Verkko-Kieleke suomen kielen opiskelijoiden ainejärjestölehti0509129976
kieleke@lists.utu.fi

Verkko-Kieleke
Muutoksia opetussuunnitelmassa

Oletko kuullut huhuja ensi syksyn kurssimuutoksista? Tiedätkö, mitä ovat opintopolut? Askarruttaako opiskelujen jatko mieltäsi? Kannan kopot valottavat tulevaa seuraavasti.

Kieli- ja käännöstieteiden laitos on läpikäymässä opintoihin liittyvää kokonaisvaltaista uudistusta. Uudistuksen tarkoituksena on lisätä oppiaineiden yhteistä ja välistä opetusta, edistää opintojen sujuvuutta sekä lisätä työelämärelevanssia.

Suomen kielen oppiaineessa muutos näkyy uutena opetussuunnitelmana. Opintoja pyritään virtaviivaistamaan siten, että vastaisuudessa suoritetaan viiden opintopisteen laajuisia kokonaisuuksia. Kurssitarjonta pysyy sisällöllisesti jokseenkin samana, mutta kurssien rakenteissa tapahtunee muutoksia, kun vanhanmalliset kurssit muokataan uuteen suunnitelmaan sopiviksi. Aiemmin suoritetut opinnot säilyvät, ja ne saa hyväksiluettua myös uuden järjestelmän puitteissa. Hyväksilukuihin on tarjolla yksilöllistä ohjausta ja opastusta.

Suurimmat muutokset koskenevat syventäviä opintoja. Tästä lähin kieli- ja käännöstieteiden opiskelijan on ennen syventävien opintojen aloittamista valittava yksi neljästä tarjolla olevasta opintopolusta. Näitä ovat yleisen kieliasiantuntijuuden polku, oppimisen ja opettamisen polku, tutkijan opintopolku sekä kääntämisen opintopolku. Poluilla on sekä polkukohtaisia että vapaavalintaisia opintoja. Oppimisen ja opettamisen polku ei sinällään tarjoa vielä aineenopettajan pätevyyttä, vaan opettajan pedagogisiin opintoihin on jatkossakin haettava erikseen. Valmistuessaan maisteriksi opiskelija saa tutkintotodistukseen merkinnän valitsemastaan opintopolusta.

Uudistuksessa on vuodenmittainen siirtymäaika, jonka aikana keskeneräiset opintokokonaisuudet voi suorittaa loppuun vielä vanhan opintosuunnitelman mukaisina. Ne opintokokonaisuudet, joita opiskelija on juuri aloittamassa, on kuitenkin suositeltavaa suorittaa uuden opintosuunnitelman vaatimusten mukaan.

Vaikka uudistus on pääpiirteittäin muotoutunut, esillä olevat tiedot ovat vielä alustavia. Tarkempia tietoja uudistuksesta saadaan oppiaineesta vielä kuluvan lukukauden aikana.

Ilkka Posio ja Antti Ainola

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yhteystiedot

Toimitus:
kieleke.toimitus@gmail.com
kieleke@lists.utu.fi

 • Päätoimittajat:
 • Elina Peltonen | elainp@utu.fi
 • Anniina Lautkankare | aslaut@utu.fi
 • Toimittajat:
  Joanna Penttala | joanna.j.penttala@utu.fi
  Vilma Ranta | verant@utu.fi
  Mariette Oksanen | masoks@utu.fi
 • Mea Lampinen | mea.s.lampinen@utu.fi
Kielekkeen tekstaripalsta

Lähetä viestisi palstalle alla olevan linkin kautta.

https://forms.gle/fMGKYQPfHdk11xWV8