin selkeä peruste, syntyi huolellisesti täytetty hakemus lopulta kohtuullisen vähällä vaivalla. Anoin oikeutta yleisen kielitieteen perusopintojen suorittamiseen lukuvuodelle 2014–2015.  Hakuajan päätyttyä jäin odottelemaan tuloksia.

Paksun kirjekuoren jälkeen olo oli kuin uudella yliopisto-opiskelijalla. Sain siis paikan, mutta yleisen kielitieteen opintoihin vaadittiin tätä ennen vielä jonkinlainen käyty peruskurssi aiheesta. Tällaiseksi riitti ”FONE0174 Yleisen kielitieteen perusteet”, jonka suoritus on vaadittu kieliaineiden opiskelijoilta. Tiedekunnalta pyydetty ote opintorekisteristä oli käypä todiste tästä. Seuraavaksi pääsin suunnittelemaan lukujärjestystä: miten jakaisin 5 opintopisteen kursseiksi jaotellut 25 opintopisteen perusopinnot lukuvuoden ajalle. Luonnollisesti suurin kysymys oli, miten paljon minun olisi oltava läsnä Tampereella.

Ensimmäisen periodin kuluessa olen käynyt yhtä luentomuotoista kurssia syntaksista ja kielen formaalisesta kuvauksesta. Sen aikana käytännöt ovat kyllä selvinneet: JOO-opiskelijalle suodaan ymmärrystä sen suhteen, että läsnäoloista on voinut tarvittaessa neuvotella – kurssimateriaalina käytettävän kirjan tehtävät on joka tapauksessa palautettu sähköisesti. Olen silti käynyt mielelläni Tampereella, koska onhan uudella kampuksella opiskelu mieltä virkistävää. Samalla olen myös tutustunut Tampereen yliopiston suomen kielen opiskelijoiden toimintaan. Kopulan päiväkahveja on vietetty sopivasti torstailuentojeni jälkeen.

Vaihto-opiskelu on kivaa kotimaassa. JOO-opinnoista voin yleisesti todeta, että sähköinen haku oli erittäin hiottu ratkaisu ja miellyttävä kokemus. Yleisen kielitieteen perusopintoihin tarttuminen Tampereella onnistui myös uskomattoman helposti. Voisin vinkata kiinnostuneille, että tärkeää on vaaditun peruskurssin käyminen ennen hakemusta ja yleisen kielitieteen merkityksen korostaminen omassa tutkinnossa – esimerkiksi kielentutkijaksi tähtäävällä opiskelijalla on näille kursseille käyttöä, se ei ole mikään salaisuus. Muiden yhdistelmien kanssa tulee kuitenkin tutustua oman tiedekunnan ja kohdeopintojen yksikön tarjoamaan ohjeistukseen: esimerkiksi puoltomenettelyssä saattaa olla eroja, ja JOO-paikkoihin voi liittyä paikallisia kiintiöitä. Kaikki rohkeasti JOO-opiskelemaan!

Klaus Kurki

Linkkejä:

Joopas-haku: https://haku.joopas.fi/

Yleisen kielitieteen perusopinnot Tampereella 2012-2015: https://www10.uta.fi/opas/opintoKokonaisuus.htm?rid=7967&lang=fi&uiLang=fi&lvv=2014

Humanistisen tiedekunnan info JOO-opinnoista intrassa: https://intranet.utu.fi/fi/yksikot/hum/opiskelu/sivuaine/joo-opiskelu/Sivut/home.aspx

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yhteystiedot

Toimitus:
kieleke.toimitus@gmail.com
kieleke@lists.utu.fi

 • Päätoimittajat:
 • Elina Peltonen | elainp@utu.fi
 • Anniina Lautkankare | aslaut@utu.fi
 • Toimittajat:
  Joanna Penttala | joanna.j.penttala@utu.fi
  Vilma Ranta | verant@utu.fi
  Mariette Oksanen | masoks@utu.fi
 • Mea Lampinen | mea.s.lampinen@utu.fi
Kielekkeen tekstaripalsta

Lähetä viestisi palstalle alla olevan linkin kautta.

https://forms.gle/fMGKYQPfHdk11xWV8