Verkko-Kieleke suomen kielen opiskelijoiden ainejärjestölehti0509129976
kieleke@lists.utu.fi

Verkko-Kieleke
”Onneksi joulu on vain kerran vuodessa”

Miltä tuntuu viettää joulu ulkomailla vatsataudissa?

No ihanaltahan se. Jouluna 2011 heräsin pekingiläisessä hostellissa aamuyöllä siihen, kun yläpunkan kaveri kirmaa vessaan purjoamaan. Kohta tajusin, että hätä kutsuu minuakin. Otettiin kaverin kanssa ovella läpsystä vaihto. Siinä ripuloin ja oksentelin koko aattopäivän. Kuivuin aika pahasti ja olo oli sitä myöten hirveä, koti-ikävä vielä kauheampi. Kuolemanvaarasta ei ollut kyse, mutta välillä sitä toivoi, että ”tulis nyt kuula ja tappais”. Imodiumin ja palautusjuomien avulla pääsin elävien kirjoihin. Illalla uskalsin juoda pari olutta hostellin kuppilassa.

Joulupäivänä uskallettiin jo kaupungille. Tutun tuttujen kanssa mentiin syömään hienoon hotelliin Pekingin ankkaa ja muita herkkuja. En oikein syönyt mitään, koska pelkäsin, että kuorruttaisin muiden jouluruuat suihkupurjoillani. Ruoka oli hyvää kyllä. Kinkkua ei oikein tullut ikävä.
– Mies, 24 vuotta.

Miltä tuntuu saada joululahjaksi käpy?

Vietin joulua vapaaehtoistyöntekijänä katalonialaisella luomumaatilalla hyvin alkeellisissa oloissa. Olin vähän masentunut tilanteesta, sillä mitä on joulu ilman kunnon ruokaa, koristeita ja lämpöä? Jouluaattona kuitenkin siivosimme perusteellisesti päärakennuksen muiden vapaaehtoisten kanssa, tukimme oviaukot (joissa ei siis ollut ovia) naulaamalla niihin mattoja, levitimme valkoiset lakanat pöydille ja etsimme koristeeksi muutaman kynttilän, oksia ja käpyjä.

Kävimme varastamassa naapurista hasselpähkinäpuiden alle mätänemään jääneitä pähkinöitä, paahdoimme ne ja teimme niistä herkullista pähkinälevitettä tilan oman täysjyväleivän päälle. Isäntä lähti parin vapaaehtoisen kanssa autolla dyykkausreissulle, ja niinpä saimme nauttia banaaneista ja jogurtista, harvinaista luksusta tilanteessa, jossa pääasiallinen ravintomme koostui täysjyväjauhosta keitetystä puurosta ja villikasveista (ts. rikkaruohoista) valmistetuista salaateista.

Illalla kokoonnuimme kaikki yhdessä kynttilänvaloon illalliselle, jonka jälkeen vaihdoimme lahjoja Secret Santa -tyyliin kamiinan lämmössä. Minä taisin saada lahjaksi kävyn.

Joulutunnelma oli vaatimattomista olosuhteista huolimatta huipussaan, vaikka osa ateisteista yritti aluksi hangoitella koko juhlaa vastaan. Siinä joulussa oli sitä todellista joulun taikaa!
– Nainen, 24 vuotta.

Miltä tuntuu jallittaa levykauppiasta jouluostoksilla?

Kävelin viime jouluaaton aamupäivänä kotikaupunkini katuja ja tein viimeisiä jouluhankintoja. Tarkoituksenani oli ostaa Magenta Skycoden uusin levy, jotta sieluni saisi joulurauhan. Levykaupassa oli töissä nuori mies, jolta tiedustelin levyn sijaintia. Mies oli hiukan hidas ja ilmeisen vihreä tyyppi levykaupan alalla, mutta pystyi esittämään että tietäisi asiasta jotain. Seuraava dialogi kuitenkin paljasti miten pihalla hän oikeasti oli.

– Onko teillä Magenta Skycoden uusinta?
– Hmmm, en tiedä.

Tässä vaiheessa annoin vielä anteeksi. Kenties Magenta on varsinaissuomalaisten hipsteripiirien rakastettu, ja täällä tiedettäisin paremmin Kotiteollisuus, Mokoma ja Viikate.

– No, se on Jori Sjöroosin bändi.
– Aa, aijaa!
– Sjöroos lienee tuttu?
– No ei oikeastaan.
– Se on säveltänyt PMMP:n laulut.

Tuli hiljaista, joten ajattelin varmistaa.

– PMMP lienee tuttu?

Nuori mies on ilmeisen mietteliäs ja on hetken hiljaa.

– Ne kaks muijaa, toinen vaalee, toinen tumma?
– Just!, sanon, ja huokaisen helpotuksesta.
En saanut joulurauhaa.
– Nainen, 20+ vuotta.

 

Miltä tuntuu, kun kaiken hössötyksen keskellä vihaa joulua?

Vituttaahan se. Aina pitää keksiä erilaisia tekosyitä, että jouluaika perhepiirissä jää mahdollisimman lyhyeksi. Pomokin ihmettelee, koska olen jouluisin mielelläni töissä. Jouluruokakaan ei pahemmin sytytä, ja lahjojen ostaminen aikuisille ihmisille on naurettavaa touhua. Onneksi joulu on vain kerran vuodessa.
– Mies, 27 vuotta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yhteystiedot

Toimitus:
kieleke.toimitus@gmail.com
kieleke@lists.utu.fi

 • Päätoimittajat:
 • Elina Peltonen | elainp@utu.fi
 • Anniina Lautkankare | aslaut@utu.fi
 • Toimittajat:
  Joanna Penttala | joanna.j.penttala@utu.fi
  Vilma Ranta | verant@utu.fi
  Mariette Oksanen | masoks@utu.fi
 • Mea Lampinen | mea.s.lampinen@utu.fi
Kielekkeen tekstaripalsta

Lähetä viestisi palstalle alla olevan linkin kautta.

https://forms.gle/fMGKYQPfHdk11xWV8