Verkko-Kieleke suomen kielen opiskelijoiden ainejärjestölehti0509129976
kieleke@lists.utu.fi

Verkko-Kieleke
Kuuluuko oma äänesi?

Oma ääni tarkoittaa minulle paitsi omaa mielipidettä myös sen esille tuomista. Sitä, että on jotakin, mitä sanoa, ja sitä, että uskaltaa kailottaa sanottavansa tarvittaessa esille. Kyse on vaikuttamisesta, itselle tärkeiden asioiden puoltamisesta. Se kuulostanee hienostelevalta, mutta toimii ihan ruohonjuuritasollakin, kuten luentopalautteissa ja jaloilla äänestämisessä ja toki myös siinä perinteisessäkin äänestämisessä.

Eräs suomen kielen linjan fuksi toi oman äänensä hienosti kuuluville reilu viikko sitten. Hän oli havahtunut perusopinto-opiskelua häiritsevään luentomeluun ja halusi osoittaa mieltään sitä vastaan. Hän ei ollut valmis olemaan asiasta vaiti. Ihailtavaa toimintaa, sillä asia on aidosti tärkeä ja vaikuttaa jokapäiväiseen opiskeluelämään. Kanta ry. ottaa asian käsiteltäväkseen ja linkkaa fuksin laatiman luentomelukyselyn jokaisen suomen kielen opiskelijan vastattavaksi jo ennen joulua. Luentomeluasia käsitellään myös osana oppiainekeskustelua ensi keväänä. Kiitos aktiiviselle fuksiporukalle, joka seisoo asian takana! Tällä tavalla Kanta ry. pysyy ajan tasalla jäsenistöä koskevista asioista.

Toisaalta oman mielipiteen muodostaminen ei aina ole helppoa varsinkaan akateemisessa maailmassa. Sitä turtuu kaikenlaisiin näkökulmiin, kun rustailee päivästä toiseen kaikenlaisia eritteleviä analyysejä ja tutkii monenlaisten ilmiöiden monia puolia. ”Absoluuttista totuutta ei ole”, ja se tulee kyllä jokaisella luennolla esiin. Opiskelijoiden elämä on myös niin kiireistä, että hiljaa kärsiminen on usein pienempi paha kuin asian selvittäminen ja vaikuttaminen. Ainakaan itse en jaksa tai viitsi ”kiukutella” turhasta. Väärin. Oman äänen kuuluville nostaminen ei ole kiukuttelua vaan vaikuttamista, jos sen tekee perustellusti, tyylikkäästi, rakentavasti ja ennen kaikkea riitaa haastamatta.

Tämän syksyn edustajistovaaleissa äänensä kuuluville nostaneita oli varsin vähän. Turussa änestyprosentti oli vaatimaton 35.54. Silti sekin oli Suomen paras. Miksi meitä opiskelijoita on niin vaikea saada aktivoitumaan, vaikka kyse on meitä kaikkia koskevista asioista? Tyy esimerkiksi valvoo opiskelijoiden koulutukseen liittyviä oikeuksia ja edistää opiskeluun liittyviä käytännön asioita. Kyse on siis luennoista ja harjoitusryhmistä, opintokokonaisuuksista ja niiden joustavuudesta ja monesta muusta jokaisen opiskelijan elämää koskevista asioista.

Tyy tuntuu olevan monelle epäselvä möntti, kun ei tiedetä, mihin kaikkeen Tyyn edustajisto pystyy vaikuttamaan. Kehotan siis kaikkia ottamaan asiasta selvää ja tutkimaan esimerkiksi sivustoa www.tyy.fi/ylioppilaskunta. Olkaa myös valveutuneita ja uskaltakaa ottaa kantaa teille tärkeiden asioiden puolesta!

Rauhallista jouluodotusta!


Janina Jokimies
Kanta ry:n sopo

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yhteystiedot

Toimitus:
kieleke.toimitus@gmail.com
kieleke@lists.utu.fi

 • Päätoimittajat:
 • Elina Peltonen | elainp@utu.fi
 • Anniina Lautkankare | aslaut@utu.fi
 • Toimittajat:
  Joanna Penttala | joanna.j.penttala@utu.fi
  Vilma Ranta | verant@utu.fi
  Mariette Oksanen | masoks@utu.fi
 • Mea Lampinen | mea.s.lampinen@utu.fi
Kielekkeen tekstaripalsta

Lähetä viestisi palstalle alla olevan linkin kautta.

https://forms.gle/fMGKYQPfHdk11xWV8